Aguilar AG500 & S210

Aguilar AG500 & S210

Sinds Alex Aguilar in 1991 zijn eigen workshop opende en hij aan de wieg stond van de inmiddels legendarische Sadowsky voorversterker is er veel gebeurd. Veel van de apparatuur die hij met bassist en compagnon Dave Boonshoft ontwikkelde behoort inmiddels tot de absolute top. Dat je de versterkers en luidsprekerkasten van Aguilar desondanks niet op elke straathoek tegenkomt heeft te maken met het prijskaartje dat aan de geboden kwaliteit hangt.
Aguilar is eigenlijk synoniem met buizentechnologie. Hetzij in de voorversterker DB 680, ofwel in de all-tube DB 359, dan wel in de hybride DB 750. Het is die buizentechnologie met de technische specificaties van hifi studio apparatuur die Aguilar zijn karakteristieke sound heeft gegeven: een harmonisch rijk en dynamisch geluid.
Sinds een klein jaar heeft men echter ook een solid-state versterker op de markt, de AG500. Kenmerken: 2 kanalen, 500 Watt, betaalbaar. Samen met de eveneens prettig geprijsde S luidsprekerlijn komt Aguilar opeens binnen het bereik van Jan Modaal. Dat past in de bedrijfsfilosofie van Aguilar: techniek in dienst stellen van muzikaliteit. Elektronica als uitbreiding en verlengstuk van muzikant en instrument om deze ten volle tot zijn recht te laten komen.

AG500 features
De AG500 is een solid-state versterker gebaseerd op mosfet technologie. Men heeft twee aparte klasse A voorversterkers gecombineerd met een 500 Watt klasse D mosfet eindtrap. De beide eindtransistoren krijgen hun signaal gedigitaliseerd aangeleverd en werken zo veel efficiënter dan traditionele analoog-lineaire versterkers. Omdat er efficiënter met het vermogen wordt omgegaan, kan worden volstaan met een kleinere voeding en is er minder warmteafgifte. Dat heeft weer als voordeel dat een klein aluminium koelblokje in de versterker zelf voldoende is. Geen grote koellichamen aan de buitenzijde van de versterker en geen geforceerde koeling. Uiteraard levert dit alles een aanzienlijke gewichtsbesparing op. De AG500 weegt dan ook maar ruim acht kilo. Nog een voordeel van de toepassing van digitale techniek is dat deze tegenwoordig alom aanwezig is in consumentenelektronica en daardoor goedkoop is geworden.
Standaard kom je binnen op kanaal één. Na de regelbare ingang met -10 dB schakelaar voor de actieve basgitaar, kom je langs de vierdelige toonregeling met treble, high-mid, low-mid en bass. Ook zijn hier nog twee presets in te schakelen: bright en deep. Het mastervolume completeert de zaak.
Zo je wilt kun je doorschakelen naar kanaal twee. Het schakelen kan handmatig met een selectschakelaartje op het frontpaneel of met de voet, door middel van het meegeleverde pedaal. Een blauw controlelampje geeft aan of het kanaal actief is. Dit kanaal is bedoeld om het signaal een warme buizenachtige oversturing of een verzadigde vervorming te geven. Daartoe heb je ter beschikking: saturation, contour, treble, mid, bass en presence. Ook hier vinden we de ‘deep’-preset schakelaar en mastervolume.
Ook aan de voorzijde vinden we de effectloop. Deze is naar keuze parallel of serieel te schakelen door de return potmeter uit te trekken. De send potmeter heeft ook een schakelfunctie. Je kunt de effectloop instellen op lijn- of instrumentniveau. Door de potmeter uit te trekken verlaag je het signaal met 20 dB.
De AG500 beschikt over een symmetrische DI uitgang met groundlift en is voorzien van een pre/post EQ schakelaar. Helemaal rechts ten slotte zit de aansluiting voor de voetschakelaar, een mute schakelaar en twee blauwe controle lampjes om de status van de versterker weer te geven.
Omdat Aguilar vanwege het bedieningsgemak besloten heeft een aantal essentiële aansluitingen op het frontpaneel te monteren, is de achterzijde bescheiden uitgerust met een tuneruitgang en telkens twee standaard jack en Speakon luidsprekeruitgangen. Het vermogen van 500 Watt RMS kan worden bereikt bij een luidsprekerimpedantie van 4 Ohm. Werk je op 8 Ohm, dan heb je altijd nog 250 Watt ter beschikking.

S210
De wat goedkopere S-serie luidsprekerkasten bestaat nu nog uit twee modellen: de 4x10 en de 2x10. Naar verluidt zal er echter binnenkort ook een 8x10 verschijnen. De kast heeft zo’n beetje de standaard 2x10 afmetingen en is niet zoals bij de duurdere GS-serie van mahonie multiplex, maar van MDF gemaakt. De kast heeft diepe schaal handgrepen, plastic stoothoeken en de bekende kamerbrede bekleding. De luidsprekers worden beschermd door een stevige metallen grille. Aan de achterzijde is verzonken een paneeltje aangebracht met daarin twee standaard jack ingangen en één Neutrik Speakon. Ook vinden we er de potmeter waarmee je traploos het aandeel van de tweeter in je totaalgeluid kunt regelen. De kast is aan de binnenzijde stijf gemaakt met balkjes en half gedempt met glaswol.
Opvallend is het ontbreken van de grote basreflexopening aan de voorzijde. In plaats daarvan heeft men er voor gekozen aan de achterkant twee ronde baspoorten aan te brengen.
De twee 10 inch luidsprekers worden door Eminence voor Aguilar gemaakt en hebben magneten van ruim elf ons. De fenol tweeter is van P-Audio. Een geïntegreerde faseplug moet zorgen voor een goede spreiding van het hoog. Samen is dit drietal goed voor een vermogen van 250 Watt RMS. De S210 is in een 4 en 8 Ohm uitvoering te verkrijgen, zodat je altijd over de juiste aanpassing op je versterker beschikt. Het testexemplaar had een impedantie van 4 Ohm, zodat de AG500 zijn volledige 500 Watt kon leveren.

Gebruik en geluid
Tot zover niets opzienbarends en gesneden koek zal de lezer denken. Maar hoe klinkt het?
De AG500 en S210 verraden hun afkomst niet. Van een kil digitaal geluid is geen sprake. Het geluid onderin is heel dik, bassig en warm. De bovenkant van het geluidsspectrum is heel subtiel. Opvallend is de goede basissound. Eigenlijk hoef je de toonregeling nauwelijks te gebruiken. Misschien een klein beetje bijsturen. De presets zijn heel effectief en bruikbaar. Mijn favoriet is kanaal 1: treble, high-mid en low mid op elf uur, bass op één uur en de bright en deep presets ingeschakeld. Klaar is Kees. Niks meer aan doen.
Met kanaal twee, het vervormde kanaal, kon ik eigenlijk helemaal niets. Het kanaal vervormd teveel en te lelijk naar mijn smaak. Je zou verwachten dat je met de saturation heel subtiel het geluid van clean naar vet kunt verzadigen, maar dat is niet het geval. De vervorming is er altijd. Een trucje zou nog kunnen zijn de -10 dB schakelaar te gebruiken, maar daar is hij natuurlijk eigenlijk niet voor bedoeld. Ze zullen dit commentaar bij Aguilar vaker gehoord hebben, want binnenkort verschijnt de AG500 SC, waarbij SC staat voor single channel. Het betreft een AG500 zónder kanaal twee. Prima optie en nog goedkoper ook. Ander minpuntje is dat de versterker niet erg stil is wanneer je de toonregeling wat verder opendraait.
De S210 luidsprekerkast doet zijn werk uitstekend. Ik denk dat men bij Aguilar wat conservatief is in de opgave van de vermogens, want deze S210 in 4 Ohm uitvoering was uitstekend in staat de 500 Watt van de AG500 te hanteren. Het geluid is lekker dik. Misschien mis je wat ultralaag omdat die grote reflexpoort ontbreekt, maar daardoor heb je wel iets meer druk. Het kastje straalt heel direct af en reageert snel. Prima monitor voor jezelf en het podium en een kleine gig.

Conclusie
Deze Aguilar set is klein in omvang, gewicht en prijs, maar groots in geluid druk en volume. Daarom zou dit setje dat dankzij de toepassing van digitale techniek bereikbaar is voor de wat krappere beurs weleens een succes kunnen worden. Wat mij betreft dan wel in de single channel uitvoering.
De versterker wordt heel compleet geleverd met ‘oren’ voor 19 inch montage, de voetschakelaar en niet te vergeten een geweldige 2-HE Rack-Bag.

Specificaties:
Prijs: € 1.380,= (AG500 SC: € 1.280,=)
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: Volledige transistor basversterker
Ingangen: 1x jack met -10 dB schakelaar voor actieve bassen
Toonregeling Kanaal 1: Bright: +5dB >4kHz Treble: +/- 13dB @ 4kHz High Mid: +/- 14dB @ 800Hz Low Mid: +/- 14dB @ 400Hz Bass: +/- 18dB @ 40Hz Deep: +6dB <100Hz
Kanaal 2: Contour: breedband mid scoop @ 1kHz Treble: + 6dB/- 10dB @ 4kHz Mid: + 4dB/- 10dB @ 600Hz Bass: + 8dB/- 6dB @ 40Hz Deep: +6dB <100Hz Presence: + 6dB/-20dB >4kHz
Uitgangen: Twee Neutrik Speakon and twee ¼" speaker uitgangen, XLR balanced D.I. out met Pre and Post EQ schakelaar, Tuner uitgang.
Effectloops: Series/Parallel; Send pot is Push/Pull voor Line of Instrument level; Return pot is Push/Pull voor Parallel of Series werking
Vermogen: 500 Watt RMS aan 4 Ohm, 250 Watt RMS aan 8 Ohm
Afmetingen(BxHxD): 43x9x25cm
Gewicht: 8,2 kg

Aguilar AG500 Aguilar S210