Ampeg BA 115-SP

Ampeg BA 115-SP Bassamp: Doosje met een verrassing

'You are about to experience over the top, in your face, radical and extreme digital effects for the bass - based on some of the most influential pedals of the 70's, 80's, 90's and beyond!' Deze wervende en bepaald niet bescheiden tekst schreeuwt je tegemoet van de Ampeg flyer die het nieuwe Bassamp combo begeleidt. De term Bassamp verwijst natuurlijk naar de eerste serie basversterkers uit de jaren 1950. Voor de prijs van fl 2.360,17 (1.071 Euro), combineert Ampeg die oude vertrouwde sound en kwaliteit nu met digitale effecten.

Het combo is klein, solide en handzaam. Een kilo of 35 in een compact formaat met tiltback voorziening zodat je het als monitor kunt gebruiken. Het bedieningspaneel bevindt zich verzonken aan de bovenzijde. Behalve de gebruikelijke voorzieningen op een bascombootje zijn de belangrijkste features een vijfstanden schakelaar waarmee je een toonpreset kunt kiezen variërend van mid-dipjes via neutraal tot laag-af en hoog-boost. Je kunt de preset verfijnen door gebruik te maken van de driedelige toonregeling. Ook heel handig om nummers uit te zoeken of in te studeren is de aansluitmogelijkheid voor cd-speler of tape-deck. Het combo heeft een vijftien inch Ampeg Classic luidspreker en een Piezo tweeter. Het vermogen is 100 Watt RMS aan vier Ohm. Genoeg voor een klein optreden of repetitie dus. De prestaties van het combo zijn uitstekend. De sound is lekker diep en dragend, zoals we dat van Ampeg gewend zijn. Ook op hoog volume blijft de BA 115SP onvervormd zijn werk doen. De tweeter geeft de pluk een prettige attack zonder hinderlijk scherp te zijn.
Het meest benieuwd was ik natuurlijk naar de digitale effecten. Je kunt ze selecteren en instellen met behulp van drie potmeters. Ieder gekozen effect is traploos in het totaalgeluid te mixen en van ieder effect is één parameter -bijvoorbeeld speed of delay-time in te stellen. Met behulp van het meegeleverde pedaal kun je in totaal vier presets opslaan, die dan vervolgens weer met de druk op een knop oproepbaar zijn.
Met de 'select' potmeter kun je 15 presets kiezen, waarvan de '0-stand' een bypass is. In totaal beschik je over veertien effecten of door Ampeg gekozen combinaties daarvan. Zo zijn er de ambient effecten als echo, reverb, flange, chorus, phaser. Tweede groep is de samengestelde presets als slapback, reverse wah, funk wah octawah en chorus-echowah. Vervolgens een aantal synthbass effecten, waaronder ik voor het gemak de octaver ook meereken en een blokgolf. Tenslotte heeft Ampeg zichzelf gekopieerd in de vorm van de SVT een effect met de bekende warme vette buizenoverdrive.
Nou, om dan maar meteen met de deur in huis te vallen: zo goed als ik het combo vind, zo matig vind ik de effecten. De ambienteffecten zijn redelijk, al ruisen de gedigitaliseerde analoge effecten als flanger en phaser dat het een lieve lust is. De combi-effecten en synthbassen hebben moeite met de trigger en haperen. Het aardigst vond ik nog de SVT simulatie. Ik begrijp wel dat Ampeg mee wil in de vaart van soundmodelling, maar de afgelopen jaren is de lat door merken als Line-6 behoorlijk hoog gelegd. Anderen zoals Zoom en Korg maken multi-effect apparaten die goed zijn en bijna geen drol kosten. Van een absoluut topmerk als Ampeg zou ik beter verwachten. Suggestie: goed doen of niet doen.