AER Basscube 2

Kleine maar fijne totaaloplossing

Het aanbod van basversterking die speciaal is toegesneden op de behoeften van de akoestische bassist is nog steeds heel klein. Bij contrabassisten was sinds de jaren zestig het oorspronkelijk voor gitaar bedoelde Polytone Mini-Brute combo populair. Bespelers van de akoestische basgitaar speelden vaak leentjebuur bij de gitarist wanneer het om de weergave van hun instrument ging. Het Duitse Audio Electric Research introduceerde in 1996 de BassCube, een totaaloplossing voor akoestische basgitaar en contrabas. Het combo bewees zich in de praktijk en viel ook in de smaak bij elektrische bassisten. Daarom werd het na 10 jaar trouwe dienst helemaal up-to-date gebracht: de BassCube 2.

Totaaloplossing
AER realiseerde zich dat er bij de versterking van de bas verschillende problemen optreden. Allereerst de verschillende niveaus van de ingangssignalen. Het maakt nogal iets uit of we te maken hebben met een actieve of passieve elektrische basgitaar, een akoestische basgitaar of contrabas die met een microfoon (dynamisch, condensator of elektret) wordt opgenomen of met piezo element of een combinatie daarvan. Verder vereist een goede weergave van de bas veel stabiel vermogen en is het een kunst om in het bijzonder bij de akoestische instrumenten een ‘mooie’ authentieke toon te genereren die recht doet aan het origineel. Ten slotte is het dan nog een hele toer om al dat fraais onder te brengen in een kleine transportabele behuizing.
In dat laatste is AER in ieder geval geslaagd. De BassCube 2 meet ongeveer dezelfde maten als zijn voorganger en is bij toegenomen vermogen zelfs iets lichter dan zijn illustere voorganger. Het combo is gebouwd van verlijmd 18 mm berken multiplex voorzien van een slagvaste structuurlak en alleen al door de beperkte afmetingen heel stijf. De luidspreker is gemonteerd in een van de versterker gescheiden basreflex compartiment met een inhoud van twintig liter. De reflexpoort zit aan de zijkant van het combo. De luidspreker is een twaalf inch coaxiale neodym luidspreker van Ciare. In het centrum van deze basluidspreker is een één inch hoge tonen weergever geplaatst volgens de coaxiale bouwwijze. De oorspronkelijke BassCube beschikte over aparte eindversterkers voor het hoog en laag. Volgens de bi-amp methode werden de beide onderdelen van de coaxiale luidspreker gescheiden aangestuurd. Voor de BassCube 2 heeft men er voor gekozen de tweeter gefilterd te laten ‘meelopen’ met de luidspreker.
Het bedieningspaneel is aan de boven- en achterzijde verzonken aangebracht. Met één inbouw handgreep is het compacte combo gemakkelijk te verplaatsen. Dat handvat bevindt zich aan de zijkant en de luidsprekers worden beschermd door een metalen grille met daarop een plaat schuimstof. Behalve door toepassing van de neodym luidspreker wordt het gewicht van dit combo ook in de hand gehouden doordat gebruik gemaakt is van een efficiënte digitale SMPS voeding en een 500 Watt digitale eindversterker. Hoewel de warmteontwikkeling bij toepassing van digitale techniek een stuk geringer is dan bij conventionele analoge techniek, heeft men in de zijkant een miniventilator aangebracht om in voorkomende gevallen de temperatuur binnen de perken te houden.
Het hart van de BassCube wordt natuurlijk gevormd door de voorversterker met twee identieke kanalen en de vele ‘state of the art’ voorzieningen, waarbij de ingangssectie van de preamp de meest opvallende feature is. Naast de ingang die geschikt is voor mono/stereo jack en XLR bevindt zich de ‘mode’ schakelaar. Hiermee wordt de signaalbron gekozen. Daarbij zijn er de volgende opties: Piezo voor instrumenten met passief piezo niveau, Line voor instrumenten met een actieve voorversterker en/of magnetische elementen, Mic voor gebalanceerde of ongebalanceerde microfoonsignalen en E/P voor een combinatie van elektret microfoon en piezo element op kanaal 1 en 2 simultaan. Voor de Line en Mic modus kan respectievelijk een 9 Volt of 48 Volt fantoomvoeding worden ingeschakeld.
Een ledbar geeft aan in welke status de voorversterker opereert. Ook geeft deze ledbar aan wanneer de ingangssectie wordt overstuurd en of het kanaal ‘gemute’ is. Het ingangsniveau kan verder worden ingesteld door de bekende ‘gain’ regelaar en de gevoeligheid is met de ‘pad’schakelaar ook nog eens met 20 dB te reduceren.
De toonregeling heeft een tweetal voicing filters. Met de ‘colour’ schakelaar is het mogelijk om het geluid wat meer helderheid en transparantie te geven doordat het hoog-mid iets wordt afgezwakt en het hoog flink wordt opgepept. Met de ‘contour regelaar voeg je gegenereerde boventonen in het hoogmidden gebied aan het basgeluid toe. Deze voorinstellingen kunnen verder vervolmaakt worden door gebruik te maken van de driedelige actieve toonregeling met semi-parametrisch midden. Ieder kanaal heeft verder zijn eigen volumeregeling en ’mute’ schakelaar.
De mastersectie is uitgerust met een ‘notch’ filter. Dit is een bijzonder stijl filter, waarmee bepaalde hinderlijke resonanties geëlimineerd kunnen worden zonder het totaalgeluid dramatisch te veranderen. Iedereen die wel eens akoestisch versterkt speelt kent het nut van dit filter omdat het hinderlijk ‘rondzingen’ via terugkoppeling van het geluid hiermee beperkt kan worden. De centrumfrequentie, bandbreedte en het niveau van het filter zijn alle drie instelbaar. Ook volledig instelbaar is de compressor. Door de ‘aux return’ kan het niveau van de eventueel aangesloten effecten worden bepaald. De BassCube heeft twee met een voetschakelaar te bedienen master volumes: ‘master solo’ en ‘master ensemble’.
Het aandeel van de tweeter in het totaalgeluid kan worden geregeld met de ‘hf level’.
Helemaal in overeenstemming met het concept van het combo, waarbij er tegelijkertijd meerdere en verschillende instrumenten bediend kunnen worden, zijn er drie gebalanceerde DI’s aangebracht. Eén voor elk kanaal en één master. Ze zijn voorzien van gescheiden level controls en pre/post EQ schakelaars. Natuurlijk hebben we hier te maken met de grondige aanpak van onze gewaardeerde oosterburen, daarom ontbreken de aux in/out, hoofdtelefoon, line out en insertiepunten voor kanaal 1 en 2 en de mastersectie niet. Heel nuttige extra’s zijn de aansluitmogelijkheden voor een actieve subbass luidsprekerbox of een extra monitor, zoals de AER AG8.

Gebruik en geluid
Ik probeerde de BassCube 2 met op kanaal 1 een actieve solid body met een magnetisch element en piezo en op kanaal 2 een akoestische bas met piezo element onder de brug en een Fishman actieve voorversterker. Na voor beide instrumenten de juiste ingangskarakteristieken te hebben ingesteld en een klein beetje correctie door middel van de toonregeling te hebben toegepast manifesteerde de BassCube 2 zich als een uiterst doelmatig bascombo. Doordat elk aangesloten instrument in feite zijn eigen signaalweg heeft en de karakteristieken van dit signaal geanalyseerd en ‘bewaakt’ worden door een analoge processor worden de verschillende onderdelen van signaalbron tot en met luidspreker optimaal op elkaar afgestemd. Dat levert in alle gevallen veel dynamiek en headroom op omdat de eindversterker heel efficiënt wordt aangestuurd.
De weergavekwaliteit van de BassCube 2 is verbluffend. Door gebruik te maken van de ‘colour’ en ‘contour’ filters is er voor elk instrument een goede basisinstelling te maken, waardoor de driedelige toonregeling eigenlijk nauwelijks aangesproken hoeft te worden. Inschakeling van het ‘colour’ filter levert bij magnetisch element extra transparantie en een goede weergave van de aanslag op. Bij gebruik van een piezo element moet je wat voorzichtiger met deze voorziening zijn omdat deze elementen wat gevoeliger zijn voor mechanische overdracht van bijgeluiden. Met ‘contour’ voeg je wat natuurlijke warmte aan het geluid toe. Daar profiteert een piezo geluidsbron weer van. In alle gevallen blijkt het combo doelmatig en veelzijdig. De parametrische middenregeling maakt het mogelijk om terugkoppeling per kanaal te onderdrukken. Het notch filter in de mastersectie completeert deze voorziening. De compressor werkt heel discreet. Was deze in de eerste versie van de BassCube nog toe te wijzen aan elk kanaal apart, nu werkt hij als onderdeel van de mastersectie en kan dus alleen aan of uit worden geschakeld.
Natuurlijk is het combo niet bedoeld om in een live situatie te kunnen concurreren met Marshall torens, maar de prestaties van dit 40x40x40 cm metende combo liegen er niet om. De 400 Watt eindtrap levert heel veel druk en een mooie warme natuurgetrouwe toon. Zonder vervorming, dat spreekt voor zich.

Conclusie
AER heeft met behoud van al het goede en de veelzijdigheid van de oorspronkelijke BassCube het combo wat vereenvoudigd en voorzien van nieuwe digitale techniek. Meer in het bijzonder is het combo nu beter geschikt voor elektrische basgitaar. Ook is er gekozen voor een andere luidspreker, Ciare de ‘moeder aller neodym luidsprekers’. Dat levert wederom een uiterst veelzijdig combo op met zoals gezegd verbluffende weergavekwaliteiten in een zeer handzame verpakking. Het combo zal toch vooral gewaardeerd worden door bassisten die een akoestisch instrument willen versterken. Voor de elektrische basgitaar zijn er –mede gezien de prijs- voldoende alternatieven voorhanden.

Specificaties AER BassCube 2
Prijs: € 2.850,=
Land van herkomst: Duitsland
Type: compact combo voor elektrische en akoestische basinstrumenten
Kanalen: twee identiek
Modus: Piezo (-11/-26dB); Line/EP (-28/-8dB) Volt fantoom inschakelbaar 9 ; Mic (-40dB) 48 Volt fantoom inschakelbaar. Gain en -20 dB pad
Voicing filters: Colour -3dB@750 Hz / +10dB@8kHz; Contour +6dB@800Hz
EQ: Bass +10 dB@85Hz; Middle +10 dB@350Hz-1.2kHz; Treble +13 dB@10kHz
In/uitgangen: Aux In/Out L/R, insertiepunten kanaal 1&2 en master, koptelefoon, tuner, 3x gebalanceerde DI met pre/post eq en niveau (+8dB), Line out, Subbas, Monitor, voetschakelaar mute kanaal 1 en 2, voetschakelaar mastervolume solo en ensemble.
Master: 2x volume, Notch filter (-12dB@60-450Hz) bandbreedte 1 of 1/3 octaaf. Compressor drempel -40/0dB, ratio 1:1 – 20:1. Aux return, HF level
Beveiliging: AER limiter en subsonic filter
Vermogen: 500 Watt
Luidspreker: 12 inch coaxiale neodym Ciare met 1 inch compressie weergever.
Afmetingen: 40x40x36,4 cm bxhxd
Gewicht: 20 kg.

AER Basscube 2