Catalyst Tigris

Catalyst Tigris

We konden er natuurlijk op wachten: na de presentatie van de kunststof Catalyst Panthera gitaar in 1995, gaat nu het basbroertje het levenslicht aanschouwen. Ze noemen hem Tigris. Ik kon enkele dagen over het prototype beschikken.
Net als de Panthera wordt de Tigris uit één stuk grafiet gebakken. Hals en body zijn dus één, compleet met uitsparingen voor elementen en elektronica. Men heeft zich bij de vormgeving van de Tigrisbody laten inspireren door de Jazzbass. De hals is minder rank en slank als we van het origineel gewend zijn en heeft dan ook meer een Precisionachtige feel. De hardware is van Schaller.
Dit prototype is voorzien van de Basslines elementen van Seymour Duncan. Het halselement is single coil, het brugelement een humbucker. De actieve elektronica bestaat uit een preampmodule van Bartolini met een bass en trebletoonregeling, balanspotmeter en mastervolume. Bij dit prototype is de 9 Volt batterij met dubbelzijdig plakband onder de slagplaat bevestigd. Ik neem aan dat men daarvoor nog een meer praktische oplossing bedenkt.
De Tigris speelt als een trein. De hals heeft een perfecte action, geen 'dead spots' en goed fretwerk. Door de slanke overgang van hals naar body is ook de hoge E nog goed bereikbaar. Soundmatig is deze uitvoering te kwalificeren als een snoeiharde funkdoos, die Marcus Miller het water in de mond zou doen lopen. De Tigris heeft een apestrakke sound met veel sustain. Kortom, een ideale bas voor de slap- en tapadept. Wat minder sterk is deze Tigris in de boventonige knor, hij mist de kuch van de originele Jazzbass. Bij een forse aanslag boven het brugelement gaat hij net niet 'over de top', zoals een Jazzer dat doet. Maar daar komt wellicht nog verandering in. Vertegenwoordiger Harold Koenders meldde ons dat de definitieve versie waarschijnlijk voorzien wordt van een Seymour Duncan preamp, die de bas een iets breder klankspectrum kan geven, er komen misschien nog andere elementen op (single coil bij de brug?) en de Tigris zal voorzien worden van een actief/passief schakelaar. Ook is het de bedoeling om de balanspotmeter te vervangen door twee volumepot's.
En als dat allemaal gaat lukken spreken we natuurlijk over een andere basgitaar. Toch zou ik het niet erg vinden dit prototype voor mijn verjaardag te krijgen.Wanneer de definitieve Tigris van dezelfde allure is als dit prototype, kon het weleens een doorslaand succes worden, ondanks het feit dat ie zo'n fl. 3.500,= moet gaan kosten. Nix mis mee, met grafiet.