Crate BX Combo's

Crate BX bascombo's

We bekijken dit keer twee oefencombo's en een wat groter combo, en wel de Crate BX 15, 25 en 100. Het gaat hierbij om opgewaardeerde versies van de in 1992 ge´ntroduceerde B10, 20 en 80 XL. Ten opzichte van deze serie hebben de BX modellen enige kleine wijzigingen in de vormgeving en uitrusting ondergaan en is er wat meer vermogen voorhanden. In de basis zijn de overeenkomsten echter groot. Ook bij de Crate combo's geldt dat ze zeer aantrekkelijk geprijsd zijn. De BX 15, 25 en 100 gaan de deur uit voor respectievelijk fl. 299,=; fl. 595,= en fl. 1.195,=.

BX15
De kleinste telg uit het Crate gezin is een wel zeer compact combootje, dat door zijn afmetingen nog wel in de rugzak mee kan op vakantie. De voorzieningen zijn heel 'basic' en functioneel: input, volume, vierdelige passieve toonregeling, een koptelefoonaansluiting en een externe speaker uitgang is alles wat je aantreft. De 12 Watt RMS van het transistor versterkertje wordt weergegeven door een acht inch Crate Custom luidspreker. Het geheel is gehuisvest in een solide met tolex afgewerkte gesloten behuizing.

BX25
Dit iets grotere broertje van de BX15 heeft wat meer power in huis, te weten 25 Watt RMS. Ook is de luidspreker iets groter nl. 10 inch. Uiteraard is het aantal voorzieningen van de voorversterker iets groter. Zo beschikt de BX 25 naast de vierdelige toonregeling over een contourshape, waarmee volgens een bepaalde curve de lage en hoge frequenties verzwakt of benadrukt worden. Verder is er een extra input voor actieve bassen en een ingebouwde limiter die automatisch aan het werk gaat bij vervorming. De luidsprekerbehuizing is aan de achterzijde van een baspoortje voorzien.

BX100
De grootste telg uit de BX-serie ontstijgt het niveau van het oefencombo. Dit is een volwaardig uitgerust combo, met een behoorlijk vermogen. Je hebt 100 Watt RMS tot je beschikking, die worden weergegeven door een 15 inch luidspreker. Ook het aantal voorzieningen is weer iets uitgebreid. Zo beschikt de BX100 over een achtbands grafische equalizer als toonregeling en een gebalanceerde DI uitgang met regelbaar volume en een schakelaar voor pre- en post EQ. Natuurlijk is er ook voorzien in een effectsloop. Voor het overige is de BX100 uitvoering identiek aan de BX25.

Praktijk
De beide oefencombo's voldoen prima aan het doel waarvoor ze gemaakt zijn. Wel is het jammer dat er geen insertiepunt is, waarmee je bijvoorbeeld een cassettedeck of CD speler kunt aansluiten en zo met een tape of disk kunt meespelen over de koptelefoon. De BX15 en 25 leveren natuurlijk geen waanzinnige prestaties maar doen precies dat wat moet: een basgitaar weergeven op een redelijk volume zonder veel vervorming. Het kleine luidsprekertje van de BX15 produceert vooral midden en hoog. Bij de BX25 heb je natuurlijk wat meer mogelijkheden, ook door de meer uitgebreide toonregeling. Aan de BX100 mogen natuurlijk meer eisen gesteld worden. Ook voor dit combo geldt dat de weergave ook op hoger volume door de ingebouwde limiter aardig onvervormd blijft. Jammer is het daarom dat -althans bij het onderhavige exemplaar- er bij het spelen van bepaalde tonen er een hinderlijke resonantie optreedt in het luidsprekerfront. Voor het overige heeft de BX100 een behoorlijk neutrale weergave, die door middel van de contourshape en de equalizer smaakvol te be´nvloeden is. gezien de prijs is dit in principe dan ook een leuk combo voor kleinere optredens en bandrepetities. Door de goed instelbare DI zijn er uiteraard ook mogelijkheden voor opnames.