Digitech BP-8

Digitech BP8 Valve Bass preamp/processor

Al een jaartje of zo op de markt, maar tot nu toe redelijk onopgemerkt gebleven is de Digitech BP8. Een combinatie van een buizenpreamp (12AX7) en een effectprocessor in de vorm van een pedalboard. Zoals veel baseffectprocessors tegenwoordig is ook de BP8 uitgerust met een expressiepedaal en zijn gaat het om meer dan een effectpedaaltje. Zo kan de BP8 zowel solid state als buizeneffecten produceren, kan er een externe geluidsbron op worden aangesloten, is er een chromatische tuner aan boord en kan de BP8 in mono, stereo of biamp functioneren.

Het apparaat beschikt over tien gebruikers- en tien fabrieksbanken. Iedere bank bevat vier programma's oftewel geluiden die samengesteld zijn uit verschillende effectcombinaties. Uiteraard kun je in de editmode weer kiezen uit diverse effectgroepen. Het zijn compressor, preamp, equalizer, gate, expression, wah, modulation/pitch, delay en reverb. Binnen deze groepen kun je weer kiezen voor verschillende effecttypes en zijn de parameters naar believen te veranderen/in te stellen en op te slaan. Dat laatste gebeurt met twee groepen van tiptoetsen die zich naast het display bevinden. Met behulp van zes voetschakelaars kun je ofwel door de programma's scrollen en compressie, preamp, equalizer, mod/pitch aan/uitschakelen ofwel door de banken scrollen en een programma kiezen. Het expressiepedaal wordt natuurlijk gebruikt om de intensiteit van bepaalde effecten te be´nvloeden of de parameters te veranderen. De BP8 beschikt over een uitgebreid display waarin aangegeven wordt in welke bank en programma het apparaat zich bevindt en welke effecten geactiveerd zijn. Ook geeft ie weer of er sprake is van clippen en of je basje in tune is. Kortom, weer plenty mogelijkheden voor het basbeest.
Wat onmiddellijk opvalt bij gebruik van de BP8, is de kwaliteit van de geluiden en effecten. Het apparaat is snel en hapert niet bij het spelen van akkoorden of ander polyfonigs. Daarnaast klinkt de BP8 niet kil en technisch zoals veel andere apparaten, maar warm en muzikaal. Daar zal het buisje wel een rol in spelen neem ik aan. Echt goed in de fabriekspresets vond ik de modulatie/pitch effecten met een randje vervorming. De beste geluiden vond ik evenwel de nabootsingen van de analoge (bas)synth. Deze stellen wel enige eisen aan de kwaliteit van je basinstallatie, maar klinken dan ook echt moddervet!! Goed genoeg om een Tomahawkraket van koers te doen veranderen. Tja, en dan de prijs: de BP8 kost fl. 1.295,= en dat zal ie wel waard zijn, maar gezien de concurrentie in de lagere prijsregionen denk ik dat dit apparaat het moeilijk zal krijgen.