Behringer BX-600

Behringer BX 600 UltraBass Combo

Het Duitse Behringer zette jaren geleden de pro audio wereld op zijn kop door apparatuur van concurrerende kwaliteit te produceren tegen afbraakprijzen. Het bleek een van de eerste bedrijven die de voordelen (maar natuurlijk ook de nadelen) van de productie in China had ontdekt. Belangrijkste voordeel was de hele goede prijs-kwaliteit verhouding. Grootste nadelen waren de logistiek en communicatie. Inmiddels heeft Behringer een vaste plaats op de muziekmarktplaats verworven en is het bedrijf begonnnen aan de verbreding van het assortiment producten. Daaronder valt de reeks instrumentversterking, waaraan recentelijk een drietal bascombo's is toegevoegd.

Voor deze recensie had ik de beschikking over het middelste combo uit de reeks, de BX 600. Een compacte 60 Watt oefenversterker, die ook wel mee kan naar een klein optreden. Het combo meet 55x46x30 cm en weegt ongeveer 20 kg. De ene handgreep aan de bovenzijde is voldoende om het ding met een flinke zwaai in je kofferbak te doen belanden. De behuizing is van MDF. Dat materiaal is wat dichter dan multiplex en heeft meer massa, hetgeen een strakke basweergave ten goede komt. Het combo is een beetje retro afgewerkt met vinyl bekleding en stalen hoekjes. De twaalf inch luidspreker is in een basreflex behuizing gemonteerd.
Het versterkerdeel meet ongeveer n HE en is door middel van vier schroeven in de behuizing bevestigd. De afwerking oogt heel netjes. Behringer heeft wat ze noemt de 'Dynamizer' techniek toegepast in de voorversterker om alle veelvoorkomende en bekende problemen met pieken in het instrumentsignaal te beheersen. Veel versterkers hebben een limiter tussen de voorversterker en de eindtrap om overbelasting en vervorming te voorkomen. Behringer heeft een circuitje in de voortrap gebouwd dat uiteindelijk wel alle dynamische verschillen laat bestaan, maar ongewenste vervorming binnen de perken houdt. Zo'n ingebouwde automatische limiter zorgt er natuurlijk voor dat het uiteindelijke onvervormde rendement van je combo verhoogd wordt. Nadeel kan zijn, dat het je signaal en dus ook geluid benvloedt.
De BX 600 heeft twee ingangen, voor passieve en actieve basgitaren. Bij de keuze moet je een beetje spelen. Soms kan het namelijk heel goed zijn dat je actieve bas fantastisch klinkt op de passieve ingang. Beter zou mijns inziens dan ook de aanduiding Hi en Lo zijn om aan te geven dat er sprake is van een hoog- en laag signaalniveau. Wat voor een bas we er vervolgens instoppen maken we zelf wel uit. De BX 600 heeft geen gescheiden in- en uitgangsvolumeregeling, maar gewoon een enkele mastervolume. De vierdelige toonregeling is actief bestaat uit bass, low mid, high mid en high control. Als 'icing on the cake' heeft Behringer een voicingfilter aangebracht. Met een kleine switch schakel je het shape filter in. In actieve modus brandt er een ledje. Vervolgens kies je een soundje door de potmeter van links naar rechts te draaien. Wat er gebeurt, is dat er telkens traploos, bepaalde frequenties worden afgezwakt en versterkt. Stel je maar voor dat het golfje van een grafische EQ telkens een beetje opschuift en tegelijkertijd verandert qua bandbreedte. Zoiets. Behringer suggereert dat deze shape functie als een preset of zeg maar tweede kanaal te gebruiken is, wanneer je bijvoorbeeld twee verschillende bassen gebruikt en moet wisselen van geluid. Of wanneer je voor de bassolo een ander soundje nodig hebt. In theorie kan dat natuurlijk, maar dan moet je wel naar je versterker lopen en je bas loslaten om te schakelen. Dus als je die optie serieus wilt nemen, moet je er ook voor zorgen dat de shape door middel van een voetschakelaar te bedienen is. Ik zie het meer als onderdeel van de toonregeling, die je al dan niet gebruikt.
Voor wat betreft de aansluitingen, is de BX 600 behoorlijk goed uitgerust. Allereerst RCA aansluitingen voor je externe geluidsbron. Ideaal om goed te kunnen repeteren thuis. Verder preamp in/out, die ook als effectsloop te gebruiken is. Een ongebalanceerde line out voor een signaaltje naar een mengtafel of recorder. Deze is ook als tuner out te gebruiken. Tenslotte de aansluiting voor een koptelefoon. Uiteraard wordt de luidspreker kortgesloten, wanneer je de koptelefoon inplugt.
De prestaties van de BX 600 zijn behoorlijk goed. Opvallend is hetrendement van dit combo. Veel relatief onvervormd vermogen. Dan blijkt maar weer eens dat 60 Watt best veel is. Uiteraard krijgt de gek ook dit combo over de kop, maar dan moet je toch al extreem gebruik maken van de toonregeling en de shape en het volume helemaal open gooien. De toonregeling werkt naar behoren en onopvallend. Het shape voicing filter doet dat ook, en er zijn mooie warme soundjes mee te bereiken. Uiteraard is dat een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ik vond de shape goed bruikbaar tussen standje vier en tien. Daarbuiten te dun, te neuzig of te wollig naar mijn smaak. Minpuntje van dit combo is, dat hij nogal lawaaiig is. Vooral bij gebruik van high mid en high gaat hij sissen dat het een lieve lust is. Ook zat er een kraakje in. Ik ga er maar vanuit dat dit exemplarisch is. Tenslotte kon ik er niet een echt lekkere droge korte slappluk uitkrijgen. Al met al neemt dat niet weg, dat voor de prijs van 340 euro je een heel goed combootje mee naar huis neemt. Waar voor je geld.