Ibanez Ergodyne EDB 400

Ibanez Ergodyne EDB 400. Terug naar de natuur.

Ibanez produceert de Ergodyne bassen al sinds het midden van de jaren negentig. Oorspronkelijk waren deze bassen gemaakt van Luthite, een soort composietmateriaal op basis van houtpulp dat ongeveer dezelfde toon- en resonantie eigenschappen had als hout en daarom geschikt voor de productie van muziekinstrumenten. Groot voordeel van dit materiaal was dat Ibanez in staat was ergonomische bodies te sculpturen die bij gebruik van toonhout te duur voor de beoogde prijsklasse zouden zijn geweest.
De Ergodyne bassen uit de 700 en 900 serie hadden dan ook een futuristisch uiterlijk. Aan dat tijdperk lijkt een einde te zijn gekomen want met de Ergodyne EDB 400 keert Ibanez terug naar de natuur. De bas is gewoon gemaakt van een eerlijk stuk hout en ook de vormen zijn weer een stuk traditioneler.

Ontwerp
Het enige dat nog refereert aan de wild uitgestulpte bodyvormen van weleer is een decente lichte welving in de body ter hoogte van de onderste positieholte. Die body is gemaakt van drie delen lindehout (basswood) en oogt behoorlijk conventioneel. Dit exemplaar is smaakvol afgewerkt in een doorzichtige zijdematte finish in een roodbruine mahonietint, in de volksmond ‘charcoal brown flat’ genoemd. Desgewenst is de bas ook verkrijgbaar in een transparant zwarte finish.
De hals is met een vierpuntsbevestiging in de body geschroefd, zit onwrikbaar vast en sluit overal mooi aan. De esdoornhals heeft een palissander toets met Pearl dot positiemarkeringen, een reikwijdte van twee octaven en de vierentwintig medium frets zijn onberispelijk aangebracht. De hals is van het type smal en slank en mede door de diep uitgesneden onderste positieholte is het tweede octaaf met groot gemak te bereiken. De kop van de hals is iets hellend naar achteren aangebracht en is bekleed met drie laagjes fineer, waardoor een mooi zwart lijntje ontstaat. De gesloten stemmechanieken zijn twee om twee aangebracht. De chromen brug is van het type B10 en is iets verzonken in de body aangebracht.
De EDB 400 beschikt over passieve IBZ DXH N/B elementen en een actief PHAT circuit dat bestaat uit twee volume, een toonregeling én een bassboost. Met de laatste voorziening kan het geluid met één handomdraai voller en dikker worden gemaakt. Alle elektronische componenten zijn netjes verwerkt in een via de achterzijde bereikbaar compartiment. De batterij zit rammelvrij in een clip geklemd.

Gebruik en geluid
Lindehout is een relatief lichte houtsoort. Dat zorgt voor veel speelcomfort. De bas is uitstekend in balans en de hals heeft mede dankzij de zijdematte finish een heel snelle actie. De snaren liggen door de verzonken brug en uitstekende afstelling heel laag waardoor de bas met geringe inspanning bespeelbaar is.
De klankeigenschappen van lindehout liggen ergens tussen elzen en mahonie. Hoog en laag zijn goed in balans en de bas klinkt heel transparant, met wat nadruk in het midlaag. Dat karakter wordt versterkt door het type elementen die de bas een wat holle sound geven met een sterke nadruk in het middengebied. Daarom is de bassboost een welkome voorziening. Wanneer je die opendraait krijgt de bas veel meer onderkant en doorzettingsvermogen in het laag. Al met al is het geluid van de EDB 400 misschien weinig opzienbarend, maar wel heel neutraal en allround, waardoor deze bas zijn taak in uiteenlopende muziekstijlen uitstekend zal kunnen vervullen.

Conclusie
Door in de EDB 400 weer traditionele materialen en vormgeving toe te passen zal deze nieuwe telg in de Ergodyne reeks beslist een grotere doelgroep aanspreken dan zijn illustere voorgangers. Bovendien is de EDB 400 een goed gebouwd instrument dat met oog voor detail is afgewerkt en daarmee rekent Ibanez af met het cliché dat er in de productiefaciliteiten van lagelonenlanden alleen maar wat aangerommeld wordt.
De EDB 400 is geen wereldnieuws, maar dat zal ook niet de bedoeling zijn. Het is gewoon een heel leuk instrument dat met een even leuk prijskaartje voor een grote groep bassisten naar volle tevredenheid zal functioneren.

Specificaties Ibanez Ergodyne EDB 400
Prijs: € 449,00
Land van herkomst: Indonesië
Type: solid body viersnarige basgitaar
Body: basswood (linde)
Hals: esdoorn
Toets: palissander
Frets: 24 medium
Hardware: Verchroomd. Gesloten stemmechanieken, B10 brug
Mensuur: 34 inch
Topkam/breedte: kunststof, 36 mm
String-spacing brug: gemiddeld 19 mm
Elementen: passief, hals IBZ DXH MN; brug IBZ DXH MB
Elektronica: actief, 2x volume, 1x toon, 1x bassboost
Gewicht: 3,2 kg
Website: http://www.serlui.nl http://www.ibanez.com

Ibanez EDB 400