Warwick CCL 210 Neodyn

De toepassing van Neodym luidsprekers heeft binnen enkele jaren de markt van de basversterking veroverd. Tot voor kort werden deze luidsprekers nagenoeg uitsluitend gemonteerd in high-end componenten. Tegenwoordig tref je ze ook aan in de wat meer toegankelijke prijsklassen.

Zo worden de de combo’s van het Duitse Warwick inmiddels ook uitgerust met deze krachtige lichtgewicht luidsprekers. Behalve de voordelen die de gewichtsbesparing met zich meebrengt, kenmerken de Neodym luidsprekers zich ook door een krachtig magneetveld, hoge geluidsdruk en een stevige middenweergave.
De CCL combo’s kregen tevens een stevige facelift en zijn in twee uitvoeringen verkrijgbaar: één met een 15 inch luidspreker en het onderhavige combo met 2x10 inch luidsprekers.

Uitvoering
Het combo is uiterst hanteerbaar doordat het een redelijk gewicht van nog geen dertig kilo koppelt aan een compacte behuizing. Verder probeert men bij Warwick altijd allerlei slimme gebruikersvriendelijke gadgets toe te passen. In dit geval bestaat die uit een uitschuifbare handgreep met twee wieltjes aan de achterzijde, waardoor je het combo als een boodschappenwagentje achter je aan kunt sleuren.
De twee 10 inch luidsprekers en de hoge tonen hoorn zijn in een enigszins naar achteren hellend paneel aangebracht en gaan schuil achter een solide grille die gebogen en onder spanning is gemonteerd. Het luidsprekercompartiment is gedempt en aan de voorzijde voorzien van twee baspoorten. Al met al is dit combo degelijk en doordacht geconstrueerd.
Het versterkerdeel meet één HE. De voorversterker heeft één ingang voor passieve en actieve bassen met een gain regelaar en limiter. Met behulp van een tweekleurige LED zijn deze goed af te stellen op het uitgangsniveau van je bas en je speelstijl. Met twee presets –low boost en high boost- kun je een eerste grove soundinstelling vinden. Deze is vervolgens te verfijnen met de vijfdelige toonregeling (bass, punch, mid, attack, treble), waarvan het mid ook nog eens semi-parametrisch is. Verder is er in combinatie met een koptelefoonuitgang en een tuneruitgang aan de achterzijde een muteschakelaar aangebracht, zodat je even stil kunt stemmen. Uiteraard ontbreekt ook het mastervolume niet.
Op het achterpaneel treffen we verder aan een line out, mono seriële effect loop, speaker uitgang, een gebalanceerde DI uitgang met pre/post EQ schakelaar, een schakelaar om de hoge tonen hoorn uit te schakelen en een subsonic schakelaar die de laagste frequenties er uitfiltert om luidsprekerbeschadigingen te voorkomen waneer je op hoge volumes werkt.
De eindversterker levert 250 Watt aan 4 Ohm. Om dat vermogen tot je beschikking te hebben moet je wel een extra luidsprekerkast van 8 Ohm aansluiten. Het vermogen van het combo als ‘stand alone’ is dus wat lager. De eindtrap wordt geforceerd gekoeld door twee mini fans die zichzelf inschakelen wanneer de temperatuur te hoog wordt. Verder is het combo beveiligd tegen oververhitting, gelijkstroom, kortsluiting en HF oscillatie.

Geluid
Hoewel er in het hele apparaat geen buis te bekennen is, heeft het CCL 210 Neodym combo een opvallend goed basisgeluid met een hele prettige warme en natuurlijke knor die mij direct aanspreekt. Ondanks de geringe afmetingen klinkt het combo warm en vol met een krachtige nadruk in het laagmidden, zonder echter wollig of nasaal te worden. Hier maken de kwaliteiten van de neodym luidsprekers zich duidelijk kenbaar. De hoorn doet zijn werk bescheiden op de achtergrond en werkt goed samen met de twee 10 inch luidsprekers, waardoor ook een ferme pluk fijn blijft klinken.
De centrumfrequenties van de toonregeling lijken goed gekozen en op elkaar afgestemd. Bijzonder werkzaam zijn de punch en attack regelaars. Wanneer je die op één uur zet, krijgt het combo bijzonder veel doorzettingsvermogen.
Wanneer er ruimhartig gebruik gemaakt wordt van de toonregeling is het wel zaak de gain opnieuw af te stellen of de limiter in te schakelen. Wanneer je op hoog volume het subsonic filter inschakelt om de luidsprekers te beschermen, dan is het effect niet direct hoorbaar, maar wel voelbaar, je mist wat druk in het laag. Een laatste kwaliteit is gelegen in het feit dat het combo zeer stil is. Brom, sis en ruis ontbreken nagenoeg geheel, waardoor het combo ook in de studio bruikbaar is. Last but not least is het combo ook nog eens concurrerend geprijsd.

Specificaties Warwick CCL 210 Neodyn combo
Prijs: € 1095,00
Land van herkomst: Duitsland
Type: éénkanaals transistor bascombo
Vermogen: 250 Watt RMS @ 4Ohm
Afmetingen: 590x535x485/328 mm
Gewicht: 29,9 kg
Ingangen: 1 voor actieve en passieve bassen, gain, limiter
Toonregeling: 5 delig met semi-parametrisch midden, twee sound presets
Aansluitingen: tuner, koptelefoon, gebalanceerde DI, lineout, FX loop, speaker out
Schakelaars: bassboost, trebleboost, limiter, mute, groundlift, horn off, subsonic filter, DI pre/post EQ
Luidsprekers: 2x 10 inch neodym, 1x HF hoorn
Reeks: CCL combo met 1 x 15” € 995,00
Info: www.warwickbass.com

Warwick CCL 210 Neodyn