Fender Bassman 250

De Bassman is terug met betere specificaties maar helaas zonder zijn vroegere schoonheid

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Fender introduceerde het Bassman combo in 1951 met als bedoeling adequate ondersteuning te bieden aan de in dat jaar gelanceerde Precision Bass en men zou –net als met de bas zelf- heel veel succes boeken met het oorspronkelijke ontwerp. De enkele vijftien inch luidspreker was een topper en zag er ook indrukwekkend uit.
En toch, ondanks het feit dat men in recente jaren levensvatbare basinstallaties bouwde, concentreerde het bedrijf zich meer op de gitaarmarkt dan op de ontwikkeling van basversterking. Onlangs presenteerde Fender echter een vernieuwde serie basinstallaties met diverse upgrades van de aloude modellen. De nieuwe Bassman producten hebben meer vermogen en bevinden zich prijstechnisch tussen de Rumble oefenversterkers en de Pro series.
De twee meest populaire combo configuraties voor bassisten heden ten dage zijn die met een enkele vijftien inch of twee tien inch luidsprekers. De meer traditioneel ingestelde bassist zal geneigd zijn te kiezen voor de warmere klank die met de vijftien inch luidspreker geassocieerd wordt, terwijl de meer moderne bassist eerder voor de strakkere sound van de dubbele tien inch zal opteren. Voor deze bespreking nemen we de 1x 15” wat nader onder de loep.
Ondanks het originele ‘block-styled’ naamplaatje uit de jaren vijftig, doet het hoekige ontwerp van deze combo wat minder organisch aan dan sommige van zijn klassieke voorgangers uit het verleden, maar niemand kan ontkennen dat de strakke lijnen heel eigentijds aandoen. De degelijke multiplex behuizing heeft een grote reflexpoort onder het luidsprekerpaneel, is bekleed met kunststof vilt. En heeft een grote metalen grille om de luidspreker te beschermen.
Het controlepaneel is van geborsteld aluminium en ziet er goed uit. De enkele ingang wordt ondersteund door een volumeregeling en een schakelaar om het ingangssignaal te verzwakken. Samen met LED indicators biedt het goede mogelijkheden om het optimale niveau voor zowel actieve als passieve bassen in te stellen.
Veel bascombo’s hebben tegenwoordig een grafische equalizer als toonregeling, maar Fender heeft de aloude roterende potmeters gehandhaafd. Door de toepassing van een semi parametrische toonregeling voor zowel het laag- als hoogmidden waarbij de intensiteit en de frequentie gekozen kunnen worden zijn er veel mogelijkheden om de klank te beïnvloeden. Daar heeft men ook een Contourregeling aan toegevoegd die het middengebied verder kleurt, een voorziening die de meer percussief ingestelde speler zal bevallen. De Bass en Treble regelen de onder- en bovenkant van het geluid zodat er uiteindelijk zeer uitgebreide mogelijkheden zijn om het geluid te beïnvloeden. De combo beschikt bovendien over Room Balance. Net zoals de Contour regeling is dit een soort EQ preset die het geluid totaal veranderd, maar de nadruk ligt op een uitgesproken ander gebied. Ook is er een compressor aanwezig en als je effecten gebruikt, kun je met de met de FX Blend de perfecte balans vinden tussen het bewerkte en onbewerkte signaal.
De gebalanceerde XLR lijnuitgang is op het voorpaneel aangebracht en voorzien van een niveauregelaar. Hiermee kun je het signaal van je versterker uitsturen naar de mixer van het PA systeem of de studio. Met behulp van de pre/post schakelaar kan het signaal voor of na de toonregeling gekozen worden en met de groundlift schakelaar kan ongewenste ruis worden vermeden. Het bedieningspaneel wordt gecompleteerd door de muteschakelaar, het mastervolume en de verlichte netschakelaar. Op het achterpaneel treffen we de verschillende aansluitmogelijkheden aan: tuner uitgang, effectsloop, koptelefoonuitgang en een extra ingang voor bijvoorbeeld cd speler of ander audioapparaat bedoelt voor oefensituaties. De HF hoorn is voorzien van een volumeregeling zodat de hoeveelheid hoog in het totaalgeluid aangepast kan worden. Het lijkt erop dat Fender zo ongeveer aan alles gedacht heeft wat je eventueel nodig hebt en met een gezond vermogen van 250 watt is dit een uitermate praktische combo.
Hoewel deze combo geluidstechnisch substantiële mogelijkheden heeft, vonden we de vormgeving vergeleken met de oorspronkelijke Bassman een beetje eigen karakter missen. Echter, het ziet er allemaal netjes uit en het relatieve lichtgewichte ontwerp maakt het tot een praktische combo dat gemakkelijk te vervoeren is.

Geluid
Eén van de beste basgeluiden ooit is onbetwistbaar een Fender bas door een Fender basversterker. Op de een of andere manier klinkt dat gewoon ‘zoals het hoort’. Gelukkig is die karaktereigenschap nog steeds van toepassing op deze nieuwe Bassman. Die oprechte puurheid in geluid wordt geflankeerd door een opvallend krachtige punch en faciliteert natuurlijk niet alleen maar de instrumenten van het eigen merk.
In zijn algemeenheid is het geluid strak en clean en dat is altijd een grote verdienste. Zelfs wanneer de versterker op maximaal volume draait is er nauwelijks sprake van achtergrondgeluid.
De midsectie van de toonregeling is uitstekend om die aantrekkelijke holle klanken naar voren te halen of om simpelweg wat meer doorzettingsvermogen aan het basisgeluid toe te voegen. De middenweergave vormt de ruggengraat van deze combo en is de basis voor de punch en het vermogen, waardoor het combo heel veel ‘ronk’ heeft.
Zelfs wanneer het treble helemaal wordt opengedraaid, blijft het hoog aangenaam klinken zonder irritant te worden. Het hoog komt het best tot zijn recht wanneer er met plectrum wordt gespeeld.
Met de contourregelaar is er een mooie nadruk van treble tot bass te realiseren. Deze kan gebruikt worden om bepaalde gebieden wat meer te laten spreken of om de harmonische frequenties wat meer glans te geven.
Met de room balance is het mogelijk om eventuele negatieve effecten op het geluid die veroorzaakt worden door de ruimte te corrigeren. Het is een wat wonderlijke maar zeer effectieve en dynamische voorziening waar je mee moet experimenteren. Je kunt, mocht dat probleem zich voordoen, er ongewenste resonanties mee verminderen of juist wat sub-bas aan je geluid toevoegen.
Aangezien de compressor een vaste drempelwaarde heeft kun je alleen de hoeveelheid attack beïnvloeden. Vergeleken met andere combo’s lijkt hij overdreven subtiel en is hij eigenlijk alleen geschikt om pieken veroorzaakt door je speelstijl te corrigeren en zoals de treble control het meest effectief wanneer je met plectrum speelt. Ook verdraai je gemakkelijk de grote knop van het ingangsvolume wanneer je de compressor instelt.

Oordeel
De nieuwe Bassman combo’s zijn gebouwd om gemakkelijk te kunnen hanteren en combineren die eigenschap met het vermogen om in allerlei speelsituaties te voldoen. Daarmee zijn ze duidelijk bedoeld als gereedschap voor de werkende bassist en we kunnen de “Tone and Power” uitspraak waarmee Fender deze combo’s in advertenties aanprijst onderschrijven. Beide eigenschappen zijn aanwezig. Deze combo presteert uitstekend als ‘stand-alone’, maar door de XLR DI aansluiting zijn er natuurlijk veel meer toepassingen mogelijk.
Deze uitvoering met vijftien inch luidspreker beviel bijzonder goed en we kunnen ons voorstellen dat die even goed in de smaak valt bij slappers als de 2x10” versie vanwege de goede en dynamische middenweergave.
Toch mag daarvan een nog strakkere sound verwacht worden en we raden aan om de beide combo’s naast elkaar te proberen en te vergelijken om te zien welke het beste bevalt.
Het blijft jammer dat alle visuele kenmerken van de originele Bassman, ooit het best ogende bascombo, verdwenen zijn maar het is een modern en praktisch ontwerp. En door de geluidstechnische kwaliteiten van deze combo keert Fender terug in de markt van de basversterking. Al zijn de klassieke ‘looks’ verdwenen, het is een kwaliteitscombo met alle kenmerken van de klassieke Fendersound.

Specificaties Fender Bassman 250/115 bascombo
Prijs: € 899,00
Land van herkomst: USA
Type: éénkanaals solid-state bascombo
Vermogen: 250 watt @ 4 Ohm
Afmetingen: 584x365x641 mm bxdxh
Gewicht: 28,6 kg
Kanalen: Eén met -6 dB ingangniveau schakelaar
Controle: ingangsvolume, compressor, room balance, contour, bass, laag- en hoog semi parametrisch midden, treble, gebalanceerde DI uit met niveau regelaar en pre/post EQ schakelaar, groundlift, mute schakelaar, master volume
Voorzieningen: luidsprekeruitgang (interne luidspreker uitschakelen), effects send/return, koptelefoonuitgang, aux ingang, tuneruitgang
Luidsprekers: 15 inch Fender special design Eminence USA PRO luidspreker en HF compressiedriver met volumeregelaar
Serieopties: Bassman 250/210 combo, Bassman 100 combo, Bassman 150 combo
Info: www.fender.com

Fender Bassman 250