ART Phatboy

Vette Bassounds uit de Art Phat Boy

De meeste bassisten zullen de apparaten van ART kennen via hun vakbroeders, de gitaristen. De SGX 2000 was lange tijd een zeer populair maar niet goedkoop effectapparaat/preamp. Het Basbroertje, de SGX Nightbass, heeft nooit in die populariteit kunnen delen en is dan ook niet echt doorgebroken. Waarschijnlijk was het apparaat te duur en ingewikkeld voor de gemiddelde bassist. ART gaat nu een nieuwe poging wagen de bassist voor zich te winnen. Op de afgelopen Frankfurter Messe presenteerde men de Phat Boy, een beduidend eenvoudiger en goedkopere voorversterker/effectprocessor in pedaalvorm.
De Vette Jongen is een modern gestyled apparaatje, dat bovendien zeer degelijk en podiumproof is gebouwd. Gewoon een ouderwetse stalen behuizing dus, waar je naar hartelust op kunt trappen. De knoppen van de potmeters zijn weliswaar niet verzonken gemonteerd, maar ze lijken wel tegen een stootje te kunnen. De twee klikvrije voetschakelaars zijn onder rubberen matjes gemonteerd en daardoor goed beveiligd. De twee tiptoetsen voor handbediening zijn evenals de Led-bar wel verzonken aangebracht. Aangezien ook de lay-out van het bedieningspaneel zeer overzichtelijk is valt er op de constructie dus niks aan te merken.
De Phat Boy bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Allereerst is het een volledige basvoorversterker. Daarnaast is er de effectprocessor. Deze combinatie zorgt voor drie gebruiksmogelijkheden. Je kunt de Phat Boy gewoon tussen je bas en versterker hangen, je kunt direct een mengtafel in of je kunt direct naar een eindversterker toe. Combinaties van deze toepassingen zijn tegelijkertijd mogelijk. Bovendien is dit apparaat stereo zodat als je over de juiste spullen beschikt je werkelijk een kamerbreed bastapijtje kunt neerleggen. Opvallend voor een effectapparaat is dat er geen batterijen in passen. De Phat Boy is uitsluitend via de meegeleverde 9 Volt adaptor te voederen.

De preamp
Waarschijnlijk hebben ze bij ART geleerd van het Nightbass verleden hetgeen een schone zaak is, want de uitrusting van de voorversterker is van een ontwapenende eenvoud. Uiteraard is er de inputcontrol, waarmee je het niveau van het ingangssignaal kunt afregelen. Een powerclip Led geeft aan of je het juiste niveau hebt bereikt. Voorst beschikt onze vetklep over een compressor/limiter. Met een tiptoets kun je kiezen voor compressen of limitten. Het enige wat er af te stellen valt is het niveau van de voorziening. Voor de goede orde nog maar even: met de compressor kun je sustain verbeteren of ongelijkmatigheden in je aanslag verhelpen. Het maakt het signaal gelijkmatig. Met de limiter stel je een plafond in voor je signaal. Hoe beestachtig je ook tekeer gaat, het signaal blijft dan binnen bepaalde perken. Het gebruik van een compressor/limiter is een persoonlijke zaak. Sommigen bassisten zweren erbij, anderen gaan er spontaan van over hun nek omdat het de dynamiek van hun spel wat beperkt. Je moet er dus wat mee experimenteren. Deze compressor/limiter is in ieder geval hoorbaar aanwezig. Je moet een beetje opletten met het niveau anders gaat ie lawaai maken.
Zoals het een goede voorversterker betaamt, beschikt ook deze over een toonregeling en wel een driedelige actieve. De centrumfrequenties van low, mid en high zijn 75 Hz, 400 Hz en 5 kHz. Je kunt ze 12 dB versterken of verzwakken. Net als bij de compressor geldt ook hier, dat de toonregeling uitstekend functioneert, maar je moet een en ander een beetje bescheiden afstellen in verband met de ruis. Tenslotte is er natuurlijk de output potmeter waarmee je het niveau van het uitgaande signaal afstelt. Een soort master volume dus. Bij die preamp horen natuurlijk ook een aantal in/uitgangen. Zoals wel vaker bij muziekapparatuur vinden we deze aan de achterzijde. Naast de stereo/mono uitgangen is er een gebalanceerde DI voor naar de mengtafel en niet te vergeten een koptelefoonaansluiting. Heel belangrijk voor de goede verstandhouding in de buurt of om te kunnen oefenen als je op tournee door de wereld bent en de hele dag in de touringcar zit.

De effectprocessor
Ook bij dit onderdeel van het vette jochie lijkt men bij ART de Nightbass trauma's te boven te zijn: 32 vaste presets. Je kunt alleen maar kiezen en verder niks instellen. En nu maar hopen dat het gebodene bevalt. Tenslotte is er bijna niets eigenwijzer dan een bassist of het moet een jazzsaxofonist zijn. De mensen van ART hebben de bassist gewoon willen behoeden voor eindeloos gepiemel met editknoppen en parameters en daar is iets voor te zeggen. Je wilt tenslotte gewoon een waanzinnig basgeluid zonder eerst de HTS te moeten hebben doorlopen.
De presets zijn ondergebracht in twee banken van zestien en bestaan uit delay, chorus, pitch, flange, reverb of combinaties daarvan (zie de tabel). Bank 2 bestaat uit variaties op bank 1, de effecttypes zijn hetzelfde, alleen verschillen de parameters. De banken kies je door middel van een tiptoets, de presets met behulp van een eindeloos roterende draaiknop. Met één van de twee voetschakelaars kun je het effect in- dan wel uitschakelen. Ook hier wordt door kleurige Led's aangegeven welke functies zijn ingeschakeld. De blend potmeter maakt het mogelijk het effectsignaal met het droge bassignaal te mengen. Eerlijk is eerlijk: de effecten zijn van hoge kwaliteit en bijzonder smaakvol samengesteld. Je kunt horen dat er een bassist aan te pas is gekomen. Men heeft echter vooral gedacht aan de 'sophisticated' bassist. De geluiden zijn ideaal voor slappers, poppers en solisten. De raggende trashmetalgrungefreak of Bootsy Collins adept komt beduidend minder aan zijn/haar trekken en dat is jammer want die niet zo heel erg kleine groep zal daarom wellicht omkijken naar een ander doosje. Een klein doekje voor het bloeden wordt geboden door de tweede voetschakelaar: Growl, oftewel in goed Nederlands: Ronk. Door deze in te trappen treedt er een overdrive circuitje in werking die de oude Ampeg SVT-sound moet imiteren. Helaas voor de trashmetalgrungefreak is de hoeveelheid growl weer niet in te stellen. Door de growl in te schakelen krijgt je geluid een mooi scherp randje vervorming dat inderdaad een beetje buizenachtig aandoet.

Tenslotte
Wat vind ik van deze vetklep die voor de prijs van fl. 940,= de winkeldeur door gaat? Dat is nog niet zo simpel want er zijn belangrijke voor- en nadelen aan de Phat Boy. Om met de voordelen te beginnen: gebruikersvriendelijk, zeer goede bruikbare effecten van hoge kwaliteit, veelzijdig inzetbaar door de combinatie preamp/effectprocessor, degelijk gebouwd en redelijk geprijsd. Afhankelijk van je wensen kan het een nadeel zijn, dat je de effecten niet kunt editten. Ook is het jammer dat je niet 'handsfree' met een voetschakelaar je effecten kunt kiezen of van bank kunt wisselen. Je zit een beetje vast aan het gekozen effect. Tenslotte is de keuze van de effecten wat eenzijdig. Ze klinken allemaal erg 'netjes'.