Ampeg Portaflex

Ampeg B-15R Portaflex

Toen enige tijd geleden een koerier weer eens een onhandelbaar zware doos voor mijn deur had gedeponeerd, moest ik even zuchten in de veronderstelling de zoveelste niet te hanteren 4x10" luidsprekerkast te moeten uitpakken. Alras sloeg die stemming echter om, want men bleek een ongelofelijk mooi bascombo te hebben afgeleverd.
De originele Portaflex werd in de vroege jaren zestig voor Ampeg ontworpen door Jess Oliver en had toen al een in het oog springende look. De huidige B-15R is gebaseerd op deze klassieker, met natuurlijk de nodige technische updates, die bedacht zijn door Obeid Khan, een gerenommeerde versterkerontwerper.
Het gaat om een volledige 100 Watt buizenversterker, die in 'rusttoestand' volgens het 'flip-topprincipe' omgekeerd en geveerd in het luidsprekercompartiment hangt. Dat is geen overbodige luxe, omdat de buizenversterker weliswaar fraai maar tevens nogal kwetsbaar is ontworpen en uitgevoerd. De trafo's en buizen zijn in plaats van in de behuizing, bovenop een verchroomd chassis geplaatst. De buizen in een kooi van geperforeerd staal, de trafo's in een metalen huis. Tussen de trafo's is een verlicht perspexplaatje geplaatst met daarop de firma naam. Wil je deze limited edition versterker helemaal voorzien van een persoonlijke signatuur, dan kun je het plaatje opsturen en wordt er je naam in gegraveerd. Het luidsprekercompartiment is ook helemaal in stijl vormgegeven met een blokjesvinylbekleding en 'ouderwets' luidsprekerdoek. Kortom voor de designfreak is deze amp helemaal smullen.
Maar goed, het gaat natuurlijk vooral om de geluidstechnische kwaliteiten van dit combo. De buizenkeuze doet veel goeds vermoeden: 12AX7 voor de voorversterker en 6L6 voor de eindtrap, een combinatie die de traditionele 'vintagesound' zeker mogelijk moet maken. De belangrijkste features op deze versterker zijn de driedelige toonregeling, waarbij voor het midden gekozen kan worden uit vijf centrumfrequenties te weten 200, 400, 900, 1500 en 2500 Hz. De ultra high en low boost presets werken op dezelfde frequentie als de bass en treble nl. 40 Hz en 4kHz en kunnen daar nog eens een extraatje van 6 en 10 dB geven. Ook heel nuttig is de halvekrachtschakelaar. Hiermee kun je omschakelen van 100 naar 60 Watt, zodat je op een lager volume kunt spelen zonder aan geluidskwaliteit te hoeven inboeten. Voor het overige is de versterker voorzien van alle nuttige voorzieningen van de moderne bassamp zoals gebalanceerde DI, line out/in en speakon connector.
In het luidsprekerdeel zijn een Ampeg 15 inch vintage speaker en een Piezo tweeter gemonteerd. De laatste is gefilterd vanaf 3 kHz en kan door middel van een driestandenschakelaar niet, een beetje of veel worden ingeschakeld. De kast zelf is zeer solide uitgevoerd in 18 mm berkenmultiplex en aan de boven- en zijkanten voorzien van goede handgrepen. Heel handig is de meegeleverde plank met vier zwenkwielen die met een schroef aan de onderzijde van de kast kan worden vastgemaakt. Geen overbodige luxe overigens, want het complete apparaat weegt een dikke vijftig kilo.
Zoals te verwachten in deze opzet, is het geluid van de B-15R portaflex zeer Ampeg van aard. De onmiskenbare kwaliteiten liggen vooral in de weergave van het laag. Dat is diep, warm en mooi. Het obligate 'broekspijpen wapperen' is hier dan ook weer helemaal van toepassing en daar hoef je de lowboost niet eens voor in te schakelen. Bij het spelen in bandverband miste ik wel wat definitie in het midden en mid-hoog, waardoor je het idee krijgt te zwemmen in een zee van laag tussen de 40 en 80 Hz. Bij het slapplukje vond ik de tweeter ook wat aan de schelle kant. Wat mij betreft liever een kleine conusluidspreker. Een en ander neemt niet weg dat je met deze combinatie een geweldig traditioneel 'all American rockbass' geluid kan neerzetten, dat menigeen zal kunnen bekoren.
Rest de prijs van deze beauty te vermelden: slik, fl. 5.395,= en dat is ondanks alle geboden kwaliteit en uniciteit een hoop geld voor een 100 Watt bascombo.