Ampeg B50R Rocket

Ampeg B50R Rocket bascombo

Zoals het een goede 'all American company' betaamt, heeft ook Ampeg zijn retromodelletjes. Naast de re-issue van de aloude Portaflex, met de uitklapbare buizenversterker, zijn er ook twee transistorcombo's onder de noemer Rocketbass verschenen. Het gaat hierbij om de B100R en B50R, een honderd en een vijftig Watt combo. De laatste mocht zich verheugen in onze belangstelling.
Het combootje doet door zijn verschijningsvorm authentiek 'classic' aan. De vinyl bekleding, het speakerdoek en de grote knoppen verwijzen duidelijk naar de babyjaren van de popmuziek. Voor het overige gaat het natuurlijk gewoon om een modern combo, dat voor fl. 1.165,= in de boeken staat.
De B50 Rocket is volledig 'solid state' en beschikt over een vermogen van 50 watt RMS. Het versterkertje bedient een 12 inch vintage luidspreker die zich in een aan de achterzijde open behuizing bevindt. Geheel in lijn met het retro karakter van het combo is de uiterst sobere uitvoering. Wie graag aan veel knoppen draait komt hier van een koude kermis thuis: de Rocket beschikt over een volumeregelaar en een vierdelige toonregeling. Als enige luxe is een koptelefoonaansluiting en een ongebalanceerde line-out gemonteerd. Hoewel de print op het bedieningspaneel anders suggereert, is de toonregeling actief. Je kunt de vier frequentie gebieden (bass, low-mid, high-mid, treble) niet alleen versterken van één tot tien, maar ook verzwakken. Standje vijf is dus eigenlijk de middenstand oftewel de nul. Soundmatig vind ik de Rocket het sterkst in de weergave van het middengebied. In combinatie met een Precisionbas, krijg je die echte ouderwetse ronk die het basgeluid van de sixties zo typeert.
In dat opzicht is de Rocket zeker geslaagd. Voor het moderne actieve hifi slapgeweld met veel laag en hoog is de Rocket daarentegen wat minder geschikt. Maar dat was naar ik mag aannemen ook niet de bedoeling van dit combo. Prima combo voor thuis en kleine gigs!