Carvin AC50

Carvin AC-50 Bas

Carvin presenteerde de AC bassen in een vier- en vijfsnarige uitvoering. Het gaat hierbij niet om een grote hollow-body bas, zoals bij veel andere merken, maar om een kleine compacte bas met een uitgeholde mahonie body waarop een sparren top van AAA kwaliteit is aangebracht. De vijfsnarige AC50 heeft een doorlopende hals van eveneens mahonie met daarop een ebben toets. De overgang van hals naar body is dusdanig dat het tweede octaaf moeiteloos bereikbaar is. De AC50 heeft een piezo element onder de brug en actieve elektronica bestaande uit volume, bass cut/boost en treble cut/boost. De snaren worden door de body gehaald en vervolgens over een ebben brug naar de Sperzel stemmechanieken geleid.
Het voordeel van de bouwwijze van de AC50 is, dat men een aantal akoestische kamers in de bas heeft gecreŽerd die dusdanig gestemd zijn dat er versterkt een optimaal akoestische effect bereikt wordt. Daarbij ontbreken de nadelen van een grote holllow body bas zoals feedbackgevoeligheid en een boemerig laag.
Het mag duidelijk zijn dat deze bas onversterkt eigenlijk niet klinkt, althans niet beter of luider dan een onversterkte plank. Versterkt daarentegen klinkt ie geweldig akoestisch. Het zou overdreven zijn om te stellen dat de AC50 klinkt als een contrabas, maar hij benaderd dat geluid heel aardig, hetgeen mede veroorzaakt wordt door de van een zwart plastic coating voorziene snaren.
Opvallend aan deze bas is de sublieme afwerking en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Daar is gewoon helemaal niets op aan te merken. Hij speelt goed, klinkt goed en ziet er fantastisch uit.
Daarbij moet worden opgemerkt dat dit testexemplaar wel is opgeleukt met allerlei dure extra opties zoals een classic sunburst flamed top, gold plated hardware, flamed painted headstock en abalone block inlays. In deze uitvoering komt de AC50 op fl. 3.800,=. De basisuitvoering zonder de opties kost fl. 2.495,= en dat is een flink bedrag. Echter, in aanmerking genomen dat het hierbij om een klasse instrument gaat dat veelzijdig inzetbaar is, want je kunt hem zowel als akoestische als solid-body bas gebruiken, is de prijs/kwaliteitverhouding zonder meer goed te noemen.