Akai Baseffecten

Akai baseffecten

Afgelopen najaar verraste Akai vriend en vijand met de introductie van twee effectapparaten voor de bas: de Unibass UB1 en de Deep Impact SB1. Beide apparaten zijn helemaal retro vormgegeven en zouden voor wat betreft hun uiterlijk niet hebben misstaan op een podium in de jaren '70.
Deze beide basdozen hebben forse afmetingen en zijn uiterst robuust uitgevoerd: gegoten metalen behuizing, metalen grondplaat, grote klikvrije schakelaars en stevige potmeters, oftewel je moet echt serieus je best doen om ze kapot te maken. De apparaten worden zeer compleet afgeleverd, met een goede 9 V voeding.

De Unibass is het meest eenvoudige apparaat en eigenlijk te omschrijven als een luxe octaver. Het voegt een octaaf hoger toe, en zo je wilt kun je er dan nog een lage kwart of hoge kwint bij zetten. Verder zijn er een distortion, toonregeling en noise gate aan boord en kun je een mix maken tussen het droge signaal en het effect. Ook is er de mogelijkheid het effect constant aan te zetten als je het bijvoorbeeld het hele nummer nodig hebt, of via het indrukken en loslaten van een van de schakelaars even in te schakelen voor het spelen van korte passages. De Unibass is een apparaat zonder presets, je moet dus echt even op zoek naar jouw instellingen en sound. Daarbij is het vooral van belang het input level goed in te stellen omdat de Unibass anders moeite heeft de pitch van het inkomende signaal te herkennen. Heb je je sound eenmaal gevonden: niet meer aankomen en dan heb je ook werkelijk een dijk van een geluid, waar mijnheer Pino Palladino wel raad mee zou weten.

De Deep Impact is echt een bijzondere effectbak, omdat je er negen programmeerbare klassieke analoge synthsounds mee onder je voet hebt. Van Minimoog, via Taurus naar jaren zeventig bubbledisco en P-funk Bootsy Collins. De bediening is in principe simpel: je kiest één van de negen presets en, zo je dat nodig vindt, kun je die dan editten. Ik vond zelf de fabrieksinstellingen al geweldig, maar niets zo eigenwijs als een bassist natuurlijk. Ook bij de Deep Impact kun je weer een mix maken met het droge signaal en met behulp van de schakelaars kun je dan door de programma's schakelen. Wanneer je van de ene naar de andere preset wilt, moet je wel twee keer trappen. De eerste keer om bij de goede preset te belanden en de tweede keer om hem te activeren. Voordeel is dat je geen hinderlijke schakelgeluiden hebt als je door de programma's scrollt, nadeel: kost 'veel' tijd. Tussen twee nummers door gaat het wel, maar tijdens een nummer mis je al snel een nootje. Ook hier is het juist instellen van het input level weer van groot belang, omdat het apparaat anders niet correct werkt. Heb je dit voor elkaar, kan het feest beginnen!! Er zijn heel wat effectpedalen, waarmee je synthsounds kunt maken, maar vaak is het een kwestie van nét niet, of de tracking klopt niet. Akai heeft dat veel beter gedaan. Bij een goede instelling verslikt het apparaat zich niet en de sounds zijn echt moddervet.
Zoals gezegd, beide effecten zijn niet erg plug&play. Je moet je instellingen even precies vinden en vastleggen. In real-time veranderen van geluid is ook niet de sterkste kant. Persoonlijk vind ik dat geen probleem: hoeveel sounds heb je tenslotte nodig tijdens één nummer. Bovendien wordt dat alles meer dan goed gemaakt door de kwaliteit van de geluiden, en dan met name de synthsounds van de Deep Impact. Daar werd ik echt vrolijk van. Minder, dat de apparaten behoorlijk aan de prijs zijn: fl. 690,= voor de Unibass en fl. 790,= voor de Deep Impact. In de sfeer van prijs/kwaliteit verhouding absoluut het geld waard, maar in de huidige markt ben ik bang dat deze apparaten van Akai het moeilijk gaan krijgen.