Blade B-1 Tetra Standard Bass

Sinds Gary E. Levinson in 1987 voor het eerst met zijn Blade gitaren en bassen op de markt verscheen, heeft het relatief kleine Zwitserse merk zich goed weten te handhaven tussen alle grote aanbieders uit het oosten en het westen. De Blade instrumenten bevonden zich altijd in het high-end van de markt voor wat betreft de kwaliteit en de prijs.
Iets later dan was aangekondigd, presenteerde men nu de nieuwe Tetra B-1 en B-2 en vijfsnarige Pentabas. Met de B-1 Tetra Standard Bass komt Blade nu ook binnen het bereik van de wat kleinere beurs. Door de produktie van dit goedkopere instapmodel uit te besteden aan Korea, kan de bas voor een prijs van rond de zevenhonderd euro de winkeldeur uit.


Voor deze B-1 heeft Blade zich zoals gebruikelijk laten inspireren door de vintage Jazzbass. De vorm van de body en de hals met dot inlays verwijzen daar onmiskenbaar naar. De body is gemaakt van Amerikaans elzenhout en is verkrijgbaar in drie uitvoeringen, te weten, zwart, olympic white en three-tone sunburst. Het spuitwerk is heel goed en ziet er netjes uit. De afwerking bij het compartiment voor de electronica en batterij aan de achterzijde is een beetje rafelig. Plastic afdekplaatje niet in de goede kleur, schroefjes onvoldoende verzonken, dat soort kleinigheden.
De vierpunts bolt-on hals is gemaakt van esdoorn, met een toets van palissander en heeft twintig medium size frets. De hals heeft aan de achterzijde en op de headstock een kleurlakje gekregen waardoor de vintage-look nog eens versterkt wordt. Daaroverheen heeft de hals aan de achterzijde een matte finish, hetgeen de action ten goede komt. De hals is zoals het een vintage Jazz betaamt, lang en slank. Dat alles zorgt er voor dat deze Blade voortreffelijk bespeelbaar is. Door een klein afschroefbaar plastic kapje is de halspen goed bereikbaar, zonder dat je de bas half hoeft te slopen.
De hardware op deze bas is simpel doch doeltreffend. De vintage-look stemmechanieken en dito brug werken naar behoren en kunnen van Levinson zelf zijn, maar ook van een willekeurige andere producent. Dat is wat lastig te achterhalen.
Wat bepaald niet vintage is aan deze bas, is het geluid. Op de eerste plaats is deze bas actief en beschikt hij verder over het BMB-1 voorversterkertje. Hierin is een mid-boost opgenomen die je door middel van het uittrekken van de toonpotmeter kunt inschakelen. Hiermee kun je het middengebied rond de 400 Hz van nul tot veertien dB versterken. De hoeveelheid 'boost' regel je met een kleine trimpotmeter die je via de achterzijde van de bas kunt bereiken. Verder heeft de B-1 een volume- en balansregelaar waarmee je de Levinson JS-1 enkelspoels elementen bedient. De BMB-1 preamp is netjes op een printje gesoldeerd en werkt goed. De montage in de bas is wederom een beetje slordig. Samen met de batterij een beetje in een vakje gepropt. Dat kan beter.
De sound van de B-1 Tetra Standard is heel goed. Hij klinkt echt als een 'klassieke' actieve Jazzbass, waar mijnheer Miller wel mee uit de voeten zou kunnen. Het ultieme traditionele passieve vintage boventonige knorretje ontbreekt evenwel, maar dat is logisch. Bij inschakelen van de mid-boost, kreeg ik het idee dat het eerder ging om een soort overdrive waarbij de outputgain verhoogd werd. Na bijstelling van de trimpotmeter wordt de vervorming wat meer bescheiden en krijgt de bas in het midden wat meer doorzettingsvermogen. Luister om een idee te krijgen van die sound maar eens naar het basje in het nummer 'Do I do?' van Stevie Wonder.
Ik denk dat Gary E. Levinson met deze instap Blade voor het geld een heel goed instrument op de markt brengt. De sound is goed, met een bruikbaar effect aan boord. Goed gebouwd en voortreffelijk bespeelbaar, waarbij de afwerking nog wel wat puntjes op de i kan gebruiken.

Blade B-1 Tetra Standard Bass