EBS Unichorus

EBS UniChorus

Het Zweedse EBS, hier ten lande vooral bekend door de basversterking, heeft sinds enige tijd het assortiment uitgebreid met een handzaam effectapparaat in pedaalvorm. Het gaat om een analoge stereochorus, flanger en pitch modulator. Het pedaal blinkt uit in robuustheid en eenvoud en is in te zetten voor gitaar, bas en keyboards. EBS heeft gekozen voor een analoog circuit om de effecten wat warmer en vetter te laten klinken dan de digitale concurrenten.
Het stevige metalen doosje is uiterst eenvoudig te bedienen door een driestanden schakelaartje waarmee het gewenste effect kan worden gekozen. Een 'depth' en 'rate' potmeter completeren het geheel. Hiermee laten zich respectievelijk de intensiteit en de snelheid van het effect instellen. Een LED geeft aan of het apparaat is ingeschakeld en knippert mee op de snelheid waarmee de 'rate' is ingesteld. De voeding geschied door batterij, DC adaptor of fantoom.
In het gebruik valt op, dat de UniChorus voor een effectpedaal uiterst stil is, waardoor het pedaal behalve voor live-werk ook in een opnamesituatie bruikbaar is. Het duidelijkst is dit merkbaar bij de flanger. Vroeger maakten flangers zoveel herrie, dat je het idee had in een windtunnel te staan. Bij deze is dat geenszins het geval. De chorus geeft een prachtig ruimtelijk effect, vooral in stereo opstelling. De pitch modulator geeft een behoorlijk 'detune' effect, zeer geschikt voor solo partijtjes op de bas, maar naar mijn smaak minder geschikt voor het stevige begeleidende werk. Met de chorus of flanger lukt dat weer wel. Het goede aan dit pedaal is dat je bij deze effecten de 'bottom' niet uit je bas verliest. Bovendien blijft de analoge UniChorus vergeleken met sommige digitale effecten behoorlijk menselijk klinken. Al met al een heel goed effectapparaat dus. Voor die kwaliteit moet je dan wel fl. 495,= neertellen.
Gezien het huidige aanbod van prettig geprijsde multieffecten zal de EBS UniChorus het niet makkelijk krijgen en dat is jammer, want het pedaal is beslist de moeite waard.