Ampeg Extreme Cabinets

Ampeg Extreme Series Baskasten

Nadat de bassist zich de afgelopen jaren mocht verheugen in de productie van kleine handzame flexibele systemen, lijkt de trend naar groot weer helemaal terug. In eerdere afleveringen kwamen de producten van Ashdown en Marshall al aan de orde. Nu werpt ook Ampeg zich in de strijd met twee nieuwe kasten, de PR-1832HE en de PR-1528HE. Beide hebben, zoals hierna zal blijken, niet voor niets de kwalificatie 'extreme series' meegekregen.
Zoals gebruikelijk heeft men zich bij Ampeg laten leiden door de ideeën en wensen van twee gerenommeerde bassisten: Victor Wooten tekende voor de 1832 en Steve Bailey stond aan de wieg van de 1528. Beide heren hadden behoefte aan een baskast op het podium die meer kon functioneren als een P.A. Over de motieven voor die wens hullen beide heren zich in stilzwijgen. Onvrede met bestaande systemen of gewoon zin in weer eens iets anders, wie zal het zeggen? Opmerkelijk blijft het wel, omdat ik juist de indruk had dat veel bassisten -ook die op grotere podia spelen- bezig zijn met alternatieven zoals in-ear-monitoring, of hun stagegeluid gewoon overlaten aan de mensen van de monitormix en via sidefills en floors een kamerbrede sound neerzetten.
Beide kasten kunnen beschouwd worden als een fullrange P.A. kast, waarbij de voordelen van de directheid van een 2x10 of 4x10 gecombineerd worden met de projectie en laagweergave van een subwoofer. Beide kasten hebben ook met P.A. componenten gemeen dat ze groot, zwaar en bijna niet in je eentje te handelen zijn. Oftewel formaat doodskist met een gewicht van respectievelijk om en nabij de 80 en 50 kilo. Om de pijn enigszins te verlichten is de 1832 voorzien van een 'tilted back' met wielen en een groot roestvrij stalen handvat zoals je dat ook wel eens aantreft op toiletten in bejaardentehuizen. Daar dienen ze om jezelf van de pot te hijsen. Hier kun je de kast dus kantelen en voortslepen. In de bodem van de 1528 kun je vier wielen steken. Verder zijn de kasten natuurlijk fantastisch degelijk en professioneel uitgevoerd en uitgerust, met aan de achterzijde een bedieningspaneel met allerlei aansluitmogelijkheden voor fullrange en bi-amp in steek en Speakon uitvoering.
De 1832 HE is een vierwegsysteem, bestaande uit een 18" 400 watt sublaag luidspreker die schuin in de kast is opgehangen, twee 150 watt 10" laag luidsprekers, twee 75 watt 6" midden luidsprekers en een bullet hoge tonen tweeter. De kast is 'bi-amplable tussen de 18" en de rest. In fullrange bedrijf goed voor 600 watt continu- en 1200 watt piekbelasting. Bij bi-amping wordt het vermogen wat lager, maar is ie nog altijd goed voor 400 watt in het laag en 300 watt in het midhoog. De kast loopt in het laag vrij recht door tot 35 Hz. Een maximum geluidsdruk van 127 dB doet de rest.
De 1528 is een driewegsysteem, bestaande uit een schuin opgehangen 15" 300 watt laag luidspreker, twee 100 watt 8" midden luidsprekers en een bullet hoge tonen hoorn. Ook deze kast is bi-ampable en wel tussen de 15" en de midhoog sectie. Het vermogen bij fullrange gebruik is 400 watt continu en 800 watt piek. Bij bi-amping houdt je 300 watt voor het laag over en 200 watt voor het midhoog. Het laag loopt hier door tot 40 Hz. De maximum geluidsdruk is 122 dB.
Wie het na het lezen van deze technische specificaties nog niet duizelt, moet de kasten beslist eens gaan uitproberen. Ik deed dat in combinatie met de Ampeg B-4R versterker, ook al zo'n paradepaardje van Ampeg en goed voor 2x500 watt stereo of 1000 watt mono. Het toeval wilde dat ik nu net op zondagmiddag een reggae sessie moest doen in het café van ome Jan om de hoek (capaciteit 80-100 personen). De keuze voor de 1832 was dus niet moeilijk. Dat beloofde een leuke middag te worden. En jawel hoor… echt kicken, met als resultaat dat de spiegel op het herentoilet en de TL op het damestoilet nog nooit zulke goede vibes hadden gehad. Even serieus nu: deze kasten presteren extreem goed. Een enorm groots geluid, met waanzinnig veel en strak laag en bovendien alle definitie die je maar kunt wensen. Niets overheerst, alles valt op zijn plaats en leunend tegen dit geluid, vergeet je even alle praktische bezwaren zoals gewicht, formaat en ook de prijs: fl. 4.157,= voor de 1832 en fl. 2.811,= voor de 1528. Voeg daarbij fl. 3.407,= voor de B-4R. Dat is niet mis, maar daarmee verschaf je jezelf wèl de basinstallatie van het formaat (figuurlijk dan) van je dromen.