Boss Syb-3 basssynth

Boss SYB-3 Bass Synthesizer

Sinds enige tijd heeft Boss een nieuw effectpedaal voor de basgitaar op de markt, waarmee de befaamde analoge bas synthesizer geluiden gemaakt kunnen worden. Het effect is ondergebracht in de bekende degelijke metalen behuizing, waarbij de knopjes verzonken en dus veilig zijn aangebracht. Het apparaat is te gebruiken met 9 Volt batterij of een losse voeding en kost fl. 415,=.
De SYB-3 beschikt over elf verschillende effecten die door middel van de meest rechtse potmeter gekozen kunnen worden. Effect 1 t/m 7 zijn verschillende zaagtand en blokgolf effecten. Ze herkennen de hoogte en aanslag van je bassignaal en bewerken dat op zeven verschillende manieren. Effect 8 en 9 zijn 'directe' synth geluiden. Hierbij wordt het signaal van je bas onmiddellijk omgezet in een synthbass geluid. De presets 10 en 11 zijn twee T-wah effecten, waarbij het volume van het signaal -de sterkte van de aanslag- bepalend is.
De presets zijn verder instelbaar door middel van twee dubbele en één enkele potmeter. Links van de effectkeuze schakelaar bevindt zich de sensitivity/decay knop, waarmee afhankelijk van het gekozen effect de diepte of de tijd van het effect in te stellen is. Met de 'resonance' knop bepaal je de hoeveelheid effect. Ook kun je de frequentie kiezen vanaf waar of tot waar het effect werkzaam is. Dit doe je met de 'frequency' potmeter. Tenslotte kun je het effect mengen met het droge signaal. De SYB-3 heeft twee uitgangen, één voor mono gebruik en een tweede voor stereotoepassing. In deze laatste vorm gaat het effect naar de ene en het droge signaal naar de andere uitgang. Een nuttige voorziening is de hold functie: door het pedaal ingetrapt te houden kun je het effect onbeperkt laten doorklinken. Ondertussen kun je doorspelen met je droge geluid. Op deze wijze ben je in staat zelf over je synthgeluid heen te soleren.
Werken met de SYB vergt enige oefening. Het is geen apparaat met onbeperkte mogelijkheden dat je kunt aansluiten, intrappen en klaar is kees. Het zoeken en instellen van de juiste geluiden vergt enige tijd en moet nauwgezet gebeuren. Ook is het apparaat 'monofoon'. Dit heeft als consequentie dat je alle gespeelde noten moet muten. Zolang er iets doorklinkt, pikt het apparaat de volgende gespeelde noot niet op. Tenslotte is het beestje een beetje traag, hetgeen zich vooral laat merken bij snelle rifjes of partijen zie in zestienden gespeeld worden. Het grootste pré van dit apparaat is de hele goede kwaliteit van de geluiden. De Moogbassen en Mutrons vliegen je om de oren en zijn nauwelijks van echt te onderscheiden.