Ampeg SVP-BSP preamp

Ampeg SVP-BSP bas voorversterker

Wie Billy Sheehan zegt, zegt een extravagant solobasgeluid met een 'vleugje' distortion. Naar verluidt had Billy echt helemaal genoeg van het feit dat hij om zijn fameuze soundje te krijgen gebruik moest maken van allerlei buitenboord apparaten. Hij wilde gewoon alles in één stevig doosje en stapte met die wens naar zijn basspullenfabrikant Ampeg. Die was natuurlijk niet te beroerd om samen met Billy een nieuwe voorversterker te ontwikkelen.
Opmerkelijk dat Billy's groots geluid in zo'n klein doosje kan. De SVP-BSP meet slechts één HE en is uiterst solide uitgevoerd. De opzet is eveneens van een wonderlijke eenvoud: het gaat om een hybride voorversterker met één 12AX7 buisje. Twee kanalen, clean en overdrive. Deze kunnen ook worden gecombineerd, zodat je eigenlijk over drie kanalen beschikt. Ieder kanaal heeft zijn eigen instellingen en toonregeling evenals uitgang, effectloop en gebalanceerde DI.
Kanaal clean heeft een driedelige toonregeling, waarbij de bass en trebleregelaars uittrekbaar zijn en daarmee extra laag dan wel hoog toevoegen. Trek je de volumeknop uit, schakel je de compressor in. Kanaal overdrive heeft ook een driedelige toonregeling, maar dan met semi-parametrisch midden. Trek je de gainknop uit, krijg je een extra overdrive. Trek je de volumeknop uit, dan komt de noisegate in werking. Je kunt de kanalen kiezen of combineren door middel van een tweetal tiptoetsen aan de voorzijde of door een tweedelige voetschakelaar. Uiteraard is deze voorversterker bij de input voorzien van een -6 dB pad en een mute schakelaar, om in alle privacy te kunnen stemmen. Ook zijn diverse functies voorzien van ledjes, zodat je op een donker podium de status van de preamp kunt herkennen.
Ik vond het een goed ontworpen voorversterker. Met een minimaal aantal knoppen een maximum resultaat bereikt.
Het geluid van deze voorversterker is heel open en warm, met een rijke buizenboventonen sound. Heel opvallend hoe je met een een simpele toonregeling -mits een goede bas natuurlijk- een dijk van een geluid kunt neerzetten. De twee kanalen doen precies waar ze voor staan: een clean onvervormd geluid en een overdrive vervormd geluid produceren. Het overdrive kanaal is natuurlijk uitstekend geschikt voor solo's à la Sheehan, terwijl je dan het cleane kanaal voor het begeleidende werk kunt gebruiken. Ik vond de combinatie van beide kanalen heel goed: het cleane kanaal laten domineren en een klein randje overdrive toevoegen. Prachtig! Zo je wilt kun je de SVP-BSP laten zoemen als een tevreden hommel, dan wel laten snijden als een slijptol. Voorwaarde is wel dat je er even fors voor in de buidel tast: fl. 1.749,=.