Cort Artisan A-5

De Artisan is al enkele jaren Cort’s best verkopende bas. Geen wonder dat dit instrument inmiddels aan zijn tweede generatie toe is. Onlangs werd de bas met enkele verbeteringen en een nieuwe finish gepresenteerd. De A-5 is na de Signature serie ongeveer beetje het paradepaardje van de Koreaanse divisie van Cort. Naast de onderhavige vijfsnaar, is de bas ook in een vier- en zessnarige uitvoering te verkrijgen.

Klassieke ‘looks’
De Artisan heeft een gedistingeerde edelbas-look. Daaraan wordt bijgedragen door de klassieke vorm van de body met zachte vloeiende rondingen, de doorlopende hals en de kwartier gezaagde bodydelen die een mooie houtspiegel opleveren. Een en ander komt goed tot zijn recht door de transparante kleurlak in een halfmatte grey oil finish, waardoor het lijkt alsof het hout geolied is. De bas is eventueel ook in een naturel hoogglans uitvoering verkrijgbaar.
De hals bestaat uit een sandwich van drie delen esdoorn en vier stroken wengé. Nieuw aan deze hals is het toepassen van een verdikking daar waar de hals overgaat in de kop. ‘Volute’ noemt men het in het Engels. Deze verdikking is heel prettig bij het spelen in de twee laagste posities en geeft de hals bovendien meer stabiliteit.
De palissander toets is bij de testbas een beetje bleek en droog waardoor die gevoelig is voor vocht. Een beetje citroenolie kan hier wonderen doen. Ook is de toets bij de overgang naar de body wat rafelig afgezaagd.
Op het fretwerk en de afstelling is echter niets aan te merken. De 24 medium frets zijn mooi vlak en glad gepolijst. De pearl dot positiemarkeringen zijn tussen de B- en E-snaar aangebracht. De kop van de hals helt naar achteren. Dit zorgt voor voldoende snaardruk op de topkam. De kop zelf is aan de voorzijde afgewerkt met een suggestie van ebbenfineer. De body bestaat in feite uit twee delen esdoorn die tegen de hals aan zijn gelijmd.

Hardware en elektronica
Een derde vernieuwing aan de Artisan A-5 is de montage van onder licentie gemaakte halfgesloten lichtgewicht Hipshot HB6Y stemmechanieken. Ze zijn drie om twee gemonteerd. Deze mechanieken zijn beduidend lichter dan soortgenoten, wat de balans van de bas ten goede komt. De EB12 brug is uit eigen Cort keuken, maar lijkt verdacht veel op de “Type A” brug van Hipshot. Groot voordeel van deze brug is dat behalve de snaarlengte en –hoogte ook de snaarspacing heel eenvoudig in te stellen is door een inbusschroefje aan de bovenzijde van elk snaarzadel. De brug, mechanieken, topkam en potmeterknoppen zijn allemaal smaakvol mat uitgevoerd in een lichtmetaal legering die soms wel platinum brass wordt genoemd.
Voor de Artisan maakt Cort gebruik van de Bartolini Mk-1 elementen en bijbehorend actief circuit bestaande uit mastervolume, elementbalans, bas, midden en hoog. De actieve toonregeling is uit te schakelen. De bas wordt gevoed door de obligate 9 Volt batterij die in een Fishman batterijhouder aan de achterzijde is geplaatst. Het elektronische circuit is te bereiken via de achterzijde. Wat mij betreft had het iets netter afgewerkt kunnen zijn: vrij veel kabel, printplaatje ligt er los in, enkele soldeercontacten geïsoleerd met schilderstape, geleidende verf voor afscherming niet dekkend aangebracht, van die dingetjes. Je gaat er niet dood aan, maar het is wel tekenend voor een snelle productie.

Gebruik en geluid
De A5 hangt goed in balans en speelt voortreffelijk. De platte niet te brede hals en 34 inch mensuur geven ook mensen met kleine handen speelcomfort. Mocht je er willen komen, dan is het tweede octaaf goed bereikbaar en zeker bespeelbaar tot de B-snaar.
De doorlopende hals zorgt voor een uitstekende sustain en warm laag met een heel gelijkmatig geluid. Door de effectieve driedelige toonregeling is de bas inzetbaar in veel muziekstijlen. Van doffe reggaedreun tot splijtende slapsound, het zit er allemaal in.

Conclusie
Cort heeft de Artisan zinvol bijgewerkt. De bas is smaakvol gestileerd en de stabielere hals en betere mechanieken dragen zeker bij aan een hoger kwaliteitsniveau. Zo kan dit model nog jaren mee. Grootste verdienste van dit instrument is de uitstekende bespeelbaarheid en brede inzetbaarheid.

Specificaties Cort Artisan A5 GOL

Prijs: € 981,62
Land van herkomst: Korea
Type: vijfsnarige solid body basgitaar met actieve elektronica
Body: esdoorn
Hals: 7 delig esdoorn/wengé, doorlopend
Toets: palissander
Frets: 24, medium
Mensuur: 864 mm
Topkam/breedte: metaal, 45 mm
Snaarspacing brug: 14 mm
Hardware: Hipshot Lic. mechanieken, Cort EB12 brug
Elektronica: 2x Bartolini MK-1 elementen, Bartolini MK-1 voorversterker met driebands EQ, EQ bypass, balans en volume. Fishman batterijhouder
Gewicht: 4 kg
Uitvoering/Kleur: grey oil of natural glossy

Cort Artisan A-5