Cort Funk Machine II

Cort Funk Machine II: "The Beast"

Zoals in het interview met Reggie Worthy al aan de orde kwam heeft het Koreaanse Cort in samenwerking met de flamboyante Amerikaanse heavy metal funk bassist TM Stevens een tweetal bassen ontwikkeld met een ingebouwde auto wah. De eerste is een zogenaamd signature model dat voor ruim tweeduizend Euro de winkel verlaat. Uiteraard is dat voor weinigen weggelegd, vandaar dat men ook een seriematig confectiemodel op de markt heeft gebracht onder de naam Funkmachine II. Iets minder exclusief, maar in de basis hetzelfde voor de prijs van 855,83. Het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd voordat TM Stevens een eigen bas zou krijgen. De extravagante bassist valt al jaren op door zijn werk voor oa. Joe Cocker, James Brown, Billy Joel, Steve Vai, Little Steven en niet in de laatste plaats zijn vier solo cd's. Wil je horen waartoe deze bassist-zanger in staat is, luister dan naar zijn in 2001 verschenen cd Shocka Zooloo.
De bas die hij in samenwerking met Cort heeft ontwikkeld past helemaal in dit plaatje en bij zijn uiterlijke verschijning: een vette funkmachine met uitbundige airbrushtekening. Die laatste is trouwens op de Funk Machine II bescheiden gehouden.
De Funk Machine heeft een body van basswood, met een geschroefde maple hals. Body en hals zijn in hooglans zwart gespoten. De body is voorzien van het in reggae kleuren uitgevoerde TM logo en heeft diepe insnijdingen waardoor de hoge posities goed bereikbaar zijn. De tweeoctaafs hals is voorzien van een palissander toets met medium frets, opvallende haaientand inlays en metalen topkam. De hardware is van geanodiseerd aluminium. De Fortress brug heeft vier grote bouten als snaarzadels en een los staartstuk waar de snaren ingehaakt kunnen worden. De bas heeft twee Bartolini MK1 elementen en actieve MK1 electronica. Deze laatste is natuurlijk speciaal aangepast voor de TM Stevens features die bestaan uit een slap switch en de Funk Wah. Deze voorzieningen zijn te bedienen door middel van twee kleine schakelaars. De slap switch schakelt de toonregeling uit en schakelt een preset in, waarbij bas en hoog wordt versterkt en het midden rond de 800 Hz wordt afgezwakt. Wanneer je de Funk Wah inschakelt, gaat er een rode LED branden. Aan de achterzijde van de body, op de afdekplaat voor het electronica compartiment bevinden zich een aantal minipotmeters, waarmee beide voorzieningen fijn afgestemd kunnen worden. Zo kun je de totaal gain afstellen en de slapdiepte oftwel de verhouding tussen slap en niet-slap. De Funk Wah heeft drie mogelijkheden: treshhold (wanneer wordt de wah geactiveerd), decay (hoe snel is de wah) en level (volume). Het afstellen van deze vijf potmeters vergt enig geduld en precisie, omdat het mixen in het normale 'droge' geluid nogal nauw luistert en afhankelijk is van je speelstijl en aanslag. Het MK1 circuit bestaat verder uit mastervolume, balans en een driedelige toonregeling en wordt gevoed door een 9 volt batterij. De knoppenfanaat kan zijn hart dus ophalen.
De firma Cort weet natuurlijk na veertig jaar heus wel hoe je een bas moet bouwen, dus daar is niets mis mee. De Funk Machine speelt als een trein, zit goed in elkaar, is goed afgesteld en er is ook bepaald niet bezuinigd op de onderdelen. De hoogglanslak op de hals plakt soms een beetje, maar dat is de nieuwigheid. Waterproof schuurpapiertje erover en hij is fijn. De balans is goed, sustain dik in orde, dus inpluggen en gaan met die banaan. In de normale 'droge en neutrale' stand klinkt de Funk Machine goed, maar wel een beetje doorsnee actief, waarbij het midden behoorlijk present is. In de slapstand wordt hij een stuk warmer, met meer bottom en een knorretje in het brugelement. Na enige tijd merkte ik dat ik die preset eigenlijk altijd aan had staan. Persoonlijk natuurlijk, dus: take it for what it is. Het klapstuk moet natuurlijk de Funk Wah zijn en wees gerust na inschakeling van dit effect wordt de bas het evenbeeld van zijn geestelijk vader: The Beast. Een compromisloze moddervette funksound. Niet een beetje, maar helemaal. Zoals TM Stevens speelt, altijd 200% vooraan. Daar kun je gewoon niet omheen.
Nu zullen mensen zeggen: "Ja, maar zo'n slap preset zit toch al op heel veel versterkers en zo'n funk wah kun je ook in een pedaaltje kopen?" Inderdaad dat klopt. Maar dat neemt niet weg dat Cort een uitstekende, unieke bas gemaakt heeft met een tweetal voorzieningen onder pinkbereik die zijn weg naar de liefhebber wel zal weten te vinden.