DOD Bass 30

DOD Bass30

Onlangs presenteerde DOD zijn nieuwste digitale zenuwcentrum voor de basgitaar, de Bass30. Met dit pedalboard moet je in staat zijn zo ongeveer iedere bassound die je maar kunt voorstellen te creŽren.
Het apparaat is ondergebracht in een hard plastic behuizing met aan de linkerzijde een handig handvat voor de zondagse wandeling. Ter rechterzijde bevindt zich het expressiepedaal. Daartussenin een vijftal voetschakelaars, rotatieknop/datawiel en tiptoetsen. Om het functioneren van het apparaat ook te visualiseren is er uiteraard een display aan gebracht en diverse LED's die vrolijk oplichten als dat nodig is. De Bass30 weegt hoegenaamd niets en ik heb de indruk dat het mede dankzij de metalen grondplaat een solide apparaat is, al weet je natuurlijk nooit hoe een en ander zich houdt onder Biohazard/Machinehead condities.
Welnu, wat zijn zoal de belangrijkste 'features' vraagt de geachte lezer zich inmiddels natuurlijk af. Daar gaat ie dan: op de eerste plaats is de Bass30 in staat tot het zo populaire amp/guitar modelling. Er zijn vijf versterker simulaties, waaronder Ampeg SVT (classic), Trace Elliot (modern), SWR (rock), fuzz en overdrive. Daarnaast vijf fretloze bas presets en een stuk of twaalf verschillende bassynthesizer types.
Op de tweede plaats is er een lange lijst met beschikbare effecten zoals daar zijn: compressie, eq, noise gate, chorus, flanger, vibrato, phaser, pitch shift en pitch bend, enhancer, detune, wah, autowah, envelope, delay, reverb. Van deze effecten zijn er negen tegelijkertijd te gebruiken.
Op de derde plaats dan nog een aantal speciale functies. Het expressie pedaal is al genoemd. Ook beschikt de Bass30 over een kleine sampler om zelf een frase op nemen en later mee te kunnen spelen, een jam along functie, waarmee je met een extern audioapparaat kunt meespelen, chromatische tuner en een crossover om te biampen. Je kunt een koptelefoon aan sluiten op de Bass30 om je buren te sparen en tenslotte is het apparaat mono, stereo of biamp aan te sluiten. Kortom hij doet nog net niet de afwas, maar verder zit er alles op en kan ie bijna alles.
De Bass30 heeft dertig fabriekspresets en nog eens dertig gebruikerspresets. Deze zijn ondergebracht in tien banken van telkens drie presets. Je kunt je met behulp van de vijf voetschakelaars en/of het datawiel een weg door de banken en presets banen. Iedere bank van fabriekspresets heeft een bepaald karakter bijvoorbeeld: 'rock', 'jazz', 'synth' of 'expression'. Iedere bank bevat dan drie min of meer bij elkaar passende geluiden.
Hoe stel je nu je eigen dertig unieke presetjes samen? Dat gaat echt heel simpel. Je kiest een fabriekspreset die dicht in de buurt van je wensen komt en gaat die met behulp van het datawiel en de tiptoetsen naar believen aanpassen. Vervolgens wijs je dit effect toe aan een van de dertig vrije geheugenplaatsen en klaar is kees. Op deze wijze kun je de effecten ook nog mooi in volgorde zetten en heb je ze daarmee onder voetbereik. Er is geen mogelijkheid om uit te gaan van een 'blanco' of lege preset, het vertrekpunt is dus altijd een van de fabriekspresets en in de praktijk is dat denk ik heel nuttig en werkt dat het prettigst en snelst.
Van de dertig fabriekspresets zijn er een aantal die wat mij betreft zo gehandhaafd kunnen blijven, met een aantal andere ben ik persoonlijk wat minder blij, maar een andere bassist zal daar misschien weer van uit zijn dak gaan. Dat blijft nu eenmaal een heel persoonlijke aangelegenheid. Wat belangrijk is en blijft, is dat de geluiden vrij eenvoudig te veranderen zijn, oftewel het bedieningsgemak van de Bass30 is groot en, niet in de laatste plaats, dat de geluiden van goede kwaliteit zijn. Het apparaat klinkt overtuigend en is bovendien ruisarm. Wat moeite heeft de Bass30 in sommige presets met de tracking. Met veel noten per seconde of een accoordje wil de zaak nog dan nog wel eens vastlopen. De Bass30 kost fl. 815,= en zit prijstechnisch tussen Digitech aan de ene kant en Korg/Toneworks, Zoom aan de andere kant in. Voor live-gebruik vind ik dat de apparaten elkaar kwalitatief niet veel ontlopen en dan wordt het voor een apparaat manufactured in the USA moeilijk concurreren met AziŽ.