De Salvo Rox

De Salvo ROX bassnaren

Weer eens wat nieuws van het bassnarenfront. Als eerste heb ik mijn bas bespannen met de nieuwe ROX 760 snaren van D. De Salvo, een firma die zich al sinds jaar en dag met de fabricage van snaren bezighoudt.
De ROX snaren zijn van het type roundwound stainless steel. De 760 set heeft als diktes 045-065-085-105. In totaal zijn er zes verschillende viersnarige sets te verkrijgen, drie sets vijfsnarig en één set zessnarig. De viersnarige sets doen gemiddeld fl. 55,= in de winkel. De ROX snaren hebben een zeskantige stalen kern, met daarom heen voor de G- en D-snaar een enkele en voor de A- en E-snaar een dubbele roestvrij stalen winding. Bij het opspannen viel op, dat de tweede winding van de A- en E-snaar ver doorloopt, zodat je er voor een bas met de mechanieken van vier op een rij echt een stuk moet afknippen om niet veel te veel snaar op je stemmechaniek te krijgen.
De snaarspanning is afhankelijk van de snaar tussen de 15 en 20 kilo, en dat is wat mij betreft precies goed voor een balans tussen speelcomfort en een strakke toon. De windingen zijn niet te grof, hetgeen het comfort ook bevorderd. De ROX snaren zijn ook heel stabiel en blijven mooi op stemming. Opvallend was wel het grote volumeverschil tussen de E- en A-snaar enerzijds en de D- en G-snaar anderzijds. De eersten produceerden versterkt veel meer volume waardoor het zaakje behoorlijk in onbalans was. Vreemd genoeg was dit euvel na een optreden verdwenen. Het bevestigd maar weer eens dat je snaren nooit vlak voor een optreden moet verwisselen.
Soundmatig zijn de ROX echte ouderwetse stalen rocksnaren, met een knorrend midden en behoorlijke 'twang' in het hoog. De lage zoem ontbreekt een beetje. Na twee optredens en een sessie waarbij diverse bassisten hun lichaamsvocht op de snaren hebben achtergelaten zijn ze nog steeds behoorlijk helder en toonrijk. Prima dus. Oftewel, na mijn aanvankelijke scepsis ben ik nu toch redelijk tevreden over deze ROX. Proberen dus zou ik zeggen.