Carvin Red Line

Carvin Red Line

Doordat er direkt aan de eindgebruiker wordt geleverd en de thuismarkt in Amerika het belangrijkst is, kom je Carvin niet vaak tegen bij de vaderlandse detaillist. Carvin produceert een uitgebreide hoeveelheid instrumenten en apparatuur, een beetje zoals we dat van Peavey gewend zijn. Doordat er direkt aan de consument wordt verkocht, is de prijs van de Carvinprodukten altijd heel redelijk geweest. Zo ook van de nieuwe R600 basversterker en 410T luidsprekerkast. Ze kosten respectievelijk fl. 1.895,= en fl. 1.395,=.
De R600 is een goed voorbeeld van een 'all in one' basversterker. In een compacte 2 HE 19" behuizing is een stereo-eindtrap en een van een groot aantal features voorziene voorversterker aangebracht. Deze laatste is van het hybride type, met zowel een solidstate als een buizenvoortrap (12AX7). Door middel van de blendknop kun je bepalen hoeveel signaal door de buis geleid wordt en dus hoe vintage je sound zal zijn. Ook de toonregeling is zeer compleet: drie pre shape functie toetsen voor bass en hiboost en midshift. Daarna een conventionele driedelige fijnafstelling met semi-parametrisch midden en als slagroomtoefje op het toontoetje een negenbands grafische equalizer. Daar moet iets smaakvols mee gecreŽerd kunnen worden lijkt mij zo.
Als extra's biedt de R600 een volledig instelbare compressor en een noise gate. Beiden zijn voorzien van led's zodat het instellen vergemakkelijkt wordt. Door de stereo-eindtrap behoort natuurlijk bi-amping tot de mogelijkheden. Daarvoor is een traploos instelbare elektronische cross-over aangebracht en zijn de eindtrappen van een eigen volumeregelaar voorzien zodat je een balans tussen de lage en hoge frequenties kunt maken. Uiteraard kun je de R600 ook mono fullrange laten draaien en de eindtrappen koppelen, waardoor het geleverde vermogen bij 4 Ohm oploopt tot 600 Watt. Uiteraard beschikt deze versterker ook over een groot aantal insertie-, aansluit- en schakelmogelijkheden voor effecten en de diverse luidsprekerconfiguraties, waardoor hij veelzijdig inzetbaar is. De R600 is voorzien van geforceerde koeling en de gebruikelijke beveiligingen.
Om alle mogelijkheden en het vermogen goed tot hun recht te laten komen, is het bij een dergelijke versterker eigenlijk gebruikelijk om meerdere luidsprekerkasten te gebruiken, bijvoorbeeld 1x15"+4x10". Daar ik echter niet beschik over een basroadie en wel over luie bandleden, besloot ik het bij de nieuwe RL410T kast te laten. Die is zoals de naam al zegt uitgerust met 4x10 inch luidsprekers en een tweeter. De basreflexbehuizing zorgt ervoor dat de kast in het laag doorloopt tot 50 Hz. De tweeter is beveiligd , loopt door tot 16 kHz en het volume is door middel van een potmeter aan de achterzijde traploos regelbaar. Voor het overige is de kast degelijk gebouwd, van goede handgrepen voorzien en heeft ie een Duratuff coating. Roadproof dus.
Ik heb de set uitgeprobeerd tijdens een cluboptreden in een zaal voor ongeveer tweehonderd mensen, zonder P.A. Daarbij viel op dat deze combinatie zowel op het podium als in de zaal een stevig en strak geluid neerzet. Zonder al teveel gebruik te hoeven maken van de toonregeling bleek het laag en midlaag te staan als een huis. Door de goede respons van de 10 inch luidsprekers in het midhoog en hoog is de monitorfunctie op het podium ook uitstekend. De combinatie heeft voldoende power in huis om een dergelijke zaal zonder P.A. te kunnen bedienen. De tweeter vond ik persoonlijk wel wat erg 'crisp'. Maar al met al een aangename ontmoeting mag ik wel zeggen. Carvin heeft met deze amp en kast een zeer complete en veelzijdige basinstallatie in de markt gezet, die bovendien gelet op het gebodene zeer concurrerend geprijsd is.