AER Basscube

AER Basscube: reusachtig geluid in dwergformaat

Het komt niet vaak voor dat je een 400 watt bascombo onder handen krijgt met de bescheiden afmetingen van 40x40x40 cm. Wanneer je bovendien ontdekt dat het gaat om een processor gestuurd actief tweeweg systeem met een wel zeer uitgebreide voorversterker, dan is de basbelangstelling wel gewekt.
Waar hebben we het over? Bij het Duitse Audio Electric Research, kortweg AER heeft men uitgebreid studie gemaakt van alle problemen die zich bij de weergave van basgitaar en contrabas kunnen voordoen en getracht daarvoor de ultieme oplossing te bedenken. Het resultaat daarvan is de Basscube, een combo dat ondanks zijn geringe afmetingen toch nog 25 kilo weegt en ook niet bepaald bescheiden is geprijsd. Het apparaat gaat voor fl. 4.695,= de winkel uit en is daarmee bepaald geen instapmodelletje voor de hobbyist.

Behuizing en luidsprekers
De Basscube is gebouwd volgens het principe van de processor gestuurde compacte PA-installaties. De luidspreker is gemonteerd in een basreflex behuizing van slechts 20 liter. Om toch een diepe basweergave te kunnen realiseren, is een B&C 12 inch luidspreker gebruikt met een grote uitslag en een uiterst strak gegoten frame. In het centrum van deze basluidspreker is op een houten frame een hoge tonen weergever geplaatst volgens de coaxiale bouwwijze. Beide luidsprekers worden via aparte eindtrappen aangestuurd: 340 watt voor het laag en 60 watt voor het hoog. Om alle componenten optimaal te laten werken wordt het signaal voortdurend bewaakt door een analoge processor. De behuizing is van 18 mm berkenmultiplex, voorzien van een slagvaste structuurlak. Het handvat bevindt zich aan de zijkant en de luidsprekers worden beschermd door een metalen grille met daarop een plaat schuimstof.

De voorversterker
Het regelpaneel van de voorversterker is verzonken in de bovenkant van het combo aangebracht en bevat naast een negental drukschakelaars maar liefst 23! potmeters. Enige studie voor gebruik is daarom van harte aanbevolen. Wie zich door deze veelheid aan voorzieningen niet laat afschrikken merkt al snel dat een en ander logisch is opgebouwd. Uiteindelijk blijkt deze voorversterker heel functioneel en veelzijdig te zijn. De Basscube beschikt over drie onafhankelijke kanalen, die een aantal zaken gemeen hebben, maar ook weer hun eigen specifieke eigenschappen. Kanaal 1 is een 'universeel' kanaal. Door middel van een tiptoets kun je het op een bepaalde geluidsbron aanpassen: microfoon, magnetisch element, piezo met of zonder voorversterker. Een aantal filters biedt de mogelijkheid de versterker optimaal af te stellen. Voice is een filter waarmee de verstaanbaarheid wordt verbeterd. Contour heeft een exciterachtige functie, waarmee boventonen worden benadrukt. Colour is een mid preshape , waarmee het midden wordt afgezwakt en het hoog wordt versterkt. Daarnaast heeft kanaal 1 een driedelige semi-parametrische equalizer. Voor de aansluiting van instrument of microfoon is er een gecombineerde steek/XLR ingang. Kanaal 2 lijkt qua uitvoering op kanaal 1, heeft echter alleen een steekingang en een beperkte keuzemogelijkheid voor de geluidsbron. Dit kanaal heeft geen voorziening voor een microfoon. Wel is het mogelijk via een stereoplug en dito snoer 9 Volt naar je bas te leiden om zo de elektronica aldaar te voeden. Voor het overige is dit kanaal identiek aan kanaal 1. Kanaal 3 beschikt weer over de gecombineerde steek/XLR ingang met voicefilter. De toonregeling is eenvoudig gehouden en bestaat uit actieve bass en treble filters. Natuurlijk beschikken alledrie de kanalen over een ingangsgevoeligheidsregelaar oftewel in goed Muzikantennederlands: Gain. Naast de 9 Volts voorziening heeft de Basscube ook een 48 Volts phantoomvoeding die op de microfooningangen geschakeld kan worden. Hiermee heeft de (contra)bassist bijvoorbeeld de mogelijkheid om een condensatormicrofoon aan te sluiten. De mastersectie beschikt naast de aparte volumeknoppen voor het hoog en laag -het gaat immers om een volwaardig bi-amp systeem- over een notchfilter. Dit is een bijzonder stijl filter, waarmee bepaalde hinderlijke resonanties 'verwijderd' kunnen worden zonder het totaalgeluid dramatisch te veranderen. De volledig instelbare compressor kan via een tiptoets aan één van de drie kanalen worden toegewezen. Alsof het allemaal nog niet genoeg is kan door middel van een tweetal potmeters de hoeveelheid effect of het auxiliarysignaal (CD-speler, drumcomputer) bepaald worden. Wie denkt dat hij het hiermee zo ongeveer wel gehad heeft komt van een koude kermis thuis. Op de achterzijde van de Basscube bevindt zich namelijk nog een (zeer) groot aantal aansluitmogelijkheden. Je kunt het zo gek niet bedenken, als het maar met de bas(weergave) te maken heeft.

Aan het werk
Waartoe dient nu al dit fraais zal de argeloze lezer zich wellicht afvragen. Welnu, stel je bent een veelzijdige bassist die zijn contrabas door middel van een microfoon wil uitversterken, maar ook beschikt over een akoestische basgitaar met piezoelement en je gebruikt ook nog een gewone elektrische basgitaar. Dan is het mogelijk dit allemaal op de aparte kanalen van de Basscube aan te sluiten en naar behoren en op maat af te regelen. Nu zou het wat al te gemakkelijk zijn de AER Basscube een beetje badinerend af te schilderen als een geslaagde typisch Duitse poging het ultiemste veelzijdigste bascombo 'ever' te maken dat bijna niemand kan betalen. Daarmee wordt volstrekt voorbijgegaan aan het feit dat dit combo juist zo geschikt is voor moeilijke versterkingsklussen zoals de contrabas. Het zijn met name de voorzieningen en de kwaliteit daarvan op het gebied van de versterking van akoestische instrumenten die de Basscube zo bijzonder maken. Ik heb de Basscube uitgeprobeerd met een simpele electrische bas via kanaal 2 en ook dan zijn de prestaties indrukwekkend en laat de Basscube veel 'conventionele' versterkers/combo's ver achter zich. Het geluid is voortreffelijk met een ongelofelijke hoeveelheid onvervormd laag voor zo'n klein kastje. Ook de weergavekwaliteit van het hoog is erg goed, met een mooie warme ronde toon. Het is alsof je via een studiomengtafel over een compact PA speelt en in feite doe je dat natuurlijk ook. Dat levert een super gedefinieerd hifi basgeluid op, dat ook nog eens voldoende 'druk' heeft om zich in het kabaal van een gemiddelde popgroep staande te houden.