EBS Drome Combo

EBS Drome bascombo

Het Zweedse EBS heeft een nieuw zeer compact en licht bascombo op de markt gebracht voor de aantrekkelijke prijs van fl. 2.250,=. Zoals bij alle EBS spullen is er weer duidelijk nagedacht over de voorzieningen die een dergelijk combo zou moeten hebben. Door afmetingen en uitrusting en vermogen is het namelijk een bij uitstek geschikt combo voor kleine optredens, repetities, studio en thuis. Naast de bekende voorzieningen als gain en vierdelige toonregeling met semi-parametrisch midden, is er een filter bypass, waarmee de toonregeling omzeilt wordt, een character knop die een buisje in de voortrap simuleert en een instelbare compressor/limiter. Echt bijzonder zijn de kleine dipswitches op de achterzijde, waarmee de instellingen voor de gebalanceerde uitgang, seriŽle of parallelle loop, een basfilter, fantoomvoeding en een luidsprekersimulator op de gebalanceerde uitgang worden gekozen. Ook heel nuttig voor een dergelijk combo is de monitor voorziening oftewel de volumeknop voor externe signalen die je in je geluid kunt mixen zoals daar zijn de CD speler of een DAT recorder. Ideaal om thuis te repeteren. Dat laatste geldt natuurlijk evenzeer voor de koptelefoonaansluiting. De monitorfunctie is voorzien van een basfilter oftewel de bass eraser. Deze corrigeert het signaal van bijv. de CD speler zodat het bekende boemerige basgeluid onderdrukt wordt en je meer definitie krijgt. Heel handig bij het meespelen/instuderen van nummers.
Het Drome combo heeft een 12 inch luidspreker en een keramische HF tweeter in een basreflex behuizing. Het vermogen is 150 Watt RMS. Door de bescheiden afmetingen van de Drome denk je in eerste instantie met een leuk oefendingetje voor thuis te maken te hebben.
Dat schijn bedriegt, wordt al snel duidelijk wanneer je de Drome gaat gebruiken. Dan blijkt dat het hier toch wel om een volwaardig bascombo gaat, dat in staat is een behoorlijke bak strakke herrie te produceren. Het geluid is weer heel EBS: glashelder. Door de characterknop in te drukken krijgt het geluid wat warmte, compressie en extra harmonischen. Prima. Ik denk dat de Drome een heel goed doordacht combootje is, met veel mogelijkheden een prima geluid en ook een leuke prijs. Proberen maar zou ik zeggen.