Duitse bassen 2: Esh&Marleaux

2x2 Duitse bassen Part Two: Esh en Marleaux

EÚn van de meest populaire bassen 'ever' blijft natuurlijk de Jazz Bass. Ook is de Jazz Bass de bas waaraan het meest gesleuteld is door professional en amateur. Elementje zus en circuitje zo. Inmiddels heeft de firma Fender veel van dit soort modificaties ge´ntegreerd in zijn reeks Jazzbassen. Dat neemt niet weg dat het blijkbaar nog steeds de moeite waard is om deze oerbas na te bouwen en de Jazz Bass is dan ook nog steeds hŔt voorbeeld voor veel bassenbouwers. Iedereen wil gewoon zijn eigen Jazzer hebben. Zo ook in Duitsland. Twee voorbeelden van Duitse Jazzers zijn de Esh Notorious II en de Marleaux JB-5

Esh heeft lange tijd geworsteld met de Notorious II. Eerst was het een experiment en kwam je hem als J-bass in de folders tegen. Tegenwoordig maakt de bas gewoon deel uit van de Esh collectie en kreeg hij de naam Notorious II. Wat als eerste opvalt aan deze Esh is het gewicht. Wanneer je hem oppakt denk je te maken te hebben met een holle bas. Maar dat is ie niet. Vervolgens denk je dat het niet om gewoon een essen body met esdoorn hals kan gaan. Navraag bij de bouwer leerde echter dat het om swamp ash gaat. Verder heeft deze bas een echte Jazz Bass 'feel'. Boven het octaaf lopen de snaren echter aan. In deze prijsklasse mag je een betere afstelling verwachten. Deze Jazzer weegt dus nagenoeg niets, maar klinkt als een klok. De Notorious II heeft ook het Eshtronic circuit en met name de standjes passief met piŰzo en aktief met piŰzo klinken helemaal geweldig. Een fantastische toon, met veel grommend laag en zingend hoog.

De Marleaux bassen zijn sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar en verdienen vergeleken met de andere drie misschien nog het meest het predikaat 'edelbas', al is het alleen al vanwege het prijskaartje. De Marleaux JB-5 is een goed voorbeeld van een aangepaste Jazz Bass: een vijfsnaar, waarschijnlijk ge´nspireerd door Marcus Miller. De JB-5 is een bas met veel hout en daardoor een pittig gewicht. Dat alles komt natuurlijk vooral in de weergave van de lage B tot uiting en die mag er dan ook wezen: strak, laag met veel toon. De sustain van deze bas is heel goed en hij klinkt levendig en rijk aan boventonen. Ondanks het gebruik van de passieve vintage elementen klinkt de JB-5 modern. Ik vind de JB-5 het best klinken in de aktieve stand, met beide elementen aan, een beetje bas en hoog toegevoegd. Dan heb je een exacte Millersound. Luister naar zijn uitvoering van 'Come Together' en je weet wat ik bedoel.

Deze Esh en Marleaux bassen zijn beiden geinspireerd door de Jazz Bass, maar voegen met name door de elementenkeuze en de actieve circuits veel toe aan het oorspronkelijke concept. Voor het overige zijn het goede professioneel gebouwde werkpaarden, waar de Jazz Bass adept veel plezier aan kan beleven, al moet je daar bij de Marleaux behoorlijk voor in de buidel tasten.