Audiophile Bass Systems

Audiophile Bass Systems

Audiofilie in de zin van liefde voor kwaliteit en geluid kun je de firma Ernie Ball/Music Man wel toedichten. De door hen nieuw ontwikkelde Audiophile basinstallaties verschenen dit jaar in Europa. Het motief voor Ernie Ball om nog een nieuw merk in de markt te zetten is onduidelijk. Ergernis over al die slecht versterkte Music Man bassen? Kan ik me nauwelijks voorstellen. Het zal wel te maken hebben met de voltooiing van de product range. Duidelijk is in ieder geval wel dat men mikt op het high end van de markt. De Audiophile range omvat een versterker, de HD 500 en drie luidsprekerkasten met verschillende luidsprekerconfiguraties: 2x10", 4x10" en de voor bas wat minder voor de hand liggende 2x12".

Versterker
De HD-500 is een zeer complete en krachtige basversterker in een twee HE 19" uitvoering. Dat deze bak een buisje in de voortrap herbergt wordt al snel duidelijk door het venster in het front, waardoor de ECC82 ons warm toegloeit. Inputs voor actieve en passieve bassen, gain met ledindicatoren, bediening voor de direct studio output en een mute schakelaar vormen de input sectie. De HD-500 beschikt over twee kanalen, met beiden een identieke vierdelige toonregeling: bass, mid/bass, middle en treble. Je kunt tussen de kanalen schakelen via een schakelaartje of een meegeleverd pedaal. De mastersectie bevat een volautomatisch limiter met twee standen voor de releasetijd en heel een speciale voorziening genaamd LVR wat staat voor Loudspeaker Variable Response filter. Dit is een low-pass, zo je wilt high-cut, filter dat je kunt gebruiken wanneer je een fullrange luidsprekerkast met tweeters hebt en je het aandeel van het hoog wat wilt temperen om een meer warm vintage geluid te krijgen. Veel luidsprekerkasten met tweeters hebben zelf zo'n voorziening om het aandeel van de tweeter in te regelen. Is dat niet het geval, dan is LVR heel nuttig. Ook aan de achterzijde is het aanbod weer compleet: gebalanceerde DI-uitgang, line-uitgang, seriele en parallelle effectweg, tuneruitgang, beveiliging, Speakon luidspreker aansluitingen. Hier sluit je ook het pedaal aan waarmee je vier functies kunt bedienen: mute, EQ bypass, channel 1/2 switch en een gain boost van 6dB, handig voor even wat extra volume tijdens een solootje of zo. De HD-500 beschikt over zoals de naam al zegt 500 echte watjes aan vier ohm. Daar moet dan wel 1.795,= (fl 3.950,=) voor neergelegd worden.

Luidsprekers
Ik koos voor de wat minder conventionele HD-212 als 'standalone' luidsprekerkast. Degelijk gebouwd van 18 mm berkenmultiplex (43 kg) of populierenmultiplex (36 kg), met de bekende vilten bekleding, kunststof hoeken, Speakon connectoren, metalen grille en inbouw handgrepen is deze kast roadproof. Door gewicht en de afmetingen (61x61x46cm) is de kast nog net in je eentje te tillen. De reflexkast heeft twee grote baspoorten, een zes inch middriver en twee twaalf inch luidsprekers, samen goed voor 600 Watt RMS aan acht Ohm. In combinatie met de HD-500 zijn er dus mogelijkheden voor twee van deze jongens, of een line up met de HD-210. De HD-212 kost 1.450,= (fl 3.195,=).

Karakter
Een luidprekerkast met 2x12" vind ik altijd een goed compromis tussen de voordelen van 15" en 10" luidsprekers. Ze dragen, maar spreken ook snel aan. Bovendien hebben ze vaak een eigenheid, door de sterke middenweergave. Zo ook de HD-212 in combinatie met de HD-500. Een goede monitor op het podium en het geluid blijft staan tot achter in een volle kroeg. Deze set blinkt uit op vele terreinen: karakter, doorzettingsvermogen, kwaliteit en vermogen. Het buisje in de voortrap doet zijn werk uitstekend en zorgt voor een mooi rond warm boventonig geluid. De versterker is van dusdanige kwaliteit dat je de toonregeling weer nauwelijks hoeft te gebruiken en de eindtrap is snel en krachtig. De kast doet daar nog een schepje bovenop door een hele goede evenwichtige weergave met wl een eigen karakter. Zat de wereld nu op deze Audiophile installatie te wachten omdat er verder nix goeds te koop was? Nou nee natuurlijk. Maar ik vind wel dat de Audiophile Systems door de kwaliteit en eigenheid van het gebodene een eigen plek in de markt verdient. Hoe groot die niche gaat worden weet ik niet, want het spul is zoals alle kwaliteit uit de USA behoorlijk aan de prijs.