Aria Sinsonido

Aria Sinsonido reisbasgitaren

Tien jaar geleden haalde de het Amerikaanse merk SoloEtte de voorpagina’s door een exemplaar van haar handgebouwde reisgitaren mee te geven aan de Space Shuttle Atlantis als cadeau voor de Russische kosmonauten van het ruimtestation MIR.
Eenmaal terug op aarde werd een licentie verstrekt aan Aria om een betaalbare variant voor de niet-Amerikaanse markt te bouwen en dat bedrijf voegde voortvarend een basgitaar aan het assortiment toe. Twee welteverstaan, want de bas kwam in een gefrette en fretloze uitvoering.

Het principe van het instrument is eigenlijk simpel: een handzame plank met snaren en een afneembaar aluminium frame, een element in de brug en klein 9 volts circuit zodat de bas met een koptelefoon of normaal versterkt te beluisteren is. Het geheel is verpakt in een kleine gigbag en ziedaar de ultieme reisbas die je zonder problemen in het bagagerek van een vliegtuig kunt meenemen. Het geheel is een meter lang en weegt twee kilo.

Constructie en bespeelbaarheid
De bas doet zonder frame in de verte denken aan de befaamde Steinberger L2 bas. Het gaat om een koploos model met een mahonie body waarin de stemmechanieken zijn verwerkt op de plaats waar je normaal gesproken de brug verwacht. De esdoorn hals meet twee octaven en is met een vijfpuntsbevestiging diep in de body aangebracht waardoor het geheel zeer compact blijft en je voor je gevoel op een mediumscale bas speelt, terwijl de mensuur toch gewoon 34 inch is. De hogere regionen zijn echter niet geweldig bereikbaar omdat je met je duim tegen de body aanloopt en deze te vierkant is en te veel vlees heeft om echt comfortabel de 24ste fret te halen.
Het met rubber beklede aluminium frame bestaat uit drie losse delen die in de body gestoken worden. Mocht je er de voorkeur aan geven de bas zonder frame om te hangen, moet je er rekening mee houden dat hij de neiging heeft wat naar voren te kantelen. Voor het overige is de bas goed in balans en voldoet het frame uitstekend, zeker wanneer je zittend speelt. De goed bespeelbare hals heeft een afgeplatte D-vorm met medium frets en is zijdemat afgewerkt. In de toets van het fretloze model zijn op de plaats van de frets lijntjes maple fineer aangebracht. De hals heeft een kleine kop in de vorm van een kroontje. Daar worden de ball-ends van de snaren doorheen gehaald.
De brug bestaat uit een kunststof L-profiel dat door middel van twee wieltjes in hoogte verstelbaar is. Het snaarzadel wordt gevormd door het buisvormige element dat op zijn beurt weer door twee messing staafjes op zijn plaats wordt gehouden.

Elektronica en geluid
Het element is ontwikkeld door Wright Guitar Technology en bestaat uit een hol buisje waarin twee condensatormicrofoontjes zijn aangebracht. Die nemen de trillingen in het buisje op en leveren dan een stereosignaal. Deze methode moet een wat warmer en natuurlijker geluid opleveren dan de bekende piezo elementen die vaak als vlak en kil worden ervaren. In een compartiment aan de achterzijde van de bas is een klein actief circuit aangebracht dat beschikt over een volume en toonregeling. Een en ander wordt gevoed door een 9 Volt blokje.
En inderdaad, wanneer je gebruik maakt van de meegeleverde (opvouwbare) stereo koptelefoon, klinken de beide bassen heel ruimtelijk en natuurlijk. Het hoog is wel wat nadrukkelijk aanwezig, maar door de toonregeling wat dicht te draaien wordt dat ondervangen. Het microfonische karakter van het element suggereert een akoestische bas, daarom vind ik het geluid van de fretloze versie het meest geslaagd. Dat past gewoon het best bij dit instrument.
Anders wordt het, wanneer je de beide bassen gewoon conventioneel mono versterkt. Dan ga je toch de massa van een normaal instrument missen en hebben de beide bassen te weinig onderkant te bieden, ze klinken nogal nasaal en dun. Wel treffen we bij de fretloze versie een klein randje vervorming aan dat het geluid weer geloofwaardig maakt.

Oordeel
Je moet een instrument natuurlijk beoordelen op de criteria die aan het ontwerp ten grondslag liggen. De Sinsonido is niet bedoeld als ‘normale’ bas. De Aria Sinsonido is een reisbas. Die moet compact, compleet en licht zijn en ‘stil’ te bespelen zonder dat anderen daar last van hebben. De Sinsonido voldoet aan al die voorwaarden, is goed bespeelbaar en is daarom goed gezelschap en gereedschap voor de bassende reiziger of reizende bassist.

Specificaties Aria Sinsonido
Type: AS-690B (gefret); AS-690B/FL (fretloos)
Land van herkomst: China
Prijs: € 399,00
Type: reisbasgitaar
Body: mahonie
Frame: aluminium in soft rubber
Hals: esdoorn, palissander toets, medium frets
Mensuur: 860 mm, twee octaven
Element: SoloEtte Original
Electronica: actief, 9 Volt, volume en toonregeling
Hardware: zwarte gesloten stemmechanieken
Topkam/Breedte: kunststof/39 mm
Snaarspacing brug: 19 mm gemiddeld
Gewicht: 2 kilo
Accessoires: softbag, koptelefoon

Aria Sinsonido