Avalon U-5

Avalon U-5 voorversterker: studiokwaliteit in huis

Zo af en toe kom je eens wat spullen tegen die je normaal gesproken alleen in de beter uitgeruste studio tegenkomt. Wanneer je er dan even thuis mee mag spelen wordt het leuk. Zo ook met de Avalon U-5 voorversterker.
Het betreft hier een klasse A mono instrument DI en voorversterker, dus ook geschikt voor bas. Het apparaat heeft het formaat en looks van een hifi versterker en die geluidskwaliteit is dan ook zeker aanwezig. Alle componenten zijn geselecteerd op kwaliteit en het vermogen een signaal zo neutraal en natuurlijk mogelijk weer te geven.
De ingangssectie biedt zowel de mogelijkheid om zwakke signalen van bijvoorbeeld elementen te verwerken als hoog rendement luidsprekersignalen zodat je een live situatie kunt simuleren. De gain kun je in stappen van 3 dB opvoeren tot +30 dB. Een high-cut schakelaar reduceert onwenselijke hiss en sis. De U-5 heeft ook een hele discrete passieve toonregeling aan boord. Met de toonselector, kun je zes presets kiezen die een eigen frequentiecurve hebben. Op preset 5 na -die een snelle afval van alle frequenties onder de pak 'm beet 800 Hz geeft- zijn ze allemaal bruikbaar voor de bas. Preset 2, met een hele stijle dip van -20 dB rond de 900 Hz is speciaal voor de bas bedacht.
De geluidskwaliteit van de U-5 is fenomenaal. Absoluut stil en een enorm frequentiebereik. Nooit geweten dat dat allemaal in mijn bas zat. Voor live werk vind ik de U-5 wat overdreven. De kwaliteiten van het apparaat zullen in een gemiddelde live situatie (met zijn vijven op het biljart in het café van ome Henk op de hoek) niet of nauwelijks tot hun recht komen. Voor opnamesituaties lijkt me dit een geweldige preamp, mits alle andere componenten natuurlijk weer van dezelfde klasse A kwaliteit zijn, want de ketting blijft zo sterk als de zwakste schakel. Daarom mag je als doorsnee bassist hopen dat je studio de U-5 in het rek heeft zitten, want met een aanschafprijs van fl. 2.020,= (E 916,65) lijkt me de U-5 alleen renderen voor de bassist die zijn brood in de studio verdient.