Ampeg SVT-150H+SVT-806HE

The legend lives: Ampeg SVT-150H+SVT-806HE

De Ampeg SVT basversterkers zijn al zo'n dertig jaar een legende. De typische SVT vintage sound is voor veel bassisten de absolute standaard en (daarom) door veel merken geïmiteerd. Aan de wieg van deze legende stond de 300 Watt buizenversterker met de 8x10" luidsprekerkast. Ampeg heeft deze setup nu ook in mini-uitvoering: de SVT-150H versterker met daarbij de SVT-806HE kast.
De SVT-150H is een eenvoudige transistor basversterker, met een vermogen van 150 Watt RMS. De versterker zelf is opgehangen in een ruim bemeten behuizing, die ongetwijfeld de classic SVT moet suggereren.
De voorversterker is opgebouwd volgens het credo simpel maar doeltreffend: input met gain en -15dB toets voor actieve bassen, aangevuld met een 'drive' waarmee je de sound kunt laten variëren van superclean via een aangename ronk tot supervervormd. Een driedelige toonregeling met een negenbands grafische equalizer staan garant voor meer dan voldoende soundmogelijkheden. De mastervolume completeert het geheel. Deze versterker beschikt tevens over een ingebouwde limiter. Door middel van een led wordt aangegeven wanneer het uitgangssignaal overstuurd is en de limiter ingeschakeld.
De SVT-150H beschikt over een effectsloop, gebalanceerde DI en een aansluiting voor een voetschakelaar, waarmee de equalizer kan worden bediend. Heel handig voor het snel wisselen van geluid of volume tijdens een nummer. Naast de normale luidsprekeruitgangen, is er een Speakon gemonteerd. Heel professioneel, helaas beschikt de luidsprekerkast niet over deze voorziening.
Het 806HE kabinet is een kopie van de bekende 8x10" kast, maar dan in het klein. Nou ja, klein... het ding meet altijd nog 86x52x40 cm en weegt een dikke veertig kilo! De kast heeft een afgeschuinde achterkant met twee wielen en een handgreep, zodat je hem kunt kantelen en trekken. Tillen is wat onhandig en vereist hulp. In plaats van de 10 inch luidsprekers, zijn er acht 6,5 inch polypropylene speakers gemonteerd met een kleine tweeter. Bij de ingangen kun je kiezen tussen mèt of zonder tweeter. De kast is helemaal gesloten, van de bekende degelijke Ampeg afwerking en kan 400 Watt continu en 800 Watt piekvermogen verstouwen.
Natuurlijk was ik zeer benieuwd naar de prestaties van deze baby-SVT stack. Wat valt er immers te verwachten van acht voor basnormen zo kleine luidsprekers? Wel, mij viel een aangename verrassing ten deel. Deze combinatie klinkt werkelijk prachtig. Het laag is zoals dat Ampeg betaamt breed, warm strak en vol. Doordat de kleine luidsprekers snel aanspreken is er ook veel definitie en een mooi hoog topje door het tweetertje. Door op de versterker de 'drive' een beetje open te draaien ontstaat er de suggestie van een buizenversterker met een aangenaam randje vervorming. Ik heb echter de indruk dat deze luidsprekerkast een zwaardere versterker verdient om volledig tot zijn recht te komen. Een en ander neemt niet weg dat Ampeg voor nog geen drieduizend gulden (amp fl. 1.450,= kast fl. 1.365,=) een fraai produkt neerzet.