The Ampeg Family

The Ampeg family: Eenvoud en degelijkheid

SVT350H, B-2 en B248
Voor de bassist in hart en nieren is Ampeg nog altijd een tot de verbeelding sprekende naam, omdat dit merk mede aan de wieg heeft gestaan van de moderne basversterker. De bemoeienis van Ampeg met basversterking begon al in 1948, toen ene Everett Hull een microfoon(amp) op een contrabasstatief(peg) monteerde om zijn upright bass meer volume te kunnen geven. Zijn onvrede over de kwaliteit van bestaande apparatuur voor contrabasversterking noopte hem tot het ontwikkelen en bouwen van zijn eigen versterkers. Dat resulteerde in het ontstaan van Ampeg als vooraanstaande Amerikaanse versterkerfabrikant. Vanaf de jaren zestig bouwde men legendarisch geworden produkten, zoals de Portaflex en de B-15. Écht bekend werd Ampeg na de introductie van de SVT versterkers (Super Valve Technology) in 1969. Direkt na het verschijnen van deze indrukwekkende versterkers kreeg Ampeg de beste reclame die ze zich kon wensen: The Rolling Stones besloten in datzelfde jaar gebruik te maken van de SVT's voor bas- èn gitaarversterking tijdens hun 'Give Me Shelter' toernee. Daarmee was de naam van Ampeg definitief gevestigd. De bekendste bascombinatie werd de SVT met de 8x10" luidsprekerkast, een combinatie die heden ten dage nog steeds erg gewild is, om de geweldige basweergave en het karakteristieke buizengeluid. Natuurlijk is men bij Ampeg niet blijven teren op de oude roem alleen. In de loop der jaren heeft men steeds nieuwe produkten ontwikkeld. Zo deed zelfs de transistorversterker ook bij Ampeg ooit zijn intrede. In dit artikel worden drie moderne produkten van Ampeg nader bekeken. Het betreft de SVT-350H versterker (fl. 1.898,=) en de combo's B-2 en B2-48 (fl. 2.498,=). Ondanks het feit dat het inmiddels ruim vijfentwintig jaar geleden is, dat de SVT versterker het levenslicht zag, is er aan de uitgangspunten van Ampeg weinig veranderd: eenvoud en degelijkheid.

De versterker
De basis voor de drie te bespreken produkten wordt gevormd door een identieke versterker. In de SVT-350H is deze ingebouwd in een met zwart kunststof beklede behuizing van plaatmateriaal in de bekende Ampeg vormgeving. Deze versterker is ook ingebouwd in de twee combo's en tevens verkrijgbaar in 19" rackuitvoering (B-2R). Vergeleken met veel andere moderne basversterkers is de Ampeg zeer sober uitgevoerd. De transistor voorversterker beschikt over de voor de gemiddelde bassist meest noodzakelijke voorzieningen. Allerlei 'sophisticated' en 'high-tech' toeters en bellen ontbreken ten enenmale. De ingangssectie wordt gevormd door een ingang met regelbare gain. Door een -15dB schakelaar wordt de ingang geschikt voor aktieve bassen met een hoog uitgangssignaal. Een LED geeft aan of de ingang overstuurd wordt. De basistoonregeling bestaat uit bass, ultra-mid en treble. Bass en treble zijn gegroepeerd rondom de ultra-mid. Deze laatste geeft niet alleen een versterking of verzwakking van een bepaalde frequentie, maar varieerd ook de bandbreedte, zodat er een evenwichtige verhouding tussen laag, midden en hoog ontstaat. Ultra-mid is dus in feite een 'contour' regeling. De centrumfrequenties van bass, ultramid en treble zijn: 50 Hz, 500 Hz en 5 kHz. Degenen die meer verfijning willen aanbrengen in hun toonregeling kunnen gebruik maken van de negenbands grafische equalizer, die naar believen kan worden ingeschakeld. Er kan worden gemanipuleerd met negen frequenties tussen de 40 Hz en 9 kHz. Een LED geeft aan of de equalizer is ingeschakeld. Om de versterker en de luidsprekers te beschermen tegen een clippend uitgangssignaal, is er een inschakelbare limiter ingebouwd. Ook hier geeft een LED aan wanneer de limiter aktief is. Op het achterpaneel beschikt de versterker tenslotte over twee luidsprekeruitgangen, preamp-out en poweramp-in, een effectloop een een gebalanceerde lijnuitgang die is voorzien van een -20 dB en een pre/post EQ schakelaar. De transistoreindversterker wordt gevoed door een ruim bemeten trafo en levert 200 Watt RMS aan 8 Ohm, 350 Watt aan 4 Ohm. Om oververhitting te voorkomen is de versterker voorzien van geforceerde koeling. De ventilator draait met een variabele snelheid, die wordt bepaald door de temperatuur.

De combo's
In het B-2 en B2-48 combo is bovenstaande versterker gecombineerd met twee verschillende luidspreker configuraties. De B-2 beschikt over een 15" luidspreker die 'fullrange' wordt aangestuurd. De B2-48 heeft vier 8" speakers met een conus van polypropyleen en een Piezo tweeter. Het luidsprekercompartiment van de B2-48 heeft twee ingangen: de ene stuurt de luidsprekers mèt de tweeter aan, de andere zonder de tweeter. Beide combo's hebben een basreflexbehuizing, met twee reflexpoorten aan de achterzijde. De uitvoering en afwerking is sober maar solide: stalen hoeken, goede handgrepen en stevige wielen.

De praktijk
De luidsprekers in de beide combo's hebben een impedantie van 8 Ohm, zodat de versterker niet zijn volledige vermogen levert. Er zijn echter mogelijkheden om een extra luidsprekerkast an te sluiten. Bij de SVT-350H kun je een willekeurig aantal luidsprekerkasten aansluiten tot een minimum van 4 Ohm. Uiteraard presteert de versterker het best aan 4 Ohm, wanneer de volledige 350 Watt geleverd wordt. De versterker is in de bediening zeer eenvoudig en de basistoonregeling werkt naar behoren. Over de grafische equalizer was ik wat minder te spreken, omdat men gebruik heeft gemaakt van korte schuifpotmeters die bovendien vrij 'laat' gaan werken. Dat maakt een fijnafstelling natuurlijk niet gemakkelijker. Bij een redelijk neutrale instelling (alle potmeters op 12 uur, limiter uit, grafische EQ uit) klinkende combo's en de versterker heel goed en naturel. Helaas zijn ze niet erg stil. Opvallend is het grote verschil in klankkleur tussen de twee combo's. De B-2 klinkt met zijn 15" speaker als een echte rockversterker, met veel midden en laag. De B2-48 ronkt een stuk minder en klinkt wat 'beschaafder'. Natuurlijk heeft de laatste veel meer definitie in het hoog, ook wanneer de tweeter is uitgeschakeld. Wanneer de combo's in wat meer extreme situaties worden gemanoevreerd (toonregeling bass en treble op 15 uur, ultra-mid op 9 uur, mastervolume open, grafische EQ in een bescheiden golfje met een boost in laag en hoog en een dip in de middenfrequenties), wordt het echt nodig om de limiter in te schakelen om vervorming te voorkomen. In ruil daarvoor, lever je dan wat volume in. Die reductie in volume is sterker te horen bij de B2-48. Bovendien gaat op hogere volumes de tweeter duidelijk protesteren. Wil je de beide combo's op een hoger volume gebruiken is het raadzaam om een tweede luidsprekerkast aan te sluiten. De SVT-350H presteert in een 4x10"+1x15" combinatie namelijk heel goed.

Conclusie
De B-2 en B2-48 combo's zijn gezien de prijsstelling goede combo's, die prima zullen functioneren bij kleinere optredens, tijdens repetities of als basmonitor als er met een P.A. wordt gewerkt. De klankkleur van beide combo's is echt heel verschillend, waarbij ik denk dat de B-2 beter geschikt is voor het rockwerk en de B2-48 voor pop- en funkmuziek. Persoonlijk spreekt het karakter van de B2-48 mij meer aan. Daar staat tegenover dat de B-2 op hogere volumes beter blijft presteren. Misschien is de keuze voor de SVT-350 toch nog niet zo gek: met een 4x10"+1x15" luidsprekercombinatie beschik je dan wel over een heel breed inzetbare basinstallatie. Natuurlijk moet er dan wel wat dieper in de buidel worden getast.