Alumabass Cabinets

Alumabass luidsprekerkasten

Sinds een maandje of wat zijn er in Nederland luidsprekerkasten op de markt, van het Amerikaanse merk Alumabass. De kasten zijn uitgerust met een nieuw soort luidspreker, ontworpen door een studiotechnicus. Helemaal nieuw is het concept niet. Zoals de naam doet vermoeden wordt er in de Alumabass luidsprekers gebruik gemaakt van een aluminium conus, zoals we dat kennen van Hartke. Wèl nieuw is het feit dat er bij de Alumabass speakers geen gebruik wordt gemaakt van een aangelijmde 'basket', zoals dat bij conventionele luidsprekers het geval is. Door een speciaal procédé worden conus en basket als één aluminium geheel vervaardigd. Dit heeft als groot voordeel een betere en snellere warmteafvoer, hetgeen vooral bij de basweergave door de grote uitslag van de conus van belang is. Het risico van een vastgelopen luidspreker wordt op deze manier sterk gereduceerd.
De conus is bovendien voorzien van een geanodiseerde 'gouden' finish, die het geheel steviger en stijver maakt. In combinatie met de iets grotere spreekspoel en iets zwaardere magneet dan de concurrentie zorgt dit alles voor een groter rendement en een betere basweergave, aldus de fabrikant.
De Alumabass luidsprekerkasten worden gemaakt in twee series: de Pro- en Starseries. Beide series omvatten een 1x15", 2x15", 1x10", 2x10" en 4x10". De 10" kasten zijn verkrijgbaar met en zonder JBL bullet tweeter. Verschil tussen de Pro- en de Starseries is dat de luidsprekers in de Starseries over wat lichtere magneten beschikken, dus wat minder vermogen hebben en evenredig goedkoper zijn. Afhankelijk van het type kast, bedraagt het prijsverschil tussen de fl. 200,= en fl. 455,=. De moeite van het overwegen dus waard.
Ongewild dringt zich de vergelijking met de kasten van Hartke op, daar deze eveneens uitgerust werden met luidsprekers met een aluminium conus en in twee series (XL en Transporter) verkrijgbaar zijn. Daarom werd een Alumabass C410 kast uit de Proserie (800W RMS; fl. 2.350,=) vergeleken met een Hartke XL 410B (240W RMS; fl. 2.395,=). De kasten van beide merken zijn opgesplitst in twee apart 'getunede' basreflexcompartimenten. Bij de vergelijking viel op dat de Alumabass inderdaad significant meer body had, zowel in het laag als hoog. Naast de andere luidsprekerconstructie zal hierbij meespelen, dat de Alumabass kast een grotere inhoudsmaat heeft en zwaarder is. Misschien dat een vergelijking met de S410 uit de Starserie (600W RMS; fl. 1.950,=) een betere was geweest.
Ik heb de indruk dat de baskasten van de Alumabass Proserie zich kwalitatief kunnen meten met die van Eden of SWR. Als dat zo is, (luister en vergelijk zelf!) wordt het prijsverschil natuurlijk erg interessant. In ieder geval gaat het verhaal dat luidsprekers met een aluminium conus altijd een beetje dun klinken dus niet meer op. Interessant is bovendien dat Alumabass, samen met de firma Crown, bezig is met de ontwikkeling en produktie van versterkers. Of de prijs/kwaliteitverhouding net zo gunstig is als bij de luidsprekerkasten zullen we in het najaar kunnen ontdekken.