DOD FX 32/63/92

"Parental Advisory: Explicit Noise"

Onder deze zinspreuk brengt het Amerikaanse DOD een drietal nieuwe keiheftige basapparaatjes op de markt die, gezien de vormgeving en de wervende toon van de handleiding, de jonge wilde bassist tot aankoop moeten overhalen.
Het gaat om drie baseffecten in pedaalvorm, te weten de FX32, 63 en 92. Ofwel in het taalgebruik van 1997: The Meatbox, The Deep Freeze en The Bass Grunge.
De FX32 Meatbox (fl. 210,=) is een apparaat dat harmoniŽn in het sublaag (35 Hz) toevoegt, ze mixt met het oorspronkelijke signaal en bovendien nog een extra EQ biedt rond de 60 Hz. Dit alles is bedoeld om een 'subwoofer' effect te simuleren. Het is dan ook niet zozeer een effect dat je hoort, maar veel meer een effect dat je voelt. Oftewel met de Meatbox kun je de bekende broekspijpen flink laten wapperen, het kristal achter de bar laten springen, of gewoon je basinstallatie langzaam van het podium laten hobbelen. De instelmogelijkheden op dit apparaat hebben de veelzeggende slachthuis aanduidingen 'meat, rump, flank en Lbs'. Bedoeld is natuurlijk gewoon dat je met deze knoppen de hoeveelheid effect of EQ op velerlei wijze kunt instellen. Het resultaat van dat alles is dat aan je oorspronkelijke cleane signaal een octavider-achtig effect met wat subvervorming wordt toegevoegd. Dat levert een heel dik geluid op en wanneer je de Meatbox niet al te extreem instelt is het zeker een bruikbaar geluid. Wel moet er bij aangetekend worden, dat je over een behoorlijk goede installatie en tolerante medemensen moet beschikken om de Meatbox goed tot zijn recht te laten komen.
De FX63 Deep Freeze (fl. 210,=) is een stereo chorus, die speciaal voor de basgitaar is getuned. Ook hier weer populaire aanduidingen voor de functies: 'chill' voor de hoeveelheid effect, 'cold' voor de snelheid, 'deep' voor de hoeveelheid modulatie en 'defrost' voor de hoeveelheid hoog in je geluid. Met name deze laatste voorziening zorgt voor een zeer helder en gedefinieerd geluid. Verder zijn alle bekende chorus effecten bereikbaar, van vibrato tot en met de zwoele zachte zweving. Belangrijk is, dat je basgeluid toch overeind blijft en je niet aan kracht inboet.
De FX92 Bass Grunge (fl.249,=) is een rasecht vervormingspedaal, dat een lekkere dikke vervorming geeft. Met de 'more, zip, stupid en juice' knoppen kun je de Bass Grunge naar believen een bescheiden vervorming of een 'earthquaking distortion' geven. Natuurlijk zijn er tussen deze twee uitersten vele variaties mogelijk. Prettige voorziening bij dit pedaal is ook weer de mogelijkheid om het hoog wat extra op te peppen met de 'zip' functie. Dat zorgt ervoor dat je geluid dat kleine beetje extra 'bite' krijgt om door de rest van je grunge collega's heen te komen.
Voor alledrie de apparaten geldt dat ze degelijk en 'roadproof' zijn gebouwd, met een metalen behuizing en klikvrije schakelaars. Ze werken naar believen op een 9-Volt batterij of met een adaptor. De Meatbox en Bass Grunge beschikken over uitgangen voor 'wet' en 'dry' signaal. De Deep Freeze heeft uitgangen voor mono en stereo gebruik. Jammer is het dat de potmeters niet verzonken zijn aangebracht. Dat maakt ze kwetsbaar voor wild om zich heen trappende soldatenkistjes. Maar alla, de DOD pedalen zullen het wel overleven. Prima effecten voor een redelijke prijs.