Ashdown Bass Magnifier

Ashdown Klystron Bass Magnifier & Cabs

Het moet eind jaren zeventig, begin jaren tachtig zijn geweest, dat de Engelsman Mark Gooday vriend en vijand verraste met zijn exclusief voor de bas ontworpen en geproduceerde Trace Elliot apparatuur. Trace groeide snel en zoals dat dan gaat, werd het bedrijf na enige tijd verkocht aan (opgekocht door?) de Kaman Music Corporation. Onder de nieuwe bewindvoerders ontwikkelde Trace Elliot zich tot een bedrijf met een zeer breed aanbod aan apparatuur, waarbij de basversterking op dit moment niet meer dan een onderdeel is van het totale aanbod. Mark Gooday verliet de firma Kaman (niet geheel vrijwillig, naar verluidt) en Trace is inmiddels terugverkocht aan enkele oud-werknemers. De geschiedenis lijkt zich nu te gaan herhalen, want Mark Gooday is opnieuw voor zichzelf begonnen en zet wederom een nieuw merk in de markt: Ashdown. Alléén voor bas wel te verstaan, net als vroeger!
Voor de presentatie reisde er een stack door Nederland en België en wij konden er enige dagen over beschikken. De set bestond uit de 400 Watt Klystron Bass Magnifier (ander woord voor amplifier), een 1x15" en een 4x10" luidsprekerkast met hoorn.
De Klystron oogt heel bijzonder: om het ingangsniveau aan te geven heeft men een prachtig verlichte VU meter aangebracht. Je kunt naar wens een mix maken tussen een buizen- en transistorroute in de voorversterker. De toonregeling bestaat uit actieve bas, midden en hoogcontrole. Daartussen bevinden zich telkens twee schuifpotmeters voor de fijnafstelling van het tussenliggende frequentiegebied. De toonregeling is in/uitschakelbaar. Verder is er een preset aangebracht, die het midden en mid-hoog benadrukt. Heel bijzonder is de subharmonics afdeling. Hiermee kun je harmoniën die een octaaf beneden de gespeelde noot toevoegen. Bovendien kun je de hoeveelheid subharmonics in je totaalbeeld afstellen. Ook is het mogelijk via de sub out uitgang het bassignaal beneden de 160 Hz uit te sturen naar een speciale 400 Watt versterkte sub unit voor dat 'kleine beetje extra' laag. Hoezo lekker duwen? Verder is de Klystron natuurlijk van alle in- en uitgangsgemakken en beveiligingen van de moderne basversterking voorzien.
De 400 Watt mono Mosfet eindtrap wordt gekoeld door twee processor gestuurde ventilatoren (minder herrie, want halve snelheid!). De beide luidsprekerkasten zijn van een formaat en gewicht dat ze uitstekend zouden passen in een werkgelegenheidsprojekt voor basroadies en daar is natuurlijk niets mis mee. De hoorn in de 4x10" kast is in/uitschakelbaar. Al met al moet dit garant staan voor een stevig potje basgeweld. Daar had ik mijn buren dan ook op voorbereid. De teleurstelling was daarom groot toen het spul na aansluiten en inregelen absoluut stil bleef... Speakerkabels gecontroleerd, zekeringen gechecked, maar nog steeds niets! Dan de zaak maar opengeschroefd en jawel hoor: er bleken maar liefst drie multistekkers niet op de printplaat te zijn aangesloten. We zullen het maar toeschrijven aan de haast waarmee dit setje naar het vasteland is verscheept.
Na dit foutje te hebben hersteld, kon ik mijn buren toch nog plezieren. Helaas zullen zij hun huis niet meer zonder verborgen gebreken aan het fundament kunnen verkopen want wat dit spul aan laag produceert is echt niet meer normaal en al even buitenaards als de naam Klystron Bass Magnifier suggereert. Ik heb er serieus een barst mee in mijn ruit gespeeld. Soundmatig draagt Ashdown onmiskenbaar de handtekening van Gooday, met veel nadruk in het laag en mid-hoog. Minpunt vond ik de gevoeligheid voor brom en ruis. De versterker is niet geweldig afgeschermd. Wanneer Gooday en zijn mannen de tijd nemen om de puntjes op de i te zetten staat wat mij betreft niets het succes in de weg, temeer daar deze Ashdown spullen concurrerend zijn geprijsd: versterker fl. 2.345,=; 1x15" fl. 1.050,=; 4x10" fl. 1.477,=.