BassLab Soul IV

BassLab Soul IV

Het concept achter de instrumenten van BassLab is ontwikkeld door een natuurkundige en een muzikant. Het idee was om met gebruikmaking van nieuwe materialen en constructietechnieken een revolutionaire verbetering aan te brengen in de produktie van bassen en gitaren. Na een jaar of zes research zagen de eerste gitaren en bassen van BassLab het levenslicht. Dat de ontwikkelingen bij BassLab nog steeds doorgaan, moge blijken uit het feit dat men nu bezig is met elementen die werken met klankopwekking door middel van licht. De bassen van BassLab ogen over het algemeen nogal futuristisch. Ze hebben een hoog StarWars gehalte zou je kunnen zeggen. Uitzondering is de Soul IV, een tribute aan de Jazz Bass, maar dan met karaktereigenschappen van de 21ste eeuw.

Het instrument is uit n stuk gemaakt van wat men noemt 'mixed composite', een kunststof gebaseerd op carbon. Andere bijzonderheid is dat de bas in zijn geheel - dus ook de hals- hol is. Dit wordt veroorzaakt door de bouwwijze. Het instrument wordt van binnen naar buiten laagje voor laagje opgebouwd. De papier mach methode. Vervolgens wordt via een chemisch proces de kern verwijderd, waardoor een kunststof schil overblijft die 3 4 mm dik is. Het is duidelijk dat je, vergeleken met de traditionele instrumentbouw, door deze manier van werken veel beter is staat bent allerlei zaken in het gedrag en het geluid van een instrument vooraf te bepalen en te manipuleren. Zo is bijvoorbeeld het composiet voor fretloze bassen anders van samenstelling.

Dat we hier te maken hebben met een bijzonder instrument wordt al snel duidelijk wanneer we het omhangen. De Soul weegt bijna niets, hangt perfect in balans en is alleen daarom al zeer comfortabel. De hals heeft een stevige afgeplatte D-vorm en is heel stabiel. Het fretwerk is heel goed en de hals heeft een perfecte curve, met een millimetertje speling tussen snaar en fret in de twaalfde positie. De snaren kunnen dan ook superlaag afgesteld worden en mede daarom is de action heel goed. Ik kon geen deadspots ontdekken. Ook is de aansluiting van body naar hals mooi slank gemaakt waardoor de hoge posities gemakkelijk bereikbaar zijn. Nadeel van die lage afstelling is wel dat de snaren tijdens het spelen nogal makkelijk het halselement raken. In de body van dit model zijn boven de elementen een zestal akoestische sleuven aangebracht die als 'klankgat' functioneren. Daardoor naarbinnen kijkend, zie je dat er hier en daar toch verdikkingen in het materiaal zijn aangebracht, die lijken op de balkjes die in de traditionele instrumentbouw worden gebruikt voor stevigheid en sound. De Soul heeft verder een verdikking in de vorm en op de plaats van de slagplaat. De afwerking van de bas is redelijk. Ik weet niet of de zwarte kleur meegegoten is, of dat de bas later gespoten is, maar hier en daar is hij niet helemaal strak en dat is jammer voor een bas van 2500 euro.

De electronica is behoorlijk uitgebreid en bestaat uit twee Rough Crystal humbuckers en het BassXX actieve tooncircuit. Daarmee is het door de vele mogelijkheden wel even zoeken naar je sound. De twee volumepots bedienen de elementen. En daarvan functioneert tevens als een muteschakelaar. Handig, maar niet noodzakelijk. De toonregeling is driedelig. Bass en Treble zitten in een zogenaamde stacked potmeter, die je vervolgens ook nog eens kunt uittrekken om de bas van actief naar passief te schakelen. Het midden is semi-parametrisch, met de mogelijkheid om een centrumfrequentie te kiezen en deze te versterken of te verzwakken. In de passieve stand is de toonregeling in zijn geheel uitgeschakeld. Een klein blauw ledje tussen de elementen geeft aan of de batterij nog op sterkte is.

Ik moest behoorlijk wennen aan de Soul IV. In eerste instantie denk je toch een soort speelgoed bas om te hangen. Ook was ik niet direct gecharmeerd van het geluid. Ik schrijf dat toe aan de link die je bijna automatisch legt met een JazzBass. Nu dan, de Soul heeft wel de looks van een JazzBass, maar voelt, speelt en klinkt heel anders. Door het ontbreken van de single coils zijn de befaamde knor en kwaak eigenlijk niet aanwezig. Ook miste ik de warme boventonen die je -ik kan het niet helpen- bij een houten bas meestal wel aantreft. Echter na hem een poosje in huis te hebben gehad ben ik de Soul toch wel gaan waarderen. En dan vooral omdat alles aan die bas misschien dan wel niet opzienbarend, maar verder wel gewoon goed is. Probleem blijft dan de prijs. Want voor 2500 euro mag je iets bijzonders verwachten en dat kan de BassLab Soul IV niet bieden.

Details:
Fabrikant: BassLab
Model: Soul-IV
Herkomst: Duitsland
Materiaal/Constructie: mixed Composite
Hardware: brug van ABM, mechanieken Kluson
Electronica: BassLab BassXX actief circuit met 2x Volume (incl. pushpotmeter voor mute), Bass, Treble, parametrisch Mid, Led voor batterijcontrole
Elementen: 2x Rough Crystal Soapbar humbuckers
Kleur: zwart, maar vele opties mogelijk
Gewicht: 2,6 tot 3 kg afhankelijk van het model
Bijzonderheden: akoestische sleuven in de body
Prijs: 2500,= euro incl. gigbag