Yamaha BB 2004

Stealth baskanon: Yamaha BB 2004

De Yamaha BB serie is al jaren niet meer weg te denken uit basland. Onlangs presenteerde Yamaha een aantal nieuwe modellen in de serie waaronder de BB2004. Het model is afgeleid van de Nathan East Signature BB-NE2 bas voor wat betreft de vorm van de body en electronica. De BB 2004 wordt geleverd in wit, zwart en een naturel finish. Ik had het genoegen een poosje over de pikzwarte hoogglans versie te kunnen beschikken.


De body van de BB 2004 wijkt af van de traditionele BB bodyvorm in de zin dat deze veel slanker is en diepere positieholten heeft. De top en achterzijde zijn plat, terwijl de randen en hoeken afgerond zijn. De body is gemaakt van essen, met een maple top die uiteraard bij het testexemplaar niet zichtbaar is vanwege de hoogglans zwarte finish.
De 2004 heeft een doorlopende hals die is opgebouwd uit drie delen maple en twee stroken mahonie. Voor de toets is een vlekkeloze plak palissander gebruikt waarin forse pearl blokmarkeringen zijn aangebracht. De twee-octaafs hals heeft 24 medium jumbo frets. De doorlopende hals heeft het mogelijk gemaakt om de positieholten diep in te frezen waardoor de hoogste posities gemakkelijk te bereiken zijn. Zoals gebruikelijk bij Yamaha hebben de halzen veel hout. Deze maakt daar geen uitzondering op. De hals is breed en heeft een C-vorm die naar de kop toe wat afgeplat is. De achterkant van de hals en de iets naar achter hellende kop zijn meegespoten in hoogglans zwart. Dat maakt de looks van de BB 2004 wat mij betreft helemaal compleet en goed.
De hardware is van chroom met twee om twee geplaatste gesloten stemmechanieken van eigen makelij en een bijzondere brug. Die bestaat uit vier individuele snaarzadels, waardoor we eigenlijk over vier bruggen moeten spreken. Behalve dat de vormgeving geweldig is, heeft het natuurlijk ook geluidstechnische voordelen. De trilling van iedere snaar apart wordt rechtstreeks op de body overgebracht, zonder dat er sprake is van interferentie van de andere snaren en er gaat geen energie verloren in een grote massieve brug of de andere snaren.
De BB 2004 heeft twee enkelspoelselementen met alnico magneten in een PJ configuratie. Het electronisch circuit is actief en wordt gevoed door een 9 volts batterij die in een apart pop-up vakje aan de achterzijde zit. De electronica is goed afgeschermd en netjes aangebracht in een aan de achterzijde bereikbaar compartiment. Het circuit zelf is bijzonder in die zin, dat er behalve volume, balans en actieve bass en treble regelaars een mid-cut voorziening is aangebracht, zoals ook bij de Nathan East bas. Met een klein schakelaartje is het te activeren en met een potmeter bedien je de centrumfrequentie/bandbreedte van het filter.
De BB 2004 speelt heel comfortabel, is goed in balans, niet te zwaar en heeft ondanks de wat vlezige hals een snelle actie. Het testexemplaar kwam zo uit de Japanse doos en was goed afgesteld. Geen ratels en reutels, geen dead spots en onversterkt een mooie klare toon.
Tot zover alles in orde. De bas is voortreffelijk gebouwd, ziet er goed uit en speelt als een nieuwe. Echt leuk wordt het pas wanneer je hem aansluit en versterkt. De sound van de BB 2004 treft je als een vuistslag op de solar plexus: verbazingwekkend hard en helder, met heel veel definitie, toon en doorzettingsvermogen. Die sound is naar mijn mening vooral het resultaat van de combinatie van de doorlopende hals, maple top en brugconstructie, want met alle electronica van de bas en de toonregeling van mijn versterker op standje neutraal staat het al als een flatgebouw. Ga je dan nog wat spelen met de zeer effectieve toonregeling, dan is er heel veel mogelijk met deze bas.
Klein beetje bass en treble toevoegen en de mid-cut uitgeschakeld en je hebt een ideale slapsound. Met het mid-cut filter moet je even zoeken naar je sound, omdat het voor een basgitaar wat ongebruikelijke manier is om je toon te regelen, maar je kunt er een hele strakke sound mee neerzetten. Opvallend is dat de bas altijd helder en gedefinieerd blijft klinken, ongeacht de instellingen van de toonregeling. Wat wel opgemerkt dient te worden is dat het geluid onmiskenbaar actief is. Degenen die op zoek zijn naar een passieve fingerstyle vintage sound zullen wat minder aan hun trekken komen.
Met een advieswinkelprijs van 1.595,= euro is de BB 2004 is geen goedkope bas, maar bedenk wel dat je hiervoor een uitstekend gebouwd en veelzijdig instrument krijgt, van een kwaliteit die doorgaans alleen bij handgebouwde exemplaren verwacht mag worden en die kosten vaak het dubbele.
De BB 2004 heeft de looks van een Stealth jachtbommenwerper en klinkt als een kanon. Me dunkt dat je daar mee ten strijde kunt trekken.

Yamaha BB 2004