Behringer Bass V-Amp

Na het succes van de Behringer V-Amp 2 voor gitaar was het natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat de basversie van deze modeling voorversterker op de markt zou komen. Inmiddels is die er in twee uitvoeringen: het tafelmodel Bass V-Amp en de 19 inch Pro uitvoering. Het tafelmodel wordt door prijsbreker Behringer voor een adviesprijs van 225,= euro aan de man gebracht. Aan de totstandkoming van de Bass V-Amp is meegewerkt door gerenommeerde bassisten als Alphonso Johnson, Ken Taylor, Hellmut Hattler en Martin Engelien. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van een groot aantal van de 125 presets.

In de notendop is de Bass V-amp een soort basgereedschapskist waarin zich een voorversterker met 32 versterker- en 23 luidsprekersimulaties en 16 effecten bevinden. Uiteraard zijn deze naar believen te combineren door gebruik te maken van de 125 overschrijfbare presets. Deze laatsten zijn ondergebracht in 25 banken van telkens 5 presets. Uiteraard zal de kritiek van de gemiddelde basfundamentalist zijn, dat al die mogelijkheden overdreven zijn, maar het lijkt er op dat Behringer hen de wind uit de zeilen heeft willen nemen door een aantal presets op te nemen voor keyboard, midisynth, electrische en akoestische gitaar, waardoor de Bass V-amp veel breder inzetbaar is. Te denken valt met name aan de thuisopnemende bassist. Daarvoor hebben beide modellen midi in/out/thru aansluitingen. De Pro uitvoering beschikt bovendien over digitale uitgangen (AES/EBU, S/PDIF) en een BNC digitale worldclock voor synchronisatie. Beschik je over een computer met midivoorzieningen, dan kun je via de website van Behringer (www.behringer.com) een editor downloaden die het bewerken van de presets een stuk makkelijker maakt en zijn er via de V-Amp website (www.v-amp.com) mogelijkheden om nieuwe presets uit de toonbibliotheek te downloaden, of om je eigen maaksels te uploaden.

Uitvoering en bediening
De Bass V-Amp in tafelmodel uitvoering wordt geleverd in een mooie degelijke gigbag, compleet met voetschakelaar, adaptor en goede Nederlandse handleiding en is gehuisvest in de bekende zilvergrijze hardplastic doos. De tiptoetsen, potmeter en de 'datawielen' zijn goed en gemakkelijk te bereiken en zijn bovendien voorzien van ledkrans, zodat je altijd precies kunt zien waar je bent. Een klein display laat zien in welke bank je zit en fungeert tevens als display voor het stemapparaat. De datawielen dienen voor de instelling van de gain en volume, de toonregeling, de keuze van versterker/luidspreker simulatie, effecten en de compressor.
De keuze van de presets en banken geschiedt door middel van tiptoetsen en de voetschakelaar. De gewenste bank kies je op het apparaat en zo je wilt kun je met de voetschakelaar heen en weer schakelen door de vijf presets binnen die bank.
Naast de tiptoets om de tuner in te schakelen, bevindt zich de zogenaamde tap toets. Hiermee kun je het tempo van bepaalde effecten bepalen, maar nog belangrijker is dat de taptoets werkt als een shifttoets voor de meeste datawielen. Zo krijgt bijvoorbeeld de driedelige toonregeling met behulp van deze toets een zesvoudige functie en zijn de tweede zestien versterkersimulaties op te roepen. Een compromis om de bediening van dit soort gecompliceerde apparaten overzichtelijk te houden. Nadeel is dat je hem ingedrukt moet houden om de gewenste instelling te kunnen kiezen.
Voordat je begint te werken met de V-Amp, moet je eerst de gewenste bedrijfsinstelling kiezen. Je hebt daarbij de keuze uit drie studio en drie live setups . Daarna kun je aan de slag met de 125 presets. Deze bestaan uit maximaal vijf componenten: de simulatie van een versterker, van een luidsprekerconfiguratie, een 'pre'-amp effect zoals denoiser, een 'post'-amp multieffect zoals modulatie of vertraging en een compressor instelling. Mocht je daar behoefte aan hebben, kun je zo'n preset naar believen wijzigen en voorzien van een eigen naam aan een plaats naar keuze toewijzen. Dat toewijzen van een plaats is met name van belang voor live gebruik, omdat je in deze situatie eigenlijk maar 5 presets onder de pedalen van de voetschakelaar ter beschikking hebt. Wil je naar een andere bank, dan zul je dat handmatig moeten doen op het apparaat en daar is natuurlijk niet altijd gelegenheid voor. Voor live gebruik zou het dan ook prettig zijn geweest indien je met de voetschakelaar ook door de banken kon scrollen, of wanneer het aantal presets per bank groter zou zijn.
Het bewerken van de presets gaat relatief eenvoudig, mits je weet wat je wilt horen en welke onderdelen of parameters je daarvoor moet wijzigen. Mijn ervaring is, dat je daarvoor wel wat tijd moet investeren. Overigens geldt dat voor alle soortgelijke apparaten en niet alleen voor de Bass V-amp. Ik vond de door de fabrikant geboden presets heel bruikbaar. Daar zit voldoende tussen voor een gemiddelde live- of opnamesessie.
Tenslotte is het zaak alle presets te testen voor eventueel live gebruik. Wanneer je thuis op je koptelefoon of op bescheiden hifiniveau zit te editten dan kan het gebeuren dat je met dezelfde preset live op hoog volume je luidsprekers of oren pijn doet. Een wat meer bescheiden inzet van toonregeling en effecten is de remedie. Je zou kunnen overwegen een meer lofi kopie van de preset te maken voor live gebruik en die op een ongebruikte vrije plaats te deponeren.

Versterker en luidspreker simulatie
Met 32 amp simulaties en 23 mogelijke luidsprekerconfiguraties heb je zo ongeveer alles wat enigszins voor de hand ligt wel binnen bereik. De versterker simulaties zijn van fabriekswege gekoppeld aan de meest ideale luidspreker om het gewenste effect te bereiken. Zo is de Ampeg SVT uiteraard gekoppeld aan een 8x10" en de Vox AC 100 aan een 2x15". Zo je wilt kun je de versterkertypes aan een andere luidsprekerconfiguratie koppelen, maar je loopt het risico dat "het feest der herkenning" dan een beetje in de verdrukking raakt. Ik vond de simulaties echt heel goede benaderingen van het origineel. Uiteraard ontkom je niet aan cliché's, maar dat is mijns inziens nu net ook de bedoeling van modeling. Opvallend was dat de moderne versterkers heel direct en clean klonken en de vintage modellen echt een beetje indirect en wollig, met hier en daar een randje vervorming en ruis. Prima gedaan.

Effecten
De 16 effecten zijn ingedeeld in de zogenaamde pre- en postamp effecten. De preampeffecten zoals P-Funk'n (Mutron-III simulatie), Autowah en verschillende overdrives zitten in de signaalweg vóór de versterker- en luidsprekersimulaties. De postamp effecten zitten er ná. Deze laatsten kunnen dan grofweg weer verdeeld worden in ambient (delay, reverb), modulatie (chorus, flanger), synth (analoog en midi) en special effects (voicebox en VCF-Flanger). Afhankelijk van het effect zijn er verschillende parameters programmeerbaar. De kwaliteit van de effecten is voor de gemiddelde podium- en opnamesituatie ruim voldoende, zeker gezien het prijskaartje dat er aan de Bass V-Amp hangt. Ik was aangenaam verrast over de kwaliteit van wat ik maar even de 'moeilijke' effecten voor bas noem: ultrabass, synth, mutron e.d. Zoals bekend verslikken deze effecten zich snel bij lage frequenties. Maar eerlijk is eerlijk, de tracking van de Bass-V-Amp is buitengewoon goed en dat levert bijvoorbeeld een bijzonder vette analoge driestemmige synth bas op die de Moog Taurus heel dicht benadert.

Tot slot
Zoals in de inleiding reeds gesteld, is de Behringer Bass V-Amp is net als andere modeling preamps/multieffect apparaten een goed gevulde gereedschapskist voor de bassist. Je haalt eruit wat je nodig hebt. Sommige tools zul je nooit gebruiken, andere heel vaak. De bassist kennende zal die zich in veel gevallen uiteindelijk toch beperken tot een stuk of vijf 'all time favourites' en daar is niets mis mee. De Behringer Bass V-Amp biedt alle mogelijkheden om een ideale sound te vinden én -wat misschien nog belangrijker is- ik vind het wederom een apparaat dat in staat is om je te inspireren. Prik je bas en een koptelefoon in en ga er mee aan de slag. Voordat je het weet ben je een uur of drie verder en heb je hele interessante geluids- of speeltechnische vondsten gedaan. Wat Behringer wederom onderscheidt is de hele goede prijs/kwaliteitverhouding. Voor de prijs van anderhalf enkelvoudig effect krijg je een zeer complete en bruikbare modeling voorversterker met multieffecten.

Behringer Bass V-Amp