Fender Deluxe Series Jazz Bass 24

Oorspronkelijke tekst door Roger Newell

Eindelijk komt Fender nu zelf met een ‘super’ Jazz Bass, maar dan wel tegen een confectieprijs.

Vele jaren geleden produceerde Fender wat veel bassisten als de ultieme basgitaar beschouwden. Desondanks is men de vertrouwde Jazz blijven aanpassen en verbeteren, zodat er eigenlijk sprake is van een heel nieuwe generatie Jazz bassen die de traditionele ‘look’ verruild heeft voor een meer gestroomlijnd uiterlijk.
Vreemd genoeg zijn andere merken groot geworden met het concept van een opgewaardeerde ‘super’ Jazz. Door de toepassing van exotische houtsoorten, hoogwaardige componenten en krachtige actieve elektronica hebben deze producenten de laatste 10-15 jaar een vaste plaats in de markt weten te veroveren. Daarom zien sommigen dit als een beetje late en overbodige exercitie van Fender.
Maar goed, veel bassisten volgen de ontwikkelingen bij Fender nog steeds met ingehouden adem en als je bij deze groep hoort dan zou deze bas wel eens een belevenis kunnen zijn. Gelukkig is men trouw aan de vorm gebleven en stelt het resultaat niet teleur.
Hoewel er weinig te melden is dat al niet is toegepast door de zogenaamde veroveraars van de Jazz Bass kroonjuwelen, is het simpele feit dat dit instrument is gebouwd door diegenen die dat eigenlijk al veel eerder hadden moeten doen interessant genoeg, temeer omdat het instrument tegen een zeer billijke prijs wordt aangeboden.
De verlengde en slankere bovenste hoorn zorgt voor een betere balans en geeft de body een sneller en moderner uiterlijk. Omdat er geen slagplaat is gemonteerd komt de quilt maple top mooi tot zijn recht. Veel ontwerpers zouden dit uiterlijk hebben gecomplementeerd met goudkleurige hardware, maar Fender is bij een chromen uitvoering gebleven en dit heeft ook onze voorkeur.
Alles lijkt bij het oude te blijven voor wat betreft het ontwerp van de instelbare brug, maar bij nadere inspectie blijkt dat er voor de snaarbevestiging gekozen kan worden tussen inhaken op de brug of montage door de body. Dat is een verstandige en zinvolle optie.
De Seymour Duncan Basslines elementen blijven ook trouw aan het oorspronkelijke ontwerp. Ze hebben dubbele pole pieces en worden onder het oppervlak van de body ondersteund door een geavanceerd actief circuit dat in combinatie met de bedieningselementen de bespeler een uitgebreid scala aan geluidsvoorstellingen geeft. Om het aantal knoppen beperkt te houden heeft men gebruik gemaakt van een gestapelde potmeter. Hoewel we het nut hiervan erkennen, zouden we hem toch graag wat kleiner hebben gezien, zodat hij niet zover uitsteekt. Die hinderlijke dubbele hoogte van de potmeter zou gereduceerd kunnen worden wanneer de bovenste knop kleiner zou zijn en de onderste er meer als een ring omheen zou vallen.
De elegant vormgegeven Hipshot stemmechanieken hebben weliswaar de traditionele klavervorm, maar zijn veel kleiner dan de oorspronkelijke Fender mechanieken. Hierdoor werd het mogelijk de afmetingen van de kop te reduceren. Dat draagt wederom niet alleen bij aan het nieuwe slanke totaalbeeld van de bas, maar zorgt ook weer voor een verbeterde balans.
Aan de achterzijde van de body heeft een zespunts halsbevestiging de oude vierpunts bevestiging vervangen. Naast de gescheiden elektronica- en batterijcompartimenten treffen we daar ook de individuele chromen snaarankers aan. In contrast met de transparante flamed maple top is de achterzijde van de body uitgevoerd in de donkerste tint van het tobacco sunburst. Al met al is dit een bas met een heel ‘cool’ uiterlijk.

Geluid
Ondanks het feit dat dit Fenders eerste model is met een twee-octaafshals, voelt de hals heel oorspronkelijk aan. De breedte van de hals bij de topkam is ongeveer zo smal als we gewend zijn en de halfmatte polyuretaan lak geeft de hals een zijdezachte ‘feel’. Natuurlijk heeft een 24 frets hals absoluut geen zin wanneer je die hoogste speelposities niet kunt bereiken, maar dat is hier geenszins het geval. Elke fret valt comfortabel onder je vingers en de bas is moeiteloos bespeelbaar, wat maar weer eens bevestigd dat dit een fantastisch ontworpen basgitaar is.
De prestaties van de bas zijn van goede kwaliteit, met ontzagwekkende mogelijkheden tot tonale variatie. De bekende passieve dreun is echter niet te bekennen. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de geluiden die meer in lijn zijn met het moderne karakter van de bas.
Elk element presteert afzonderlijk met superieure kwaliteit en in combinatie harmoniëren ze uitzonderlijk omdat ze goed zijn gepositioneerd op de body.
Het geluid is warm en stevig en heeft toch een mooi randje waardoor er over het hele bereik veel definitie aanwezig is en gelukkig wordt het hoog nergens broos.
De kwaliteit van het Jazz Bass geluid zit hem evenwel in het subtiel mengen van de twee enkelspoels elementen en dat is hier nog steeds het geval. Met slechts een mastervolume voorhanden, moet dat mengen plaatsvinden met behulp van de panpotmeter. En ondanks het feit dat wij de twee aparte volumeregelaars die eigenlijk bij deze bas horen prefereren, kun je die magische ‘sweetspots’ waarbij de bas opeens tot leven komt nog steeds vinden.
In deze configuratie heeft het iets terugdraaien van het mastervolume het effect van een lichte compressie. En in plaats dat het geluid minder nadrukkelijk wordt, vergroot je hiermee juist de tonale en dynamische mogelijkheden van de bas.
En op het moment dat je denkt de mogelijkheden van deze bas wel onder de knie te hebben, ontdek je de mid-scoop schakelaar waarmee nog meer mogelijk wordt. Mid-scoop is een benaming voor een preset die je ook zou kunnen aanduiden als ‘de slappers hemel’. Die kwalificatie is te danken aan het feit dat met deze preset het percussieve karakter van het geluid benadrukt wordt door het laag wat te versterken en het middengebied iets te verzwakken. Met zoveel veelzijdigheid onder handbereik is de bespeler natuurlijk bij voorbaat al verwend.

Oordeel
Mocht je ooit al twijfels hebben gehad over de voordelen van actieve elektronica, dan zijn vijf minuten met deze bas genoeg om die vooroordelen voorgoed naar het rijk der fabelen te sturen. De Jazz 24 heeft ongelofelijk veel te bieden. In feite zoveel dat wanneer we alle veranderingen en verbeteringen in ogenschouw nemen, we eigenlijk over een geheel nieuw model met eigen specificaties en karakter kunnen spreken. Maar omdat het nu eenmaal om een Jazz gaat, bevindt deze bas zich in een zeer competitieve klasse basgitaren, al was het alleen maar omdat Fender zo lang geaarzeld heeft het oorspronkelijke model te updaten.
Misschien wel het meest in het oog springende feit is dat Fender nu eindelijk dat doet wat veel merken al geruime tijd doen, maar in staat is deze kwaliteit in een productielijn model te brengen tegen een heel prettige prijs. Veel bassisten zullen nu eenmaal liever het Fender logo op de kop hebben staan, al is het in een wat kleiner formaat dan we gewend zijn.
Of deze bas je nu doet schudden op je grondvesten, of dat je het origineel prefereert, zeker is dat de Jazz Bass nog steeds waar voor zijn geld biedt ongeacht de muzikale stijl waarin hij opereert. En zoals de geschiedenis bewijst is het onwaarschijnlijk dat dit het laatste model is in een lange reeks van modificaties. Geweldig om te ontdekken dat alles wat op dit gebied nog bedacht wordt in deze kwaliteit voorhanden is.

Specificaties Fender Deluxe Jazz Bass 24
Prijs: € 899,00
Land van herkomst: Korea
Type: super Jazz viersnaar
Body: elzen met quilt maple top
Hals: maple, c-vorm, geschroefd
Mensuur: 34 inch
Topkam breedte: 38 mm
Toets: palissander
Frets: 24 medium jumbo
Hardware: chromen combo brug, open hipshot stemmechanieken
Snaarbreedte brug: gemiddeld 18 mm
Elektronica: twee Seymour Duncan BassLines enkelspoels Jazz Bass elementen. Mastervolume, panpot, SD BEQ3 driebands actief circuit met mid-scoop schakelaar
Gewicht: 4,8 kilo
Finish: tobacco sunburst of cherry sunburst
Linkshandig: nee

Fender Deluxe Jazz Bass 24