Fender Aerodyne Jazz Bass

Black Beauty: Fender Aerodyne Jazz Bass

De meest voorkomende modificatie aan de Fender Precision Bass is ongetwijfeld de plaatsing van een Jazz Bass element bij de brug. Zo verkrijg je het beste van twee werelden: de zo begeerde knor met veel midden van de Jazz Bass en de ronk en twang met veel bottom van de Precision. Dat had men bij Fender natuurlijk ook wel in de gaten. Vandaar dat men in de loop der jaren eigen varianten van de opgeleukte Precision Bass op de markt bracht in de vorm van de P-Bass Special, de Precision Bass Lyte, de JP-90 Bass, de Prodigy Active Bass en de Precision Bass Deluxe. Afgelopen voorjaar presenteerde Fender voor het eerst een nieuwe variant van de Jazz Bass die ook over die befaamde PJ element configuratie beschikt: de Aerodyne Jazz Bass.
De Aerodyne wordt in Japan gefabriceerd en is een in alle opzichten behoorlijk geëvolueerde Jazz Bass. Toch weet je in één oogopslag dat het om een nazaat van dat legendarische en tijdloze model gaat. De Aerodyne heeft een strak hoogglans zwart gespoten uiterlijk en ziet er echt vetcool uit zullen we maar zeggen. De lichtgewicht flat-top basswood body heeft een kleine curve aan de bovenzijde en een fraaie cremekleurige binding. Ook de kop van de hals is zwart gespoten en in combinatie met de blackchrome hardware, het ontbreken van de slagplaat en de positiemarkeringen op de hals is het ontwerp wat mij betreft een esthetisch schot in de roos. Zoiets als een Persol onder de zonnebrillen, maar dan een basgitaar.
De Aerodyne heeft een ééndelige maple hals die door middel van een vierpuntsbevestiging in de body is geschroefd. In de palissander toets zijn 20 medium jumbo frets aangebracht. De hals heeft weer alle eigenschappen van een Jazz Bass hals: lang en slank en een medium "C" vorm. De bespreekbas is bovendien voorbeeldig afgesteld en heeft mede daarom een hele comfortabele en snelle 'action'. Ondanks het geringe gewicht van de Aerodyne en de goede bespeelbaarheid heb je bepaald niet het idee een speelgoedbasje in handen te hebben. De constructie is solide en er zit overal genoeg hout om een goede sustain te waarborgen. De hardware is van de meest simpele Fendervorm, maar voldoet uitstekend. De blackchrome uitvoering past goed bij het uiterlijk van de bas.
De Aerodyne beschikt over twee enkelspoels elementen. Het Jazz Bass element bij de brug en het gesplitste Precision Bass element bij de hals. De bas is passief en beschikt over een toon- en twee volumeregelaars. Simpel, maar doeltreffend. De potmeters zijn rechtstreeks in de body gemonteerd en bereikbaar via een smal compartiment aan de achterzijde van de bas. De electronica is netjes gemonteerd en afgeschermd, maar zoals je bij enkelspoelselementen kunt verwachten een beetje gevoelig voor interferentie.
Tot zover niets dan goeds. Natuurlijk hoop je dan maar dat deze lofzang zich zal voortzetten in de klankeigenschappen. Nu wil het geval dat ik zelf al jaren speel op zo'n opgeleukte oude Precision met Jazz Bass element (EMG's en actief weliswaar, maar toch een goede referentie). Wat opvalt is dat de Aerodyne over een fris modern geluid beschikt. Iets meer treble, punch en definitie dan je bij een oude variant aantreft. Tevens iets minder warm en boventonig. Ik vond het Precision element het meest authentiek klinken, met veel ronk en twang. De knor van het Jazz Bass element lag wat verder van het origineel verwijderd: nét niet dat ranzige 'over the top' randje vervorming dat de standaard Jazz Bass zo populair heeft gemaakt. Maar goed, als je zo nodig een vintage geluid wilt, koop je een toch een vintage bas zul je zeggen en daar is geen speld tussen te krijgen. Fender heeft zich in ieder geval niet laten verleiden tot zelfimitatie en de Aerodyne behalve fantastische 'looks' ook een eigen en modern geluid meegegeven.
Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik erg enthousiast over deze nieuwe Aerodyne Jazz Bass. Hij ziet er geweldig uit, heeft voor mij de ideale elementcombinatie, is goed gebouwd, speelt als een trein en klinkt behoorlijk goed. Daarom zou ik geen moeite hebben met de bruto adviesprijs van 998,= euro, wanneer ik een nieuwe bas moest aanschaffen. Veel en goede waar voor je geld.

Fender Aerodyne Jazz Bass