Ampeg Sub-Blaster & Tube DI

Prettige doosjes van Ampeg
Ampeg introduceerde dit jaar enkele handige accessoires voor de bassist

SVT-buizen DI
Zo was daar opeens de SVT DI, een mooi gestileerde doos met een buisje om allerlei ongebalanceerde instrument signalen op lijnniveau om te zetten naar gebalanceerde signalen, zodat deze zonder kwaliteitsverlies en interferentie doorgestuurd kunnen worden naar een zaalmixer of studiomengtafel.
Het apparaat is ondergebracht in een oersolide behuizing van het formaat broodtrommel en weegt dan ook een kilo of twee. Het ingangssignaal kan zowel direct als via het buizencircuit doorgestuurd worden naar de oorspronkelijke bestemming i.c. de instrumentversterker en de gebalanceerde uitgang. Met een – 6dB schakelaar kunnen ingangssignalen van bijvoorbeeld actieve elementen aangepast worden. Met een groundlift schakelaar kan eventuele brom als gevolg van een aardlus opgeheven worden.
Het is een perfect apparaat om de klassieke Ampeg SVT sound over te brengen naar je versterker en de mengtafel, waarbij je in beide gevallen het signaal naar keuze direct of via de buizentrap kunt leiden. Door oneigenlijk gebruik te maken van de -6 dB schakelaar kun je ook een aangename warme oversturing bereiken die zelfs een cleane solid state versterker of state of the art mengtafel een prettig ranzig randje geeft. In dezelfde serie maakt men ook een buizen microfoon voorversterker. Ampeg monteerde een 12AU7 buis van het Amerikaanse Groove Tubes.

Sub-Blaster
Heel lang geleden, eind jaren zestig, maakte Ampeg ook effectpedalen. Deze ‘Scrambler’ pedalen heeft men opnieuw het levenslicht doen zien. De SCP-OD is een reissue van het originele Scrambler overdrive pedaal. In een vergelijkbare vormgeving heeft men nu ook het SCP-OCT Bass Octave Pedal, roepnaam Sub-Blaster. Het pedaal is even rigide uitgevoerd als een Sherman tank en oogt eveneens ontzagwekkend. Het is onwaarschijnlijk dat daar iets aan kapot kan gaan. De analoge techniek is gebaseerd op de Octave Divider zoals we die ook aantreffen in de SVT-5PRO versterker. De bedieningselementen zijn heel basaal: input, output, aan/uitschakelaar en twee potmeters waarmee de hoeveelheid van het directe signaal en die van het effect in het uitgangssignaal kunnen worden bepaald. Het apparaat kan zowel door een 9 Volts batterij als externe 9 Volts voeding van stroom worden voorzien.
Het apparaat werkt heel accuraat en de tracking is ook bij zeer lage frequenties op bijvoorbeeld de B-snaar van een vijfsnarige bas uitstekend. De beste resultaten bereik je door het spelen van gefrette noten, midden op de hals en met gebruik van in ieder geval het halselement. Met de Direct en Octave regelaars kun je een perfecte balans creëren tussen je oorspronkelijk basgeluid en het effect. Dat levert een enorme partij stabiel laag op zonder dat je de definitie in je geluid verliest. Met de SVT buizen DI en de Scrambler effectpedalen heeft Ampeg een aantal precies op de bassist toegesneden apparaten op de markt gebracht. Ze hebben geen overbodige toeters en bellen, maar blinken uit in eenvoud, kwaliteit en degelijkheid. Eigenschappen die we van dit gerenommeerde merk gewend zijn.

Specificaties Ampeg SVT DI
Prijs: € 432,
06 Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: buizen Direct Injection Box
Buis: Groove Tubes 12AU7
Aansluitingen: Input, Thru, Balanced Out (XLR)
Controls: 0/-6dB input, tube/direct routing, groundlift, on/off
Frequentiebereik: Thru: 20-20kHz @+ 5dB. Bal Out: 10-70kHz @+ 1dB
Signaal/ruisverhouding: >90dB
Afmetingen: 6x13x20 cm
Gewicht: 2,3 kg

Specificaties Ampeg SCP-OCT Sub-Blaster
Prijs: € 323,04
Land van herkomst: Verenigde Staten
Type: Bass Octave Divider
Aansluitingen: input, output, 9V DC
Controls: Direct, Octave, on/off true bypass
Afmetingen: 5,5x11,5x17 cm
Gewicht: 1,4 kg

Ampeg Sub-Blaster Ampeg Tube DI