Line 6 Bass PODxt

Line 6 Bass PODxt

Met de komst van de Line 6 Bass Pod in de late jaren negentig van de vorige eeuw werd de wereld van het baseffect nieuw leven ingeblazen. In de slipstream van dit apparaat brachten ook andere merken nieuwe effectdozen/voorversterkers op de markt. Een jaartje geleden zijn we begonnen met het bespreken van de nieuwste modeling basvoorversterkers en multi-effectapparaten. Achtereenvolgens passeerden de Boss GT-6B, de Digitech BP-200, de Roland V-Bass en de Behringer Bass V-Amp de revue. Na drie jaar komt Line 6 nu met de tweede generatie van de Bass Pod, te weten de Bass PODxt (559,= euro), die ook in een 19 inch Pro uitvoering (839,= euro) verkrijgbaar is.
Behalve dat de felrode kleur plaats heeft gemaakt voor antracietgrijs is er in eerste oogopslag niet zo heel veel veranderd aan het uiterlijk van de Bass Pod. De niervorm bleef, evenals de meeste functies die in de vorm van datawielen, potmeters en tiptoetsen te bedienen zijn. Hier en daar een andere groepering en een ander display. Het verschil moet hem dus aan de binnenzijde zitten en dat blijkt te kloppen.
Te beweren dat de PODxt slechts een update is van de eerste POD, is een understatement, want er is eerder sprake van een verder doorontwikkeld concept. Line 6 is niet blijven steken bij het verhelpen van de Bass POD's kinderziektes, maar heeft gepoogd het apparaat naar een volgend niveau te brengen. Gebleven is de 'point-to-point' modeling techniek, waarmee men de versterker-, luidspreker- en effectmodellen heeft gecreŽerd. Ook gebleven is de 'acoustically integrated recording' (A.I.R.) techniek, waarmee de interactie tussen versterkers, luidsprekers, aard van de behuizing, mikrofoons en ruimte wordt gesimuleerd. Nieuw zijn de verbeterde technologie, snellere processoren en de kwalitatieve en kwantitatieve uitbreiding van presets en models aan boord. In de bediening valt op dat alle parameters via het lcd-scherm, waar een virtuele weergave van de 'potmeterinstellingen' wordt gepresenteerd, nu softwarematig in het apparaat zelf te veranderen zijn. Het zogenaamde 'deep editing' hoeft daarom niet meer met behulp van de computer te gebeuren. Er komt nog wel een editor voor de computer, maar dat zal naar verwachting pas in de zomer van 2004 zijn. Drivers en software updates zijn zoals gebruikelijk te downloaden via de website: www.line6.com. Voor snelle en makkelijke interactie tussen Bass PODxt en computer is er in een USB aansluiting voorzien en wordt het kabeltje netjes meegeleverd.

Uitvoering
Wat heeft de PODxt zoal te bieden? Twintig klassieke versterker modellen, acht Line 6 originals. TweeŽntwintig klassieke luidsprekermodellen en tweeŽnzestig effectmodellen, van stompbox via modulatie door naar synth/filter. Vandaar naar reverb en delay. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er in. Verder vierenzestig fabriekspresets in zestien banken van vier die vrij overschrijfbaar zijn. Van Šl deze voorzieningen zijn de patches en parameters aan te passen en op te slaan. Bovendien kun je vanuit een blanco situatie je eigen effectpatch en/of versterker/luidsprekermodel opbouwen en vastleggen op een van de vrije geheugenplaatsen. Behalve de softwarematige equalizing, is er een conventionele vierdelige toonregeling, een compressor, drive, channelvolume en output, zodat je in de 'manualmode' de PODxt als een traditionele basvoorversterker kunt inzetten. Uiteraard is er een chromatische tuner voorhanden. Al dit fraais betekent dat de Bass PODxt op bijna evenzovele manieren inzetbaar is, zowel live, als in een studiosituatie. Als voorversterker, multi-effectapparaat, versterkersimulatie, luidsprekersimulatie en iedere willekeurige combinatie daarvan.

Bediening
Wat allereerst dient te gebeuren is het apparaat instellen voor het gewenste gebruik. Oftewel: 'what are you connecting to?'. De software kan afgesteld worden op studiogebruik, live met tweeter en live zonder tweeter. De PODxt onthoudt vervolgens deze setup. Vervolgens kun je kiezen welke uitgang je gebruikt: direct out of de 'vuile' modeluitgang of natuurlijk alletwee. Daarna kun je afhankelijk van je wensen aan de slag met alle features van de PODxt. In eerste instantie gaat dat wat onwennig, omdat je verwacht heel veel handelingen te moeten verrichten, maar dat blijkt niet het geval. Kies bijvoorbeeld een preset, verander hem naargelang je wensen met behulp van een enkele tiptoets , datawiel en het overzichtelijke display, druk twee keer op 'save' en jouw instellingen worden onthouden. Wil je de preset een eigen naam en geheugenplaats geven dan kan dat ook. En zo werkt het eigenlijk voor alle parameters in om het even welke functie van de PODxt. Met behulp van de editknop en de select- en effecttweak datawielen heb je alles onder handbereik. Behalve het manipuleren van fabriekspresets, effecten, versterker- en luidsprekermodels, is het ook mogelijk om een complete eigen effectketen te creeŽren al dan niet met amp/cab model en deze op te slaan als een preset. Met de A.I.R. kun je een bepaalde luidsprekerconfigaratie kiezen, waarbij verschillende microfoonopstellingen en zelfs ruimtelijke effecten opties zijn. Dit alles zorgt ervoor dat de sounds voor opnames bijzonder realistisch zijn.

Geluid
Ook bij de PODxt geldt, dat het uiteindelijke resultaat en dus de beoordeling van de sound, afhangt van de wijze waarop je hem inzet. Ik heb er niet mee opgenomen, maar hem tussen basgitaar en een combo gehangen en hem ook via een koptelefoon afgeluisterd.
Als eerste heb ik alle presets doorlopen. Wat opviel is dat de PODxt begint met de meer experimentele sounds en eindigt met de conventionele 'ambient' effecten. Men heeft enkele hele bijzondere monofone eigen Line 6 synth/filter presets gemaakt, die geinspireerd zijn door onder andere de ARP Omni, Prophet V, Minimoog en nog zo wat van die klassieke keys. Sommige daarvan zijn aardig 'over the top', maar mijns inziens toch heel bruikbaar, met name in een productie. Ze klinken moddervet en heel origineel. Weer eens iets anders dan de gebruikelijke Taurus modeling. Uiteraard is de tracking een gevoelig punt, maar wanneer je een beetje zoekt, ook je halselement gebruikt en netjes enkele noten speelt werkt het voortreffelijk.
Normaal gesproken moet je presets een beetje aanpassen aan je instrument en spel, maar het viel me op dat veel van de presets eigenlijk direct inzetbaar zijn. De presets zijn allen voorzien van illustere namen, waarbij je zo ongeveer wel een voorstelling van het geluid kunt maken. Wat te denken van "Live at Leeds' voor de Entwhistle fan, 'Broken Speaker' voor de Lenny van MotŲrhead adept of 'Twin Peaks Cult' of 'Memphis Bottom'. Roept U maarrrrÖ..
Bij de versterker models, treffen we naast zes Line 6 ontwerpen eigenlijk alle klassiekers aan. Van Acoustic 360 tot en met Vox AC 100 en alles wat daar aan bekende toonaangevende versterkers sinds de jaren zestig tussen zit. Extravagante uitschieters of grote missers ben ik daarbij niet tegengekomen. In principe is ieder versterker model aan een karakteristieke bijpassende luidsprekerkast gekoppeld, maar ook hier kun je naar smaak wisselen en dat levert soms leuke en onverwachte resultaten op. Zo blijkt de Ampeg SVT niet alleen met de bijbehorende 8x10" te klinken maar ook met het model van de 4x15"Marshall Major. Oftewel: naar hartelust experimenteren door veel tijd te investeren.
Ook voor de Bass PODxt geldt: de koptelefoon levert heel andere resultaten op dan de 'live' situatie, dus check je settings voordat je de bŁhne opgaat om te voorkomen dat de luidsprekers van je stack je om de oren vliegen.
De effecten bieden naar mijn smaak zo ongeveer wel wat je als bassist nodig denkt te kunnen hebben. Van ruisende analoge stompbox tot en met DSP. Opvallende afwezige bij de distortions was de Boss Bass Overdrive die -dacht ik- toch wel de meest gebruikte is voor de bas. Misschien laat zich hier de invloed van de gitaarversie van de POD gelden. De aanwezige vervormers tref je over het algemeen bij gitaristen aan. Bruikbaar voor bas weliswaar, maar niet altijd voor de hand liggend.
Hoe klinken nu al deze presets en modeling varianten?
Dat is eigenlijk alleen in zijn algemeenheid te beantwoorden, omdat je door alle editmogelijkheden in staat bent volstrekt je eigen sound te creeŽren. Maar goed, een poging in trefwoorden: levendig, open, dynamisch, authentiek en muzikaal. Bepaald niet als een platte pizzadoos dus.

Voor de zekerheid ff checke bij een enthousiaste gebruiker en daarom Michel van Schie gebeld, die de PODxt in de 19" Pro versie gebruikt.
Michel: "Ik gebruikte de oude Bass POD al in de studio en heb nu deze. Ik ga live steeds vaker zonder amp spelen. Je hoeft dan alleen je bassen en de POD mee te nemen en ik speel dan over de monitor. Ik kan thuis rustig voor elke bas die ik gebruik een soundje maken en heb dan live of in de studio exact dat geluid. Hij klinkt waanzinnig en is op heel veel manieren te gebruiken, als je dat 'what are you connecting to' maar goed instelt. Wil ik een Ampeg over een Marshallkast, dan kan dat. Wil ik geen speakers of alleen effecten, of de preamp uit, dan kan dat. Voor de bediening gebruik ik dat kleine pedaal (FBV shortboard [WH]) waarbij volume en wah onder ťťn pedaal zit. Grote voordeel van de xt is dat je alle amps helemaal kan instellen op het apparaat. Bij de oude had je alleen de presets die je kon veranderen. Hier kun je jouw favoriete effecten in jouw stand of de hele effectstring pre-saven en eventueel als patch gebruiken. Echte complete presets maak ik alleen als ik op tour ga. Verder zet ik gewoon alle amps op mijn smaak en heb ik een paar effectpatches die ik gebruik.
Ik denk erover om hem in combinatie met een gitaarPOD te gaan gebruiken zodat je dat laag en die heavyheid van de Bass POD hebt met de stereovervorming van de gitaar POD.
Wat ik ook te gek vind is die mogelijkheid van re-amping. (alleen op de Proversie [WH]). Je neemt op via de DI en dan laat je in de productie het signaal terugkomen, zodat je vervolgens je sound kunt maken.
Ik vind de modeling heel goed en realistisch. Ik was voor een sessie in de Galaxy, en daar stond een SVT opgemiked voor me klaar. Toen heb ik de PODxt gebruikt voor het signaal naar de tafel. Als je heen en weer switchte tussen Ampeg via microfoon en POD kon je wel iets verschil horen, maar je kon niet zeggen wat nou de SVT was en wat de POD. Het geluid van de amps en kasten klopt hťťl erg heeft vťťl ballen en is veel beter dan bij de vorige POD. Ik vind dat het allemaal heel dicht bij het origineel komt. Live speel ik het liefst over een fullrange monitor, waar de hele band op zit en dan mezelf erbij mixen, zodat het lekker ranzig gaat klinken, met zo'n verzadigd 'iets over je nek' geluid. Wanneer je het 'vuile' geluid uit je POD naar de 'front-of-the-house' mix stuurt, weet je ook in ieder geval dat je basgeluid goed is. Het apparaat heeft goede synths en ook de octaver is helemaal te gek. Jammer dat er geen echte basvervorming in zit, maar vooral gitaarvervormers. Ik gebruik zelf meestal mijn Fulltone distortion. Die zet ik dan in de effectloop van het pedaal. Met heel veel effectapparaten is je laag gewoon weg en met de Bass PODxt blijft er gewoon heel veel bas over, ook als je vervormd speelt. Ik vind het echt een ok apparaat."

Well, need I say more? De Bass POD lijkt met de xt versie helemaal uit de kinderschoenen. Het is niet de allergoedkoopste modeling preamp multi-basseffectprocessor, maar ook bepaald niet de duurste en tjaÖ wŤl 'the original'. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met de ontwikkeling van deze techniek op basgebied. Het lijkt erop, dat alle bekende merken inmiddels voorlopig wel hun zegje gezegd hebben. Is het wachten dan op de Variax voor basÖ?

Line 6 Bass PodXT