Duitse bassen 1: Sandberg&Esh

2x2 Duitse bassen Part One: Esh Various en Sandberg Basic

Twee Duitse bassenfabrikanten die van een kleinschalige produktie langzaam naar een wat meer omvangrijke serieproduktie zijn gegroeid zijn Esh en Sandberg. Beide merken kwamen al eens eerder in deze kolommen voor met hun edelmateriaal. Dit keer met twee eigen modellen, de Various en Basic. Vergelijkbaar vanwege hun MM elementconfiguratie.

De Various is prijstechnisch de middenklasser in de Esh collectie, een goedgebouwde bas met eigenzinnige vormen. De bas is prima in balans, comfortabel en goed bespeelbaar, maar rond het octaaf lopen de snaren wat aan en dat hoort niet. De Various beschikt over een Kent Armstrong humbucker en een pizo element onder de brug en is net als andere bassen van Esh uitgerust met de Eshtronic elektronica. Dit circuit bestaat uit een mastervolume, een mastertoonregeling en twee vierstandenschakelaars waarmee allereerst de elementconfiguratie te kiezen is: enkelspoel brug, dubbelspoel parallel, enkelspoel brug met een mid-boost en dubbelspoel serieel. De tweede vierstandenschakelaar geeft ook nog eens vier mogelijkheden, te weten studio, waarbij het signaal rechtstreeks naar de mengtafel gaat, passief, passief plus pizo en actief plus pizo. In totaal beschik je dus met een enkel element over zestien verschillende geluidsmogelijkheden, nog even afgezien van de toonregeling. Daar moet je dus wel even voor gaan zitten en een beetje handigheid in krijgen. Hoewel, eigenlijk valt ook dat wel mee. Ga een half uurtje zitten schakelen en volg je oren. Of je nu een strakke slapsound wilt (elementen parallel en actief plus Piezo), of je prefereert een boventonig fretloos knorretje (enkelspoel brug met mid-boost en passief), of je wil gewoon recht door het midden doorrocken (dubbelspoel serieel en passief plus pizo), het is even zoeken maar het zit er allemaal in.

Een andere middenklasser is de Basic van Sandberg. Een mooi gebouwd basje met traditionele rondingen. De Basic heeft een voortreffelijke lage afstelling en daardoor hele snelle comfortabele action. Je bent bijna geneigd om het slagplaatje eraf te schroeven omdat je dan iets meer ruimte hebt om je vingers onder de G-snaar te krijgen voor het plukje. De Basic is uitgerust met een Delano MM humbucker. Delano is een Duits bedrijf dat ca. 3 jaar bestaat, ze bouwen allerlei soorten baselementen. De elementen zijn passief en schijnen heel lineair te zijn. Veel (Duitse) bouwers die vroeger Bartolini gebruikten zijn vanwege de moeilijke leverbaarheid van de laatste overgestapt op Delano. Het elektronisch circuit is even simpel als doeltreffend opgezet: mastervolume, waarmee je tevens tussen passief en aktief kunt schakelen en verder een driedelige toonregeling, met bass boost/cut, mid boost/cut en high boost/cut. De toonregeling werkt alleen in de aktieve stand. De Basic klinkt conventioneel, maar wel heel erg goed. De passieve stand geeft de bekende warme droge MM-sound en in de aktieve stand wordt de Basic een waar funkmonster. Jammer dat er geen toonregeling voor de passieve stand is.