Boss GT-6B

Boss GT-6B Bass Effects Processor

Multi-effect apparaten voor de basgitaar hebben het nooit eenvoudig gehad. In tegenstelling tot de collega's op de gitaar, kenmerkte de gemiddelde bassist zich lange tijd als een wat behoudende purist, een no-nonsense muzikant met als credo inpluggen en spelen maar. Geluid en spel moesten vooral functioneel zijn, hetgeen vaak zoveel betekende als begeleidend en ondersteunend. Wilde geluiden hoorden daar dus niet bij. Na de emancipatie van de basgitaar in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw gingen bassisten ook experimenteren met hun geluid. In eerste instantie maakten ze daarbij gebruik van pedaaltjes die voor gitaristen ontworpen waren en een wat ruimtelijk en sferisch effect moesten geven. Populair waren de phaser, flanger en chorus. Na enige tijd werden er uitvoeringen van deze effecten op de bas toegesneden en niet al te lang daarna verschenen ook de eerste multi-effect apparaten voor de bas. Menig bassist voelde in die tijd immers de hete adem van de oprukkende synthesizer in de nek, waarvan verwacht werd dat deze de basgitaar geheel van het toneel zou doen verdwijnen. Met een multi-effect apparaat waarmee de basgitaar een synth kon nadoen moest de concurrentie het hoofd worden geboden. Dat het allemaal zo'n vaart niet liepweten we inmiddels allemaal. De basgitaar bleef gewoon zijn eigen werk doen, net als de synth overigens en de multi-effecten voor de bas verdwenen zo goed als door de achterdeur en werden in ieder geval geen gemeengoed. Vergeleken met de effectdozen voor de gitaar was de keuze voor de bassist zeer beperkt: Korg, Zoom, DOD, Boss en Digitech en dan had je het in de klasse redelijk betaalbaar zo ongeveer wel gehad. Met enige regelmaat brachten deze merken updates van bestaande modellen of afgeleiden van gitaareffecten op de markt. Een nieuwe impuls kwam in de late jaren negentig van de sound modeling techniek en sinds de Line-6 BassPod zien we dat de multi-effecten voor de bas nieuw leven ingeblazen werden. Diverse versterkerfabrikanten integreren nu effecten in hun amps en zowel Digitech als Boss presenteerden op de muziekbeurzen van dit jaar gloednieuwe effectprocessors voor de basgitaar. De GT-6B is de eerste nieuwe bass effects processor van Boss sinds vijf jaar.

Uitvoering en bediening
Met zijn afmetingen van 50x25 cm en vuurrood gespoten oogt de GT-6B als een ouderwets pedalboard van gebogen blikstaal. Deze forse effectenbak heeft meer dan 50 knopjes/schakelaars/aansluitpunten en dat is veel. Toch zijn ze op een overzichtelijke wijze gegroepeerd: linksboven de knoppen voor de effecten en voorversterker, rechts daarnaast de twee voetschakelaars voor de banken/patches, daaronder de schakelaars om effecten binnen een patch uit/aan te zetten en tenslotte helemaal rechts het expressie pedaal. De meeste mensen zullen met hun rechtervoet schakelen en dan zijn alle voetschakelaars te bereiken zonder per ongeluk knoppen te raken. De GT-6B heeft een jackinput voor de basgitaar, stereo output jacks met een gainregeling (links is mono), een koptelefoonaansluiting, gebalanceerde XLR uitgangen met keuzeschakelaar voor stereo, direct en mono, een cinch aansluiting voor digitale signalen, een input voor optionele extra voetschakelaars en midi in/out en de aansluiting voor de AC adaptor. Om niet helemaal verdwaald te raken in de vele digitale mogelijkheden vereist de bediening van deze processor enige studie. Plug in and play kun je wel vergeten. Gelukkig heeft de fabrikant een handleiding meegeleverd van tachtig (!) pagina's. Ik zou zeggen, trek er een weekje voor uit. Gelukkig heeft men bij Boss ook wel in de gaten dat de bassist liever lui is dan moe. Daarom zijn alle 80 user presets voorgeprogrammeerd. Je kunt deze patches gebruiken als uitgangspunt voor het creeëren van je eigen sounds. Je doet dat eigenlijk heel simpel door de effectparameters naar jouw smaak te wijzigen en op te slaan. Vervolgens kun je de preset naar een door jouw gewenste plaats kopiëren. Al doende leert men vanzelf de struktuur en werking van het apparaat kennen.

Effecten en aanverwante zaken
De effecten zijn georganiseerd in zogenaamde patches, combinaties van de 35 individuele effecten die het apparaat aan boord heeft. De GT-6B heeft 40 preset en 80 user patches beschikbaar. Deze 120 patches zijn af te roepen via een roterende knop of voetschakelaars. Wat is er zoal onder de knoppen te vinden? Vier varianten van compressor/limiter. Elf verschillende overdrives, vijf galmtypen, chorus. De voorversterker heeft als belangrijkste features de amp- en speaker modeling. Je kunt kiezen uit vijf klassieke versterkertypen en deze combineren met de originele configuratie of vijf al even klassieke luidsprekercombinaties. Zelfs de positie van de gesimuleerde microfoon is in te stellen. De voorversterker beschikt verder over een volledige driebands parametrische equalizer, waarbij bandbreedte, centrumfrequentie en gain t in te stellen zijn. Voor de wah kun je kiezen uit pedalwah, touchwah en autowah. De pedalwah is dan weer onderverdeeld in diverse 'klassieke' wah's. De touchwah is aanslaggevoelig. De effecten/patches zijn dan ondergebracht in twee groepen. FX-1 herbergt octaver, enhancer, slowgear, defretter en ringmodulator. Onder FX-2 vind je phaser, flanger, harmonizer, pitch shifter, pedal bend, 2x2 chorus (dubbel stereo voor hoge en lage frequenties), autoslap, delay, vibrato, humanizer(stemeffect), tremelo en basssynth. Uiteraard heeft men de ruisonderdrukking en het stemapparaat niet vergeten. Het expressiepedaal werkt als volumepedaal of als aansturing voor een effect. Bijzonder is de aanwezigheid van de sound-on-sound mogelijkheid, waarmee de mogelijkheid bestaat loops van drie tot zes seconden op te nemen. Deze kun je als begeleiding afspelen, om er zelf weer in real-time overheen te spelen.

Geluiden en klank
Als eerste begin je natuurlijk met een doorloop van de verschillende door de fabrikant ingestelde presets om een indruk te krijgen waar het apparaat allemaal toe in staat is. Het valt op dat veel van de presets behoorlijk extreme effecten bevatten, die weliswaar grappig, interessant en indrukwekkend zijn, maar waarvan ik de praktische toepassing voor basgitaar in een live of studiosituatie nog niet onmiddellijk zie. Het meest bruikbaar vind ik toch de amp/speaker simulaties met daarbij een bescheiden inzet van enkele 'traditionele' effecten. Om die te bereiken moet je dan wel de voorgeprogrammeerde patches een beetje 'uitkleden'. Dat neemt niet weg dat de GT-6B een bijzonder inspirerend apparaat is. Gewoon thuis op de bank met koptelefoon en bas ben je verbijsterd over wat er zoal aan klanken en geluiden voorbij kan komen. Dit nodigt uit tot spelen en experimenteren en levert soms bruikbare effecten op en soms is het alleen maar voorde fun. Allebei even legitiem zou ik zeggen. De kwaliteit van de effecten is bijzonder goed. Allerlei zaken die nog wel eens te wensen overlaten bij dit soort apparaten, zoals de tracking en het digitale verslikken ben ik niet tegengekomen. Bovendien is door middel van de parametrische EQ de klankkleur van de effecten te veranderen, waardoor de mogelijkheden oneindig worden.

Conclusie
Met de GT-6B zet Boss een zenuwcentrum voor de bas in de markt. Het apparaat is eigenlijk geschikt voor alle situaties, homerecording, studio en live. Voor het podiumwerk zou je zelfs je conventionele versterker in de verkoop kunnen doen. Alles wat je namelijk behalve de GT-6B nodig hebt is een goede eindtrap en klaar is bas. De drie belangrijkste functies, voorversterker, effecten en amp/speaker modeling zijn verenigd in één apparaat en doen in kwaliteit en functionaliteit niet voor elkaar onder. Het feit dat men bij Boss echt zijn best heeft gedaan om een zo compleet mogelijk apparaat met bijna oneindige mogelijkheden te ontwerpen is lovenswaardig, maar zou best ook weleens de achillespees van de GT-6B kunnen zijn. Het is namelijk daardoor geen simpele processor of optelsom van losse effecten. Je moet je echt in het apparaat verdiepen en er mee willen experimenteren voordat je optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden. De GT-6B heeft een adviesprijs van 675 euro en is daarmee niet de goedkoopste bas effectprocessor, maar wel een zeer complete van hele goede kwaliteit.