EBS Northern Light

EBS Northern Light bassnaren

Voor diegenen die nog steeds het licht niet hebben gezien bij hun zoektocht naar de ultieme bassnaar, is het wellicht nuttig om de bas eens te bespannen met deze touwen van 100% zweeds staal. Roestvrij uiteraard, maar wel geproduceerd in de USA, naar zweedse specificaties.
De Northern Lights zijn er in vier uitvoeringen, te weten Light Bass (040-095); Medium Light (040-100); Classic Medium (045-105) en Heavy Bass (050-110). De twee medium sets zijn ook verkrijgbaar in een vijf- en zessnarige uitvoering. Kosten: fl. 65,= voor een viersnarige set en fl. 85,= voor vijf snaren.
Ik heb mijn bas nu al enige tijd uitgerust met de viersnarige Classic Medium set en ben daarover zeer te spreken. Het gaat om een roundwound stalen snaar, met een vrij dichte winding. Behalve speelcomfort, levert dit ook een hoge massa op hetgeen een strakke stevige toon tot gevolg heeft. Na de scherpe 'stainless steel' randjes er te hebben afgespeeld, blijken de Northern Lights een mooie ronde en warme toon te hebben die zich goed handhaafd. Oftewel, een stabiele snaar die goed ook op stemming blijft. Er waren geen opmerkelijke klank- of volumeverschillen op te merken tussen de snaren onderling en de snaarspanning was een goed compromis tussen toon, action en comfort. Na enkele weken bleek de kwaliteit van het geluid nauwelijks te hebben ingeboet en beschik ik nog steeds over een helder en open geluid met een stevige bottom en crispy hoog. Nu suggereert de naam Noorder Licht iets kils, koels en Noordpolerigs, maar ik vond de Northern Lights eerder een rijke boventonige knor hebben. Prima snaar dus, voor een prima prijs.