Yamaha BBT 500H

Yamaha BBT 500H: compact, compleet en krachtig.

‘The Yamaha BBT 500H is the world’s first all-digital bass amp’ kopten de persberichten over deze eind 2004 verschenen basversterker van Yamaha. Of het de eerste digitale basversterker is weet ik niet. Volgens mij, deed Peavey jaren geleden al een poging en heeft Roland ook al enige tijd zijn DB500-700-900 bascombo’s in het programma. Wel is de Yamaha BBT 500H bij mijn weten de eerste programmeerbare digitale basversterker.

Handzaam
De toepassing van de digitale techniek maakt het mogelijk veel voorzieningen te koppelen aan een behoorlijk vermogen en een verbluffend compact en handzaam formaat. In een notendop is de BBT 500H een volledige digitale versterker, met elf soundpresets, vijfbands semi-parametrische toonregeling, compressor, limiter, noisegate, luidsprekersimulator, crossover, midi en vijf geheugenplaatsen waar je tooninstellingen kunt opslaan. De eindtrap levert 500 Watt aan 2 ohm of 250 Watt aan 4 Ohm. En dit alles bij afmetingen en het gewicht van vijf pakken melk.

Multifunctioneel
Het functioneren van de diverse bedieningselementen hangt af van de operationele stand van de versterker. Daarvan zijn er vier, die te kiezen zijn met de functietoets. In de ‘Amp’ stand functioneert elk van de knoppen zoals aangegeven op het voorpaneel.
In de ‘Equalizer’ stand kunnen met diezelfde knoppen de instellingen van de éénbands parametrische equalizer en de middenfrequenties van de vijfbands toonregeling worden ingesteld.
In de ‘Compressor’ stand kunnen vervolgens alle parameters van de compressor en de ruispoort worden bepaald. Ook is het mogelijk hier de ‘blend’ van de effectlus in te stellen.
In de ‘Utiliteit’ stand kunnen ten slotte de niveaus van de ingang- en uitgangsignalen worden bepaald en de instellingen voor het crossover filter en MIDI. Via de laatste voorziening is het mogelijk gegevens uit te wisselen tussen de BBT 500H en andere MIDI apparatuur, bijvoorbeeld een midipedaal om de opgeslagen geluidspatches op te roepen.
Door de functietoets ingedrukt te houden kun je heen en weer schakelen tussen de diverse standen, waarbij telkens boven de knoppen een bijbehorend display oplicht. De waarden van de parameters wordt in een apart venster weergegeven.
De Equalizer-, Compressor- en Utiliteitstand zullen naar mijn inschatting slechts af en toe bezocht worden om wat modificaties aan te brengen. De versterker zal daarom over het algemeen in de Amp stand functioneren.

Van links naar rechts
In deze Amp stand heeft de Yamaha één input, die echter traploos instelbaar is en zodoende geschikt voor zowel actieve als passieve bassen. Gekleurde indicators geven het signaalniveau aan. Rechts van de ingangssectie bevindt zich de keuzeknop waarmee uit elf voorgeprogrammeerde geluidstypes kan worden gekozen. Typeaanduidingen als ‘flat’, ‘tube’, ‘solid’ en ‘vintage’ spreken voor zich en iedereen kan zich de betreffende preset wel voorstellen. Gaan we een stapje naar rechts dan is daar de compressor. Met één knop wordt de compressieverhouding ingesteld. Voor de fijnafstelling moet je in het compressormenu duiken. Dan, gain waarmee het volumeniveau van de preamp wordt geregeld en het mastervolume, het uitgangsniveau van de voorversterker inclusief toonregeling. Op deze wijze heb je dus in de voortrap drie keer de mogelijkheid om het signaalniveau te bepalen. Het spreekt voor zich dat daarmee heel gedoseerd een randje oversturing kan worden aangebracht, of een flinke vervorming, of gewoon superstrak clean natuurlijk.
Een volgende stap naar rechts en we bevinden ons bij de vijfdelige toonregeling: Bass, Lowmid, Middle, Highmid en Treble. In de Equalizerstand is er de mogelijkheid om de centrumfrequentie van iedere band te kiezen. Het hele spectrum loopt van 20 Hz tot 20 kHz en binnen iedere band kan in 255 stappen een frequentie gekozen worden. Helemaal rechts vinden we de Output. Hiermee wordt het uitgangsniveau van de eindversterker geregeld.
Boven de potmeters bevinden zich een aantal tiptoetsen. Op de eerste plaats Manual. Hiermee kun je vanuit de Equalizer/Compressie/Utiliteit stand direct terugkeren in de Amp stand. Door deze toets in te drukken keert de versterker terug in de situatie ten tijde van het inschakelen van de stroom. Door de toets langer ingedrukt te houden worden alle opgeslagen waarden verwijderd en keert de versterker terug naar de oorspronkelijke fabrieksinstellingen.
Rechts naast de Manual toets vinden we vijf geheugentoetsen. Van fabriekswege zijn hier al vijf preset patches ingezet (All Purpose, Modern Rock, Slap, Classic Rock en Rhythm & Blues). Het is mogelijk om deze patches handmatig te wijzigen. Door een druk op de knop heb je de wijzigingen vervolgens opgeslagen. Ook kun je vanuit de Amp stand helemaal je eigen sound creëren en die vervolgens in een van de patches opslaan.

Van voor naar achter
Verhuizen we vervolgens naar het achterpaneel, dan treffen we ook daar een heel compleet arsenaal aan voorzieningen en aansluitmogelijkheden. De tuneruitgang kan ook gebruikt worden om een tweede versterker aan te sluiten in het geval van bi-amping. De effectlus is voorzien van een niveauschakelaar. De koptelefoonuitgang kan ook gebruikt worden als lijnuitgang. Met de levelknop kan vervolgens het signaalniveau bepaald worden. Vervolgens zijn er dan de gebalanceerde en ongebalanceerde lijnuitgangen. Met een schakelaar kun je bepalen of het signaal rechtstreeks van de input moet komen, of via de voorversterker en/of de toonregeling moet lopen.
De luidsprekersimulator voegt de live-karakteristieken van een luidspreker toe aan het signaal en is in te schakelen op de lijnuitgangen voor een studiosituatie. Ook is het mogelijk de simulator op de luidsprekeruitgangen te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je de resonantie van een grote luidspreker met behuizing wilt toevoegen aan een systeem met alleen kleine luidsprekers.
Verder vinden we een schakelaar om de limiter in te schakelen. Deze uitgangsbegrenzer onderdrukt het signaal wanneer dit boven een bepaalde drempel uitkomt voordat het naar de luidspreker- of lijnuitgangen gaat. De MIDI in/uit aansluitingen en de luidsprekeruitgangen completeren het geheel.
Al dit moois is ondergebracht in een plaatstalen behuizing van twee 19” eenheden hoog. Met twee rek adapters is de BBT 500H ook op 19” breedte te brengen zodat hij in een standaard rek past. De versterker is voorzien van geforceerde koeling en één handgreep aan de zijkant.

Gebruik, geluid en prestaties
Bij alle uitgekiende voorzieningen en mogelijkheden die hiervoor besproken zijn zou je verwachten dat de bediening van deze versterker nadere studie vereist. Het tegendeel is echter het geval. Vanuit de Amp stand werk je als het ware van grof naar fijn. Van het grote gebaar naar de detaillering. Omdat je gewoon op conventionele manier aan knoppen moet draaien bevind je je op ‘bekend’ terrein.
Na zorgvuldig instellen van de ingangsgevoeligheid kies je één van de elf presets. Flat: een vlakke, neutrale weergave. Tube: suggereert een heldere warme buizenversterker. Solid: een transistor weergave. R&B: een hele vette bassige sound. Vintage: zoals de naam doet vermoeden: jaren zestig Precision. Modern: veel hoog en laag met een dipje in het midden. Classic: onvervalste classic rock. Heavy: classic rock met behoorlijk randje vervorming. Drive: overdrive. Dist: vervorming. Fuzz: tja, de naam zegt het al.
Van deze elf geluidstypen vind ik de eerste acht heel goed en bruikbaar. Ze onderscheiden zich voldoende van elkaar en zijn goed getypeerd. De drie laatste types vind ik eigenlijk niet bruikbaar en ik begrijp ook niet goed waarom er drie presets worden ‘weggegeven’ aan dermate vervormde sounds. Ik kan nauwelijks bassisten opnoemen die daar gebruik van zouden maken. Temeer, omdat er in de voorversterker ruime mogelijkheden aanwezig zijn om precies die vervorming te creëren die je zou willen hebben.
Mocht je er behoefte aan hebben, stel je de compressor in. Ik ben zelf geen fan van compressors, omdat je ze bijna altijd hoort ‘zuigen’ en je een deel van de controle verliest. Dat is ook bij deze het geval. Dus ik laat hem uit. Met de Gain en Master heb je dan de mogelijkheid om je geluid verder te optimaliseren en te verzadigen, zo je wilt te vervormen. De vijfdelige toonregeling biedt voldoende aanknopingspunten om je geluid verder te detailleren. Mocht je daarmee niet tevreden zijn, duik je een niveau dieper de versterker in en ga je de zaak finetunen in de Equalizer stand.
Ben je daarmee klaar en helemaal blij met je geluid? Druk op één van de vijf geheugentoetsen en je sound is opgeslagen. Dat kun je zo vijf keer doen. Mijns inziens voldoende voor de gemiddelde bassist. Ten slotte: Output opendraaien en gaan met die banaan!
Ik heb de BBT 500H uitgeprobeerd met een 1x15” en 2x10” combinatie en was aangenaam verrast. Afgezien van de gekozen preset vond ik het geluid over het algemeen heel gedefinieerd, nou ja, digitaal klinken. Maar niet kil. Integendeel ik vond deze versterker heel warm en buizig klinken, dynamisch en open.
Doordat je de versterker tot twee Ohm kunt belasten ben je heel flexibel in je luidsprekerconfiguratie. Ik gebruikte hem met een vier Ohm combinatie en had daardoor 250 watt tot mijn beschikking. Dat was ruim voldoende voor een gemiddeld optreden in een volle kroeg.

Conclusie
De Yamaha BBT 500H heeft verbluffend veel te bieden. De versterker is zeer compleet uitgevoerd, klinkt als een klok en heeft ook nog eens behoorlijk wat vermogen in huis. En dat alles in het formaat van een uit de kluiten gewassen broodtrommel. Wanneer je daarbij in aanmerking neemt dat deze versterker ook nog eens bijzonder sympathiek geprijsd is dan ga je serieus overwegen om hem er maar als tweede versterker bij te kopen. Het risico dat je na enige tijd nauwelijks meer op je oorspronkelijke installatie speelt is daarbij wat mij betreft niet denkbeeldig.

Specificaties Yamaha BBT 500H

Prijs: € 710,=
Land van herkomst: Japan
Type: Volledige digitale basversterker 24 bits AD/DA conversie
Ingangen: 1x jack met regelbaar niveau
Toonregeling: Bass + 15dB 20 Hz-320 Hz Lowmid + 15 dB 80 Hz-1,28 kHz Middle + 15 dB 250 Hz-4,00 kHz Highmid + 15 dB 500 Hz-8,00 kHz< Treble + 15 dB 1,25 KHz-20,00 kHz
Effecten: Compressor, Limiter, Noisegate, Crossover, Speakersimulator, Parametrische Equalizer
Presets/patches: 11 geluidspresets, 5 gebruikersgeheugens
Uitgangen: 1x jack tuner/bi-amp 1x jack line out ongebalanceerd 1x XLR symmetrisch DI out, gebalanceerd regelbaar niveau 2x luidspreker out 1x phones/line Effectloops: 1x pre/post EQ, schakelbaar, regelbaar niveau
MIDI: 1x MIDI in, 1x MIDI out
Schakelaars: 1x manual 1x function 5x hold/save
Indicators: LED voor alle schakelfuncties
Vermogen: 500/250/125 Watt aan 2/4/8 Ohm
Afmetingen(BxHxD): 378x88x265 mm
Gewicht: 5,2 kg

Yamaha BBT 500H