Broomstick Bass

Broomstick Bass concurrent of handig hulpje?

In de laatste twee decennia van de vorige eeuw kreeg menig bassist het een beetje benauwd. Even leek het er op dat door de introductie en toepassing van synthesizer, sampler, midi en sequencer het goede oude snarenwerk uit de platenproductie zou verdwijnen. Bas uit een doosje leek een aantrekkelijk, efficiënt en soms goedklinkend alternatief. Gelukkig werd deze vrees niet bewaarheid. De digitale revolutie heeft er niet toe geleid dat bas (en drums) zijn weggeconcurreerd. Wel zijn er een aantal handige toepassingen beschikbaar gekomen. Eén van die toepassingen is Broomstick Bass. Een softwarepakket van Sven Borneman, de Zweed die eerder verantwoordelijk was voor Virtual Guitarist en Groove Agent. Broomstick Bass is een plug-in die idealiter gebruikt wordt met Cubase in een Windows XP omgeving, maar ook geschikt is voor Mac OS X gebruikers met Logic.

Het programma bestaat grofweg uit drie onderdelen. Allereerst is daar de virtuele bassist. Je kunt kiezen uit een stuk of honderd patronen uit de populaire muziek. Je kiest een stijl en Broomstick Bass levert automatisch een patroon dat gekoppeld is aan een bepaald instrument. Je bepaalt tempo en toonsoort en beslist of je nog variaties in het gespeelde patroon wilt aanbrengen.
Voor degenen die zelf de bassist willen zijn is Broomstick Bass een uitgebreide instrumentenbibliotheek met diverse akoestische en elektrische bassen, synthesizers en pedal-synths. De emulaties gaan van –inderdaad- bezemsteelbas, via Chapman Stick tot kerkorgel en coveren zo’n beetje alle iconen op basgebied van de afgelopen vijftig jaar.
Het derde onderdeel wordt gevormd door de vele extra voorzieningen om Broomstick Bass te kleuren en ‘finetunen’. Zo kun je bijvoorbeeld het tempo in een shuffle zetten en allerlei ‘noise’ toevoegen om een echte bassist te suggereren. Ook is er een drummachine aan boord en een DSP sectie waarin je een aantal op de bas toegesneden effecten kunt instellen.

Het werken met Broomstick Bass is heel eenvoudig. Door de gebruikersvriendelijke interface is het alsof je ‘hands-on’ aan het werk bent. In de Automode wordt er veel voor je beslist en is het echt plug & play. Zo je wilt kun je echter zelf meer controle krijgen door allerlei koppelingen uit te schakelen en dieper in het programma te editten. Zo kun je bijvoorbeeld een ander instrument aan een gekozen patroon toewijzen, wat soms verrassende resultaten oplevert. Het tempo van de patronen is te verdubbelen of te halveren en ieder patroon kent weer acht variaties. Het kleuren van het geluid doe je door gebruik te maken van ‘noise’, ‘glide’, de releasetijd en natuurlijk de effectsectie. Uiteraard is het ook mogelijk in de Manualmode via een midi keyboard je eigen partijen in te spelen.
Om je een beter idee te geven wat het effect van een bepaalde partij in een song zou kunnen zijn heeft men er voor gekozen om - in plaats van een simpele metronoom- een compleet slagwerk mee te leveren. Jammer dat de kwaliteit van de drumsounds niet bepaald inspirerend werkt waardoor men zijn doel een beetje voorbij schiet.

Over het algemeen is de kwaliteit en authenticiteit van de samples redelijk te noemen. Goed getroffen in het lage register waren de Rickenbacker 4001, Gibson Thunderbird en gedempte Fender Precision. Bij de akoestische instrumenten viel de Double Bass in positieve zin op. In een downloadable giftpack bevond zich een Höfner Beatlebas die ook goed klonk. Bij een aantal andere modellen, zoals de Fender Jazzbass plectrum of de Music Man Sabre slapped hoor je toch meer een blikkerig geprocessed geluid en klinkt het meer als een keyboard. De basgitaren klinken het best in de middelste twee octaven. Laten we zeggen op een viersnaar van de losse E tot de E op de A snaar. Ga je naar boven of beneden dan neemt de kwaliteit af. Men heeft natuurlijk een beperkt aantal noten gesampled en de rest daarvan afgeleid en dat blijf je horen. Althans, als je het instrument geïsoleerd beluistert. In een productie doet zich dat fenomeen veel minder voor en komen de bassen goed tot hun recht. Niet helemaal vreemd is het natuurlijk dat de synthesizers en pedal-synths een stuk overtuigender klinken. Fender Rhodes Piano Bass, Moog Taurus of Hammond B-3, ze mogen er zijn.
De toonregeling, compressor en effecten in de Editmode doen hun werk naar behoren. De overdrive is misschien een beetje ‘over the top’.

Wanneer we Broomstick Bass uiteindelijk zouden willen typeren dan is het toch vooral als een inspirerend stukje gereedschap en handig hulpje voor de enthousiaste beginnende thuisgebruiker. Je krijgt een gemakkelijk te bedienen stuk software met een aantal zeer bruikbare features en geluiden. Sterk punt is het feit dat je, wanneer je als officiële gebruiker geregistreerd bent, gebruik kunt blijven maken van de downloadable giftpacks. Hiermee kun je zowel je bibliotheek uitbreiden als de programmatuur updaten. Dat verhoogt de houdbaarheid van het programma aanzienlijk. Een echte bassist vervangt het vanzelfsprekend niet.

Specificaties Borneman Broomstick Bass:
Prijs: € 249,00
Land van herkomst: Zweden
Type: Sample based plug-in
Mogelijkheden: Virtuele ‘zelfspelende’ bassist en bibliotheek met bassamples
Systeemeisen: PC: CPU: Pentium III, 800MHz. RAM: 512MB. Windows XP. Hard disk 850MB. VST compatible opnamesoftware/ Mac: CPU: G3, 600MHz. RAM: 512MB. OS X v10.3. Hard disk 850MB. VST or AU compatible opnamesoftware

Broomstick Bass