Digitech BP-200

Digitech BP-200 Modelling Bass Processor

De BP-200 is het basbroertje van de gitaarprocessor RP-200. Het apparaat is heel rigide uitgevoerd in een behuizing van gegoten aluminium en heeft een heel sober uitgevoerd bedieningspaneel met een duidelijke display en slechts drie tiptoetsen en evenzoveel potmeters. Twee voetschakelaars en een expressiepedaal complementeren het geheel. Aan de achterzijde bevinden zich de input, een stereo uitgang, een Jam-Along aansluiting om je andere audiobronnen aan te sluiten, een koptelefoonaansluiting en tenslotte de 9 Volt AC adaptoraanluiting. Niks teveel dus. De processor beschikt over een combinatie van effecten en modelling emulaties van bekende basversterkers en luidsprekerkasten. Ook ontbreekt de tuner niet en is er als extraatje een ritme trainer aan boord.

Bediening
De bediening van de BP-200 is heel simpel. Met behulp van de voetschakelaars scroll je door de 40 gebruikers en 40 fabrieks presets. Druk je ze tegelijk in, kom je in de bypass mode en heb je het oorspronkelijke bassignaal. Houd je ze ingedrukt, dan wordt de tuner actief. De drie potmeters geven je in de edit mode de mogelijkheid om de parameters te veranderen. Zo kun je dus je eigen presets maken, of bestaande veranderen. In de performance mode, kun je er het versterkertype mee kiezen, de gain en het master level bepalen. Met de select-toets kun je van de performance mode in de edit mode komen en met de store-toets sla je de veranderingen in de parameters op. Je kunt je eigen presets een naam geven en een plaats toewijzen die voor jouw baspraktijk handig is. Met de rhythm-toets zet je de ritmetrainer aan. Vervolgens kun je dan met behulp van de potmeters kiezen uit 30 verschillende ritmepatronen en de snelheid (40-240 bpm) en het volume bepalen. Met het expressiepedaal kun je in realtime parameters van effecten manipuleren. Bij de fabriekspresets is vastgelegd welke dit zijn. In de editmode kun je voor de gebruikerspresets zelf kiezen welke parameters je aan het pedaal toewijst. Uiteraard moet je al doende leren, maar je hebt met zes knopjes, drie pedalen en een overzichtelijk en leesbaar display de hele bediening onder controle en dat maakt de BP-200 tot een logisch opgebouwd en daarmee heel toegankelijk apparaat.

Modeling
Een moderne effectprocessor ontkomt natuurlijk niet aan de simulaties van basversterkers, luidsprekerkasten en stompboxes. Zo ook de BP-200. Het apparaat heeft zestien versterker/stompbox modellen en zes luidsprekerconfiguraties aan boord. Natuurlijk probeert ieder merk dat met modelling werkt een eigen karakter aan zijn apparatuur te geven. Dat kun je doen door de keuze van de simulaties. Daarom tref je in de BP-200 behalve de obligate klassieke voorbeelden ook enkele opmerkelijke keuzes aan. Zo vond ik de Trace-Elliot Commando, Fender Dual Showman, Guyatone OD-2 en de Voodoo Labs Sparkledrive geen voor de hand liggende keuzes, maar wel geslaagd, omdat ze bruikbaar zijn en de BP-200 daarmee iets eigens en origineels krijgt.

Effecten
Wanneer je een aantal voorzieningen die mijns inziens niet strikt genomen tot de effecten behoren zoals de modelling mogelijkheden, compressor, noisegate en driedelige toonregeling meerekent, heeft de BP-200 22 effecten. Ook hier tref je weer een combinatie van onvermijdelijkheden en eigen keuzes aan. En van die eigen keuzes is de fretless simulator die echt heel goed zijn werk doet, vooropgesteld dat je de attack die van fabriekswege wat laat is ingesteld iets sneller laat reageren. Een andere is de synthtalk, Digitech's eigen Mutronvariant. Met tien verschillende voicings kun je iedere eighties discoparty doorstaan. Voor het overige tref je alle bekende en bruikbare effecten voor de bas aan. Per effect kun je de relevante parameters veranderen en binnen een preset kunnen er telkens tien effecten tegelijkertijd ingeschakeld zijn. Heel prettig is de mogelijkheid om per effect of preset de toonregeling aan te passen. Zo kun je de sound te 'finetunen'.

Sound
Men heeft bij Digitech zijn best gedaan om binnen de meegeleverde presets een heel scala aan muzikale voorkeuren te bedienen. Oftewel. Je zult zowel presets aantreffen die de hardcore heavy nu trashmetal bassist aanspreken, als de meer middle off the road rockbassist, dan wel het funkbeest. Ik trof tussen de veertig fabrieksinstellingen een stuk of vijftien presets aan die ik, al dan niet met kleine modificaties, zo zou kunnen gebruiken. En dat vind ik voor een bassist veel. De kwaliteit van de geluiden is, zeker voor een apparaat in deze prijsklasse, zonder meer goed te noemen. Hier en daar sist de BP-200 een beetje, maar dat was dan toevallig(?) bij presets die ik toch niet zou gebruiken. De tracking is goed, geen digitale verslikpartijen, althans ik ben ze niet tegengekomen. Gewoon goed dus.

Conclusie
De Digitech BP-200 kost tegenwoordig 199 euro. Ik vind dat je daarvoor heel veel waar voor je geld krijgt. In het kort komt het er op neer, dat je een apparaat koopt dat goed klinkt, gemakkelijk te bedienen en roadproof is en alles aan boord heeft wat de 'working bassist' anno 2002/3 live nodig heeft. Heel prettig vind ik de ritmetrainer. Thuis een goede oefenmeester om een beetje strak te leren spelen en voor de repetities een goed alternatief voor drummers die te laat zijn.

Amp/Stompbox Models:
Rock Amp:  Ampeg SVT
Ash Down:  Ashdown ABM-C410H
Bass Man:  Fender Bassman
Solar 200:  Sunn 200S
Stellar:  SWR Interstellar Overdrive
British:  Trace-Elliot Commando
Bomber:  Ampeg B-15
Hi Wattage:  Hiwatt 50
Bogey Man:  Mesa Boogie Bass 400+
Basic:  SWR Basic Black
Dual Show:  Fender Dual Showman
DigiFuzz:  DigiTech Fuzz
GuyDrive:  Guyatone OD-2
Muff Fuzz:  Big Muff Pi
Sparkle:  Voodoo Labs Sparkledrive
DS Dist:  Boss DS-1 Distortion