Washburn AB 95

Washburn AB95 WA semi-akoestische vijfsnaar

Iedere bassist die in de slipstream van de Britpop of Americana op zoek is naar een retro akoestische bas en zich niet een Gretsch Broadkaster of Electrotone kan permitteren zou eens moeten kijken naar de Washburn AB serie. Deze in Korea gemaakte bas is er bovendien in een vijfsnarige uitvoering, iets dat je bij dit soort instrumenten zelden tegenkomt.

Uitvoering
Wat direct opvalt bij het uitpakken van de bas zijn het forse formaat en gewicht. Het boven- en achterblad van de body zijn gemaakt van esdoorn of een houtsoort die daar erg op lijkt. In het verlengde van de hals is een tien centimeter brede balk gelijmd, die helemaal doorloopt tot aan het staartstuk. Ter hoogte van de brug zijn aan weerszijden van die balk nog weer kleinere verstevigingbalkjes gelijmd, zodat er erg veel hout en massa in deze semi-akoestische aanwezig is. De mahoniehals is voorzien van een palissander toets en 21 medium frets.
De bas is uitgevoerd in een transparant donkerbruine ‘Walnut’ finish en opvallend luxe afgewerkt met een dubbele binding langs de body, een binding langs de f-holes en ook de hals is helemaal van een crème binding voorzien. De toets is voorzien van blockinlays en het Washburn logo op de kop is van paarlemoer.
Men heeft niet bespaard op de kwaliteit van de hardware: de gesloten stemmechanieken zijn van Grover. De verchroomde brug is in zijn geheel aan twee zijden in hoogte verstelbaar en de snaren zijn individueel te intoneren. De snaren worden in het W-vormige chromen staartstuk gehaakt. De bas is voorzien van het Buzz Feiten Tuning System. In het kort is dit een stem- en intonatiemethode voor gitaar en bas die lijkt op de relatieve stemming van een piano en er voor zorgt dat noten en akkoorden in elke positie op de hals zuiver klinken. Hiervoor wordt onder andere de topkam een fractie dichter bij de brug geplaatst.
Zoals het bij een bas met zoveel vintage karakter past, is de AB 95 voorzien van een passief elektronisch circuit dat bestaat uit twee humbuckers die ieder voorzien zijn van toon en volumeregelaars. De bekende driestandenschakelaar laat je heen en weer schakelen tussen de beide elementen.

Gebruik en geluid
Wat eveneens direct opvalt aan deze bas is de onbespeelbaarheid. Waarschijnlijk komt dit exemplaar zó uit de zeecontainer en moeten hals en brug helemaal afgesteld worden om er mee aan de slag te kunnen. Dat is op zichzelf niet dramatisch, want het komt wel goed, maar zegt wel iets over de eindcontrole. In principe is dat geen werkje voor de eindgebruiker.
De bas hangt prettig in balans en heeft ondanks zijn afmetingen toch veel speelcomfort. Dar wordt mede veroorzaakt door de platte brede hals die een redelijke action mogelijk maakt. De 21ste fret is door de positieholte goed bereikbaar. De beide elementen bieden voldoende duimsteun voor de fingerstyle bassist. De doorlopende balk, waarin elementen, brug en staartstuk zijn gemonteerd geeft de bas een uitstekende sustain.
Het geluid is net als het uiterlijk van de bas klassiek of retro te noemen. Het brugelement zorgt voor definitie en een klein knorretje in het mid-hoog en het halselement voegt heel veel zoem en ronk en onderkant toe. Dat maakt deze bas bij uitstek geschikt voor jazz, Americana en mainstream rock. De moderne slapper zal er minder van gecharmeerd zijn vanwege het ontbreken van de korte droge pluk met veel tophoog.
De driestandenschakelaar en overige regelaars bieden voldoende mogelijkheden om binnen die kaders een aantal zeer bruikbare sounds te vinden. Minpuntje is de kwaliteit van de potmeters die een beetje kraken.

Conclusie
De Washburn AB95 is in principe een goede bas. Ik vind het een mooie bas met aantrekkelijke eigenschappen, maar om hem echt te gek te maken moet er nog een beetje aan gesleuteld worden. Een goede afstelbeurt en het vervangen van de potmeters zouden al wonderen kunnen doen om het een heel goede bas voor het geld te maken. Geluidstechnisch is het geen allroundbas die voor alle stijlen inzetbaar is, maar mede gezien de prijs kan ik me voorstellen dat het een welkome uitbreiding van je collectie is die je voor bepaalde klussen uit de koffer haalt.

Specificaties Washburn AB95 WA
Prijs: € 878,25
Land van herkomst: Korea
Type: semi-akoestische vijfsnaar
Body: esdoorn (?)
Hals: Mahonie
Toets: Palissander
Frets: 21 medium zilver/nikkel
Hardware: chroom, Grover gesloten tuners, tune-o-matic brug, W-staartstuk
Mensuur: 34 inch
Topkam/breedte: kunststof 46 mm
String-spacing brug; gemiddeld 18 mm
Elektronica: passief, 2x humbucker, 2x toon, 2x volume, driestandenschakelaar
Gewicht: 4,2 kg
Afwerking: transparant walnut hoogglans
Serie: AB90. Als AB95, maar dan viersnarig

Washburn AB95